Öğretmenler çifte maaş alabilecek
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus
Akgül geçen hafta İstanbul'daydı. Bakan Faruk Özak ve İl Müdürü Tamer Taşpınar'la birlikte
Burhan Felek Voleybol Salonu'nun temelini attıktan sonra sohbet etme imkanı bulduk. Çok önemli projelerden söz etti.
Beden eğitimi öğretmenlerinin de yüreğine su serpti. Bilindiği gibi okullardan beden eğitimi dersinin kalkacağı ve bu öğretmenlerin işsiz kalacağı endişesi hakim.
Yunus Akgül bu konuda
Milli Eğitim Bakanlığı, GSGM ve
Okul Sporları Federasyonu'nun yürüttüğü ortak projeden söz etti.
Akgül, “Kesinlikle beden eğitimi dersinin kalkması söz konusu değil. İsmi
spor dersi olacak. Branşlaşmaya gidilecek. Dersin 4 saat olması için görüşüyoruz. Bir de derslerin ucunun açık olmasını istiyoruz. Yani son derslere denk getirilmesini ve isteyenin spor yapmaya devam etme imkanı bulmasını planlıyoruz. Bu projenin mimarı da beden eğitimi öğretmenlerimiz olacak. Yani yaptıkları iş çok daha önemli ve değerli hale gelecek” ifadesini kullandı.
Bu sistemde uluslar arası yarışmalarda başarılı olan sporcuların hocalarına da kademeli
ücret uygulaması yapılacak.
Amatör branşlarda antrenörlük yapan ve aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni olanlar GSGM'den de maaş alacak. Bir hocanın kazancı 4 bin 500 TL'ye kadar çıkabilecek. Olimpiyat şampiyonu olan sporcuların aylık maaşı da bu miktarı bulacak.
Bir diğer konumuz da
olimpiyatlardı. Akgül'e, 2012 için ilk kez özel bir program uyguladıklarını, çalışmalarının nasıl gittiğini de sordum.
Dedi ki, “Her spor baranşında başarılı olan ülkeleri incelettirdim. Örneğin
yüzme için Avusturya'yı, jimnastik için Romanya'yı inceledik.
İngiltere,
Amerika ve orta
Avrupa ülkelerinin modellerini araştırdık. Çok ilginç mesela Finlandiya'da yüzme dersi ana derslerden sayılıyor ve bu dersten kalan öğrenci sınıfı geçemiyor. Başarılı olmak için çok ciddi çalışmalar yapacağız”
Federasyonlarla ilişkileriniz nasıl, ekonomik sıkıntı yaşayan federasyonlar var mı?
“Açık söyleyeyim burada bazı federasyonlar bizim hızımıza ayak uyduramıyor. Onlara maddi ve manevi her türlü baskıyı yapacağım. Bazı federasyonlar çok iyi, bazıları geride. Ben gece gündüz çalışıyorum. Onlar da çalışacak. İşini yapmayan varsa gider, yapacak olan gelir. Hiç kimse parasızlıktan yakınamaz. Herkese para veriyoruz. En az sporcusu olan federasyonlara bile 500 bin lira
bütçe verdik. Bu az bir para değil. Karşılığını da istiyoruz. Her hafta 4-5 federasyonu hesaba çekiyorum.”
Londra'dan kaç madalya bekliyorsunuz bir sayı verebilir misiniz?
“Sayı vermem. Ama benim kafamda bir rakam var. Çalışmalarımızı da o yönde yapıyoruz. En çok katılımın sağlandığı ve en fazla madalyanın alındığı bir olimpiyat olmasını hedefliyoruz.”
Akgül son olarak da Olimpiyat Stadı'nın yanına yapılan yeni tesislerden söz etti. Hayalinin burayı her branşta sporun yapılacağı bir spor kentine dönüştürmek olduğunu belirten Akgül, “Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Hem tesisleşmeyi hem de başarıyı birlikte yürütmek istiyoruz” diye konuştu.
Kenan KARCI -
Bugün Gazetesi