ÖSYM geçtiğimiz günlerde liselerin dört yıla çıkarılması ve haftalık
ders çizelgesindeki değişikliklere paralel olarak soru sayılarında ve bazı testlerin içeriklerinde birtakım
düzenlemeler yaptı. Aslında gecikmiş bir düzenleme diyebiliriz. Çünkü öğrencilerin büyük çoğunluğu
Ağustos ayından bu yana çalışmalarını ve planlamalarını eski yapıya göre sürdürüyordu. Yapılması planlanan değişiklik Temmuz ya da en geç Ağustos ayında kamuoyuna duyurulmalıydı.
Aşağıdaki tabloda yeni ve eski soru sayılarını iki tabloda karşılaştırmalı olarak ele aldım.
Öğrenci açısından yüzdelik değişim çok fazla bir şey ifade etmediği için soru sayılarını kıyasladım.
Türkiye
Coğrafyası olarak geçiyordu. Yeni düzenlemeyle Coğrafya olarak değiştirilmiş. Testin sorularının
Türkçe-
Matematik alanında okutulan Coğrafya dersinin konularıyla sınırlı olacağı ifade edilmiş.
(***) : Yeni düzenlemede
Tarih dersine Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi dahil edildiği ifade edilmiş.
(****) : Bir önceki değişiklikte testin kapsamı Ülkeler Coğrafyası olarak geçiyordu. Yeni düzenlemeyle Coğrafya olarak değiştirilmiş. Burada gelecek olan sorular Sözel alan öğrencilerinin müfredatına dayalı olacaktır.
Yapılan değişikliğin belki de en önemlilerinden birisi
Psikoloji sorularının Ed-sos testinden çıkarılıp Sos-2 testinin kapsamı içerisine alınması. Zaten Psikoloji dersi Türkçe-Matematik alanı öğrencileri için seçmeli, Sözel alan öğrencileri için zorunlu. Bu teste alınması doğru bir karar. Bu değişiklik beraberinde alan tablolarında ve bazı bölümlerin puan türlerinde değişiklik yapılacağının sinyali olarak da değerlendirilebilir. Umarım alan tabloları ve puan türlerindeki değişiklik (eğer yapılacaksa) geciktirilmez ve en kısa sürede kamuoyuna duyurulur.
Öğrencilerin ve eğitimcilerin takıldığı temel noktalardan birisi Mat-1 testinde Geometrinin neden belirtilmediği konusu. Zaten geçmişte de bir ayrım söz konusu değildi. Testin kapsamı matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular şeklinde ifade ediliyordu. Bu ifadede herhangi bir değişiklik yok. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi Mat-1 testinde Geometri sorusu olacaktır. 9.
sınıfa kadar Geometri adıyla bir ders olmadığından ve bu dersin Matematik içerisinde ele alınmasından dolayı, 9. sınıf ve
ilköğretim müfredatının sorgulandığı Mat-1 testinde Geometri diye ayrı bir ders belirtilmiyor.
Analitik Geometrinin Sayısal ve Türkçe-Matematik alanlarında zorunlu ders olmasıyla birlikte soru geleceği bekleniyordu. Soru sayısı verilen yüzdeliğe göre 3 olacaktır. Burada özellikle Analitik Geometri dersi görmemiş ya da görse bile nasıl olsa soru gelmeyecek düşüncesiyle derse ilgi göstermemiş
mezun öğrencilerin daha fazla sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum.
Bir diğer eleştirilecek nokta da Tarih içerisine Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi bölümünün dahil edilmesi. Müfredatta bu ders var; ancak ortada dersin kitabı yok. Tabii ki burada suç ÖSYM’nin değil. Müfredatı oluşturup kitap çıkarmak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisinde. Bu zamana kadar ders kitabının çoktan çıkmış olması gerekiyordu. Bu durum ister istemez öğrencileri sıkıntıya sokuyor.