Hem SBS hem de OYP sonuçları 12 Temmuz'da açıklandı. Ancak
tercih süreci bu yıl sonuçların açıklanmasının hemen ardından değil, aradan 20 gün geçtikten sonra başlıyor. OYP puanına göre
Anadolu, Anadolu öğretmen ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi yerleştirme ile öğrenci alan liselere
yerleştirmeler için süreç 8 Ağustos'ta son bulacak.
TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
PUANI DEĞİL BAŞARI SIRASINI DİKKATE ALIN
Bu yıl dördüncü kez merkezi yerleştirmeyle Anadolu, Anadolu öğretmen, fen vemeslek liselerine Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre öğrenci alınacak. OYP, öğrencilerin üç yıldır girdikleri
Seviye Belirleme Sınavları (SBS) sonuçları ve yıl sonu başarı puanlarının toplamıyla oluşturulan ve yerleştirmelerde kullanılan bir puan. Bu puana göre öğrenciler tercih listeleri doğrultusunda okullara merkezi olarak yani
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yerleştirilecek. OYP'ye göre 196 barajını aşan her öğrencinin tercih listesi hazırlama hakkı bulunuyor.
PUANDAN DAHA ÖNEMLİ
Ancak doğru bir tercih listesi hazırlamak ve yerleştirilmek için puandan çok başarı sırasına dikkat etmeniz gerekiyor. O nedenle de listenize koyduğunuz okulun geçen yıl en son öğrencisinin başarı sırasının ne olduğunu dikkate almalısınız.
Çünkü puanın oluşmasında üç yıl boyunca girilen SBS'lerin zorluk derecesi etkili oluyor. Bazı yıllar OYP'si yüksek olan öğrencilerin dağılımı daha geniş olurken, bazı yıllarda da bu dağılımda yer alan öğrenci sayısı düşük olabiliyor. Gerçekçi bir tercih listesi için başarı sırasının ve yüzdelik diliminin kullanılması daha doğru bir yaklaşım.
Tercihlerinizi yaptıktan ve onaylattıktan sonra bir daha değiştirme şansınız olmayacak. Bu nedenle bu yıl yerleştirme
sisteminde yapılan değişiklikleri de dikkate alarak, listenizi hazırlamanız gerekiyor. Çünkü tümtercih işlemleriniz bundan sonra hazırladığınız bu liste üzerinden gerçekleştirilecek.
SONUÇ BELGESİNİ DOĞRU YORUMLAYIN
Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre merkezi sistemle öğrenci alacak okulları tercih ederken ilk yapmanız gereken öğrencinizin “Ortaöğretime Geçiş Sistemi 2012 yılı 8.
sınıf SBS sonuçları ve OYP bilgileri”ni gösteren belgede hangi bölümleri dikkate almanız gerektiğini bilmek olacak.
Yüzdelik dilime dikkat
Hatice Yılmaz (Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü) Puanlarla değil, okulların geçen yılki yüzdelik dilimlerine göre tercih yapın. Çünkü son üç yıldır her yıl okulların puanları arttı. Mesela 441 puanı olan öğrencinin bu seneki genel yüzdelik dilimi 8,01. Geçen sene 441 puanı olan çocuğun yüzdelik dilimi 6,61 idi. Bu sene 6,61 ile geçen sene ancak 433 puanla öğrenci alan okula girebilir bu öğrenci. Tercih yaparken kendinizi garantiye alacak okulu her şeye rağmen 7 ya da 6'ncı tercihe yazmalısınız. Alttan yüzdesi daha yüksek olan okullara, üstten de yukarıya doğru istediğiniz okulları listeye almalısınız. OYP ile öğrenci alan özel Anadolu ve fen liseleri var. Bunlar birinci yerleştirmenin sonunda sistem dışına çıkarılıyor yani bu okullar için yedek liste gönderilmiyor.
Kontenjanlarını okul müdürlüklerine yapılan başvurularla tamamlıyorlar. Tercih listesini hazırlarken bu bilgiye dikkat etmeniz gerekiyor. Çok istediğiniz okul varsa yazın, aksi halde o okula, okul müdürlüklerine başvuru yaparak da girebilirsiniz.
3 puan artabilir
Umut Şahin (Sevinç Dershanesi Rehberlik Koordinatörü) 2011 lise taban puanlarına güvenilmemeli.
Başarı sıralaması her yıl hemen hemen aynı iken, bu sıralamayı elde etmek için ulaşılması gereken puan değişkendir.
Bu yıl, en yüksek puanlı okullarda 3 puana kadar, daha düşük puanlı liselerde yaklaşık 13 puana kadar artış tahmin ediliyor. MEB'in açıkladığı kontenjan kılavuzundaki bilgilerde liselerin 2011
1. Yerleştirme sonucunda ortaya çıkan taban puanları ve bu puanlara karşılık gelen yüzdelik dilimleri mevcut. Geçen yıl yüzdelik dilimi hesaplanan öğrenci sayısı 1 milyon 9 bin iken, 2012'de 1 milyon 42 bin'dir. Kısacası toplamdaki 33 bin öğrencilik artış, yüzdelik dilimlerinde de yüzde 4'lük bir oynama oluşturacak. MEB, geçen yılın
yedek yerleştirme sonuçlarına göre oluşan en düşük puanları açıklamadığı için adayların tercihlerinde ilk yerleştirme döneminde kazanamayacakları fakat yedekten ulaşabileceklerini tahmin ettikleri daha yüksek başarı sırasına denk gelen liselere de şans tanımasında fayda var. Tercih listelerinde, okul türü ve il sınırlaması olmadığını unutmamak gerekiyor.
Peki, tercih döneminde kritik tarihler neler?
1-8 Ağustos: Yerleştirme işlemleri için tercihler alınacak.
24 Ağustos: Yerleştirme sonuçları açıklanacak.
27-31 Ağustos: Yerleştirme sonuçlarına göre asil olarak kazanan öğrencilerin
kayıt işlemleri yapılacak. (Saat 17.00'ye kadar)
03
Eylül (Saat 08.00) -14 Eylül (Saat 17.00): Boş kontenjanlara yedek listede yer alan öğrencilerden kayıt hakkı kazananların ilanı ve kayıt işlemleri.
12 Eylül Saat 17.00: Bu saate kadar yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
14 Eylül Saat 17.00: 12 Eylül'de saat 17.00'den itibaren kayıt hakkı kazanan adayların kayıtları yapılacak. Bu süre içinde yedek listede yer alan öğrencilerden kayıt hakkı kazananlar http://oges.meb.gov.tr internet sayfalarından kayıt durumlarını takip edebilecek.