Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) 22 Nisan 2014 tarihinden itibaren çocuklardan şikâyet başvurusu almaya başladı. Bu tarihten itibaren 5 ayda farklı konularda toplam 128 çocuk başvuru yaptı. Çocukların en çok şikayet ettiği konu ise Milli Eğitim Bakanlığı oldu.
Çocuk başvuru formundaki bilgileri tam olarak düzenleyerek KDK’ya ileten 41’i erkek, 46’sı kız toplam 87 çocuk 'Çocuk Ombudsmanı'na başvurdu. Ombudsman'a çocuklardan en çok başvuru gelen il Mersin olurken, başvurular ağırlıklı olarak 12 yaş üstü çocuklardan geldi. İncelenen ve işleme alınan başvurulardan 53’ü, çocuklarla ve idareler ile birebir görüşülüp sorunlar belirlenerek ikili diyaloglarla çözümlendi.
OMBUDSMAN ÇOCUKLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı, çocukların en çok şikayette bulundukları kurum oldu. Çocuklar Ombudsman’dan, 4+4+4 uygulamasının beraberinde getirdiği alt yapı sorunlarının giderilmesi, öğrencilere daha çok sosyal-sportif mekan imkanları sunulması, öğretmen öğrenci iletişimindeki engeller gibi konularda mağduriyetlerinin giderilmesi için yardım istedi.
ÇOCUKLAR, OMBUDSMANDAN OKUL ÇEVRESİNE IŞIKLANDIRMA İSTEDİ
Çocuk Ombudsmanı'na gelen başvuruların 41’i geçersiz sayıldı. 87 başvuru geçerli kabul edilerek her bir başvuruya yönelik başvuru sahibi çocuk bilgilendirildi. 33 başvuru detaylı inceleme ve araştırma kapsamına alındı. İncelemeye alınan başvurular için Ombudsman ilgili kurumlarla birebir görüşerek sorunları çözüme kavuşturdu.
Sorunu çözülen konulardan birisi de Malatya’da yaşayan öğrenciye ait. Malatya’da yaşayan bir öğrenci, okuduğu okulun çevre ışıklandırmasının olmaması nedeniyle yaşadığı mağduriyetin çözülmesi için Ombudsman'a başvurdu. Ombudsman çocuğun yaşadığı mağduriyeti belediyeye iletti. Belediye ise konuya yönelik düzenleme yapılacağını Çocuk Ombudsmanı'na bildirdi.
KDK’ya iletilen sorunlar arasında; kalmakta oldukları yurttan durumlarına uygun yurtlara nakil istekleri, cep telefonu kullanımı isteği ve personel eksikliği nedeniyle yaşanan problemler de yer alıyor. KDK bu başvuruları, ilgili Bakanlık, İl Müdürlüğü ve kuruluş müdürlükleri ile birebir görüşerek çocukların taleplerine olumlu cevaplar aldı. İlgili kurumlar sisteme yönelik yeniden düzenleme yaparak çocukların isteklerini yerine getirdi. Nakilleri bekletilen çocukların nakilleri yapıldı ve personel eksikliği olan kurumlara personel atamaları yapılarak çocuklarla ilgilenen kişi sayısı artırıldı.
CİHAN