Yasanın Meclisten geçmesinin ardından sadece Bursa’da 500 ‘merdiven altı’ dershanenin faaliyete başladığını açıklayan ÖZ-DE-BİR Bursa İl Temsilcisi İnanç Düzgün, dönüşüm diye çıkılan yolda yasadışılığın önünün açıldığını savundu.
Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) ve Güven-Der işbirliği ile Bursa’da düzenlenen basın açıklaması ile dershane kapatılması yasası sonrasında yaşanan kaçak ve çarpık yapılaşma göz önüne serildi. Bursalı dershaneciler, dönüşüm adı altında dershanelerin kapanması yasasıyla 10 bin ila 30 bin lira arasında umut tacirliği yapan merdiven altı yerlerin mantar gibi çoğaldığı belirtti.
Kültür Park’taki bir çay bahçesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan ÖZ-DE-BİR Bursa İl Temsilcisi İnanç Düzgün, 6528 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle dershanelerin 1 Eylül 2015 itibari ile kapanmasının yasalaştığını belirterek, “Her ne kadar bunun bakanlığımız ve hükumet yetkilileri tarafından dönüşüm olduğu söylense de gerçekte olan dershanelerin kapatılmasıdır. Dönüşüm adı altında yürütülen bu programa Bursa’dan sadece 23 dershane başvurmuş, ülke çapında da bu yüzde 12 civarındadır.” dedi.
Dershanelerin yurt genelinde gelir düzeyi düşük ailelerin çocuklarına yıllık ortalama 2,5 ile 3 bin TL arasında hizmet verdiğini anlatan Düzgün, “Üstelik bu aileler TEOG’lar için bir iki yıl, üniversite hazırlık için bir iki yıl olmak üzere ortalama 2 ila 4 yıl arasında ücret ödemiştir. Yeni yasa ile velilerimiz özel okullara okul öncesini saymasak bile ilkokul, ortaokul ve liseler için 4’er yıl olmak üzere 12 yıl ücret ödemek zorunda kalacak. Üstelik bu okulların ortalama ücretlerinin 15 bin TL olduğunu varsayarsak ve devletimizin 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında eğitim desteğini sağladığını kabul edersek, her yıl 10 bin TL gibi yüksek bir ücret ödeyeceği görülecektir. Bu dönüşüm projesi ile dar gelirli insanların çocukları özel okullara gidemeyecekleri gibi, dershanelerde çalışan yüz bine yakın eğitim personeli ve diğer hizmet personeli işsiz kalacak.” şeklinde konuştu.
BURSA’DA 500 MERDİVEN ALTI YAPI
Dershanelerin boşluğunu merdiven altı yasa dışı yapıların dolduracağını anlatan Düzgün, şunları söyledi: “Bu kurumlarını kapatılması sonucu doğan boşluğu şu anda bile Bursa’da sayılarının 500 olduğu tahmin edilen denetimden uzak, istihdam ve katma değer oluşturamayan merdiven altı çalışan yasa dışı yapılar dolduracaktır. Buralarda çocuklarımızın uygulanan eğitim ve kayıt dışı paranın denetimi söz konusu olamaz.”
Velilere öğrencileri devlet denetiminde olmayan kaçak yapılara göndermemeleri uyarısında bulunan İnanç Düzgün, “Velilerimiz şunu bilmeliler ki apartman dairesinde büro tarzı yerlerde eğitim verdiğini söyleyen yerlerin hepsi kaçaktır. Bu dönüşüm yasası ile birlikte Bursa’da mantar gibi dört bir yanda bu kaçak kurumlar çoğalmaya başladı. Geçmişte olduğu gibi şimdi de mağduriyetler ortaya çıkmaya başladı. Şu anda Bursa’da 138 dershaneden yalnızca bu dönüşüme 23 başvuru oldu. Türkiye genelinde ise yaklaşık 4 bin dershaneden yaklaşık yüzde 12’si başvurdu.” dedi.
Bunun özel okullara da zarar vereceğini anlatan Düzgün, şöyle devam etti: “Bursa’da şu anda öğrencilerin sadece yüzde 2.3’ü özel okullara gidiyor. Bu on sene önce yüzde 2,5’du, on yıl içinde yüzde 2.3’e düştü.”
Kaçak yerlerin umut tacirliği yaptığını anlatan İnanç Düzgün, “(Yüzde 100 kazandıracağız, kesin kazandırıyoruz, başarıya ulaştırıyoruz) gibi yalanlarla insanlardan en az 10 bin ila 30 bin arasında para alan kaçak yerler var. Ayrıca sadece maddi kayıp değil çocuklarını kaybedebilirler. Veliler çocuklarını kimlerle diz dize oturttuklarına çok dikkat etsinler, sadece maddi kayıp değil, gayri ahlaki durumlara da düşebilirler, çocuklarını da kaybedebilirler.” şeklinde uyardı.
Düzgün sözlerine şöyle devam etti: “Bu tür kaçak yerler özel ders bürosu, eğitim koçluğu, kişisel gelişim merkezi, özel ders akademisi, eğitim akademisi, koçluk merkezi ve danışmanlık merkezi gibi isimlerle yalan tacirliği yapıyorlar. Şu anda dershanelerimiz açıktır. Şu anda kayıt alıyor. 1 Eylül 2015 tarihine kadar biz açığız. Zaten dosyamız Anayasa Mahkemesi’nde. Anayasa Mahkemesi’nin de bunu bu zamana kadar nihayete erdirmesini bekliyorduk ama görülen o ki bu iş biraz daha uzayacak. Biz ihtiyaçtan doğmuş kurumlarız. Dershaneleri kapatmak istiyorlarsa bu aniden olmaz.” dedi.
Bu kaçak yerlerle ilgili milli eğitim ve valiliklere başvurduklarını anlatan ÖZ-DE-BİR Bursa İl Temsilcisi İnanç Düzgün, buraların ışıklı tabelayla dahi reklam yaptıklarını sözlerine ekledi.
Basın toplantısına Güven-Der Bursa İl Temsilcisi Alper Söylemez başta olmak üzere diğer dershane temsilcileri de katıldı.
CİHAN