Kocaeli Endüstri
Meslek Lisesi,
İzmit Lisesi ve İnkılap Lisesinde 500 öğrenciye internet ile ilgili 11 soru yöneltildi.
Anketin sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 2'sinin internetin ne olduğunu bilmediği ortaya çıktı.
“
İnterneti nerede kullanıyorsunuz?” sorusuna öğrencilerin yüzde 89'u ”internet kafelerde”, yüzde 10'u “evde”, yüzde 1'i ise “okulda” şeklinde
cevap verdiği ankette, öğrenciler arasında internetin yüzde 45 sohbet, yüzde 40 oyun, yüzde 10 araştırma, yüzde 5 “
sörf” amacıyla kullanıldığı belirlendi.
Öğrencilerin yüzde 65'inin internet kafelerden hoşlandığını belirttiği ankette, ailelerin yüzde 95'inin internetle ilgisi olmadığı, yüzde 25'inin ise çocuklarını internet kafeye göndermediği anlaşıldı.
Kocaeli'nde bir
ilköğretim okulunda farklı sınıflardaki öğrencilere yönelik yapılan ankette öğrencilere internet kafelerden rahatsız olma nedenleri soruldu.
Öğrenciler, en önemli nedenler arasında internet kafelerde sigara içilmesi, yüksek sesle konuşunması, bilgisayar oyunlarında birden fazla bilgisayardan çıkan seslerin yarattığı rahatsızlık ve ahlak dışı konuşmaları gösterdiler.
İNTERNET KAFELER
Kocaeli
Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Gürsoy, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de internet kullanımının yüzde 42,2'sinin internet kafelerden gerçekleştiğini, internet kafelerin bazı düzenlemelerle ailelerin çocuklarını endişe duymadan gönderebileceği yerler haline dönüştürülebileceğini söyledi.
Türkiye'de özellikle gençler arasında internetin çoğunlukla oyun, sohbet gibi eğlence amaçlı kullanıldığını ifade eden Gürsoy, şunları söyledi:
“Eğlence odaklı kullanımın yararları ve zararları hakkında değişik görüşler ortaya atılmaktadır. Kafelerde oynanan bilgisayar oyunları, kullanıcılar için yararsız olduğundan
takım ruhunu geliştirdiğine, insanı rahatlattığından kişiliği olumsuz etkilediğine kadar çok sayıda iddiaya konu olmaktadır. İnterneti eğlence amaçlı kullanmanın etkisi ne olursa olsun kullanımları eğlence odaklı olan bireyler internetin sunduğu
ekonomik, eğitimsel, toplumsal ve politik seçeneklere ilgisiz kalmaktadırlar.”
Eğlence odaklı kullanımın kişileri daha ciddi kullanım alanlarına hazırlamada
ilk adım olduğu yönünde görüşlerin de savunulduğunu dile getiren Gürsoy, “İnsanların interneti yoğun olarak kullanıp, bu teknolojinin sunduğu geniş seçenekler yelpazesini daha iyi kavradıkça eğlence odaklı kullanımlar azalmasa da diğer kullanımların artacağı umulabilir” diye konuştu.