Buna göre mevcut durumda iki zayıf olan öğrencinin
sınıfta kaldığı lisede, artık 5 zayıfı olan öğrenciler de bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek.
Yaklaşık bir aydır üzerinde çalışılan Orta
öğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği, Talim ve Terbiye
Kurulu'nda kabul edildikten sonra
Milli Eğitim Bakanı
Hüseyin Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlığa gönderildi. Kurul Başkanı Merdan
Tufan, yönetmelik değişikliğini 'sınıf tekrarının azaltılması, öğrenci başarısının artırılması ve kaynakların verimli kullanılması' amacıyla yaptıklarını söyledi. Tufan ayrıca, öğrencilerin lehine olacak yeni
düzenlemelerin son sınıf öğrencilerinin diplomalarının ÖSYM'ye temmuz ayı başına kadar bildirilmesini de sağlayacağını kaydetti.
Mevcut durumda
ortaöğretim 9, 10 ve 11. sınıfların her birinde ya da alt sınıflar dahil başarısız
ders sayısı toplamı en fazla 2 olan öğrenci bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebiliyordu. Yeni düzenleme ile 9. sınıfta 3; 10 ve 11. sınıflarda ise 2 dersten zayıfı olan öğrenciler bir üst sınıfa sorumlu olarak geçebilecek. Ancak alt sınıflar dahil başarısız ders sayısı toplamı 5'den fazla olan öğrenciler, sınıfta kalacak. Sorumluluk, o dersin sorumluluk sınavında başarılı olunması halinde kalkacak.
Yeni yönetmelik öğrencilerin ortalamalarını yükseltmek için girdikleri sınavların ders sayısını da yükseltti. Buna göre öğrenciler başarılı veya başarısız oldukları en fazla 3 dersten Ortalama Yükseltme
Sınavı'na girebilirken yeni düzenleme ile en fazla 4 dersten Ortalama Yükseltme Sınavı'na girilebilecek.
Yeni yönetmelik sorumluluk sınav sayısını da 2'den 3'e çıkardı. Mezun olamayıp sınav hakkı bulunan son sınıf öğrencilerinin katılabileceği 2, alt sınıflardan sorumlu dersi bulunan öğrencilerin katılabileceği bir sorumluluk sınavı yapılmaktaydı. Yeni düzenleme ile bu öğrencilerin tamamının katılabileceği 3 sorumluluk sınavı yapılacak.
Yeni yönetmelikle ayrıca 2007-2008 öğretim yılında liselerin 11. sınıfında öğrenim gören öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere alan değişikliği yapma hakkı tanındı. Alan seçimi ve değişikliği, öğretim yılının ilk bir ayına kadar yapılabiliyordu. Yeni düzenleme ile ders kesiminden itibaren ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavını izleyen 10 iş günü içinde yapılması esası getirildi.
ZAMAN