Bugün bazı gazetelerde,
Amasya Anadolu Kız
Meslek Lisesi'nde, dini
baskı gördükleri iddia edilen 4 öğrencinin başka bir okula geçiş yapmak zorunda kaldıkları yönündeki haberlerin düzmece olduğu belirlendi. Konu araştırılınca görüldü ki, haberdeki okul ve öğrenci isimleri hariç bütün bilgiler gerçek dışı.
İki ay önce gazetelerde daha sık görülen
mahalle baskısı iddiaları tekrar gündeme gelmeye başladı. Bugün bazı gazetelerde bu türden bir iddia yer aldı. Haberde, Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde, namaz kılmaları ve başörtüsü takmaları yönünde baskı gördükleri öne sürülen 4 öğrencinin bu sebeple başka bir okula geçmek zorunda kaldıkları anlatılıyordu.
Ancak haberin gerçeği ne kadar yansıttığının ortaya çıkması uzun sürmedi. Olayın araştırılmasından sonra ortaya çıkan sonuç, bir haberin ne kadar çarpıtıldığını gözler önüne seriyor. Valilik tarafından yapılan açıklamada, okulun pansiyonunda dini baskı gördükleri iddia edilen öğrencilerin pansiyonda hiç kalmadıkları belirtildi.
Açıklamada, öğrencilere namaz kılmaları ve örtünmeleri konusunda baskı yaptığı öne sürülen okul pansiyonundan sorumlu müdür yardımcısı Özlem Y.'nin, 1 Ekimde göreve başladığı bu nedenle de aynı gün okuldan ayrılan Ş.D. isimli öğrenciye baskı yapmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.
Kız Meslek Lisesi öğrencileri ise okul ve pansiyonda her hangi bir baskıyla karşılaşmadıklarını söylüyorlar.
Amasya
Milli Eğitim Müdürü
Necati Akkurt, ''dini baskı nedeniyle Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde bazı öğrencilerin okul değiştirdiği'' yolundaki iddialarla ilgili kendilerine her hangi bir başvuru olmadığını bildirdi. Akkurt, bu öğrencilerin ailelerinin Amasya Böke Köyü'nde ikamet ettiklerini, velilerinin Turhal ilçesinde iş bulduğu için çocuklarının naklini o bölgedeki Aydınca beldesinde bulunan Aydınca Lisesi'ne aldıklarını kaydetti.
Söz konusu habere bir yalanlama da
Türk Eğitim-Sen'den geldi. Türk Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Kamil Terzi, haberde yer alan açıklamanın kesinlikle kendisine ve sendikaya ait olmadığını söyledi.
Okulun ve öğrencilerin adı dışında tamamen asılsız bilgilerin yer aldığı haberde, yetkili ve ilgililerin açıklamaları her şeyi ortaya koyuyor. Gazetelerde tekrar bu türden çarpıtma haberlerin çıkması mahalle baskısı tartışmalarını tekrar gündeme getirme çabası olarak değerlendiriliyor.