- Milli Eğitim’de 40 bin kişiyi tasfiye edecek kanun tasarısını ‘darbe’ olarak nitelendiren uzmanlar, 5 hususa dikkat çekti
- MEB’in hafızası silinecek, kadrolaşmanın önü açılacak, iktidarın istediği öğretmen olacak, dershanecilik merdiven altına inecek, kamu denetimi şaibeli hale gelecek.
Tasarının yasalaşması durumunda Milli Eğitim sisteminde 5 önemli sorun ile karşılaşılacağının altı çizildi.
Buna göre:
1- Milli Eğitim’in hafızası silinecek: Milli Eğitim Bakanlığı ile il ve ilçelerde görev yapan 40 bin dolayında yöneticinin görevden alınması ile bir anlamda Milli Eğitim’in idari hafızası silinecek.
2- Kadrolaşmanın önü açılacak: Okul müdürleri atamalarının valilerin yetkisine bırakılması, siyasal iktidarların müdahalesine daha açık hale getirilmesi anlamına gelecek.
3- İktidarın istediği öğretmen olacak: Öğretmenliğe atanmada mülakat şartı getirilmesi ile objektif kriterlerden uzaklaşıp, iktidarların istedikleri kişiler öğretmen olabilecek.
4-Dershanecilik merdiven altına inecek: Dershanelerin kapatılması ile oluşacak boşluğu merdiven altı dershaneler ile özel ders veren kişiler denetimden uzak bir şekilde dolduracak.
5-Kamu denetimi şaibeli hale gelecek: Denetim sisteminin il milli eğitim müdürlüklerine bağlı olarak kurulması inceleme, soruşturma ve teftişin siyasallaşmasına neden olacak.
Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu’na gelen yasa tasarısı birçok sorunu da beraberinde getirecek. Tasarıda yapılan değişiklikle ‘görevden alınacaklar listesi’ genişletildi. Tüm il milli eğitim müdür yardımcıları ile ilçe milli eğitim müdürleri de görevden alınacaklar listesine dahil edildi. Yasadan etkilenecek kişi sayısı 40 bine yükseldi. 4 yıl ve daha fazla okul müdür ve müdür yardımcılığı yapanların görevleri de eğitim öğretim yılının bitiminde sona erecek. Görevden almalar yasayla yapılacağı için yöneticiler yargıya başvuramayacak.
BOŞ SIRAYA DESTEK GARANTİSİ YOK
Bugün'ün haberine göre; Dershanelerin özel okula dönüşürse öğrenci bulamayacağı yönündeki eleştirilere yönelik bakanlığın aylarca söylediği ve tasarıda da yer alan ‘boş kontenjanlara maddi destek verileceği’ ifadesi tasarıdan çıkarıldı. Bu durumda bakanlık ‘boş kontenjanlara maddi destek’ vermeyecek, ancak ‘kayıtlı’ öğrencilere destek verecek. Tasarıdaki, dershanelerin dönüşebileceği kurum olarak öngörülen ‘açık öğretim yapan özel liseler’ ifadesi ‘2018-2019 öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları’ şekline dönüştürüldü. Bu kapsamda dershanelerden açık lise benzeri kurumlara dönüşecek kurumlar, 20 saat yüz yüze, 20 saat de uzaktan öğretim yapacak.
6 YIL GÖREV YAPANA SÖZLÜ SINAV ŞARTI
Kanun tasarısına göre dershaneler 1 Eylül 2015 tarihine kadar faaliyet gösterebilecek. Dershanelerin özel okul veya açık liseye dönüşebilmesi için tanınan 4 yıllık süre 5 yıla uzatıldı. Dershanelerde 6 yıl görev yapan fen edebiyat fakültesi mezunu usta öğreticiler dahil ‘eğitim personeli’ bakanlığa sözlü sınavla alınabilecek. Ancak bu şekilde bakanlıkta istihdam edilenler ayrıldıkları dershanelerden kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.
ÖĞRETMENLER MÜLAKATLA ALINACAK
Yasa tasarısı ile öğretmenliğe atanma şartları değiştiriliyor. Buna göre öğretmen adayları önce ÖSYM’nin yazılı sınavından geçecek. Aday öğretmenler en az bir yıl fiilen çalıştıktan sonra ‘performans değerlendirmesine göre’ başarılı olmak kaydıyla tekrar yazılı ve sözlü sınava alınacak. Sınavda başarılı olanlar öğretmen olarak atanacak. Başarılı olamayanlar il içinde veya dışında başka bir okulda görevlendirilerek bir yılın sonunda tekrar sınavlardan geçecek. Üst üste iki defa sınavda başarılı olamayanların memuriyetle ilişiği kesilecek.
ETÜT MERKEZLERİNE YAŞ SINIRI
Etüt eğitim merkezlerine 12 yaş sınırı getirilecek. Bu kurumlar da öğrencileri sınava hazırlayamayacak. Ayrıca MEB’in izni ve denetimi olmaksızın hiçbir eğitim öğretim faaliyeti yapılamayacak. Tasarıda ayrıca bakanlıktaki il milli eğitim denetmenleri ile bakanlık denetçileri ‘maarif müfettişi’ adıyla birleştirildi.
Eğitim sendikaları sokağa indi
Hükümetin TBMM Genel Kurulu’na sevk ettiği Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na eğitim sendikaları tepki gösterdi. Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Birleşik Kamu İş ve Kamu-Sen gibi sendikaların ülke genelinde duyurduğu 1 günlük iş bırakma eylemine birçok ilden destek geldi.
Evler özel ders mekanı olacak
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, komisyon raporu muhalefet şerhinde, bu tasarı MEB’in kurumsal kimliğini, birikimlerini ve hafızasını yok sayan bir anlayışla hazırlandığını ifade etti. Dershanelerin dönüştürülmesi, dershanelerin eğitim sistemi içinde ihtiyaç olmaktan çıkarılmasıyla mümkün olabileceğine işaret eden Yeniçeri “Bu ihtiyaç ortadan kaldırılmazsa denetimsiz, kamufle edilmiş isminde dershane kelimesi geçmeyen yeni bir sektör ortaya çıkacaktır. Evler çocuklarına özel ders veren yeni mekânlar haline gelecektir” dedi.
MÜLAKAT ŞAİBEYE AÇIK
Yeniçeri, atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olma şartının dershane ve etüt merkezlerinde çalışanların bir kısmına imkân getirirken bu imkândan yararlanamayanlar ise sıkıntı içine düşeceğini kaydetti. Bu durumun üç yüz bine yakın atanamayan öğretmenin olduğu Türkiye’de haksızlık olarak nitelendirilerek büyük tepkilere ve itirazlara neden olacağını vurguladı. Dershanelerden ataması yapılacakların sınavlarının mülakatla yapılması da her türlü şaibeye açık olacağının altını çizdi.