Finlandiya’nın ardından Avustralya kaligrafi tarzı el yazısını derslerden kaldırıyor. Türk uzmanlar da 10 yıldır uygulanan sistemin günlük hayatta karşılığının olmadığı görüşünde.
Finlandiya, okullarda kaligrafi tarzı el yazısının kullanımını yasakladı. Avustralya da el yazısının kaldırılması için çalışma başlattı.
Bugün yazarı Cihan Acar'ın haberine göre, Avustralya Eğitim Konseyi, sınıflarda zamanın daha iyi kullanılabilmesi için klavye kullanımına ağırlık verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Canberra Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Misty Adonious, “El yazısı artık tarihi geçmiş bir uygulama” dedi.
KİTAPLARDA YOK
Türkiye'de de el yazısının gerekliliği tartışmaya açıldı. Eğitimciler, 2005 yılında zorunlu hale getirilen eğik yazının öğrencilerin gelişimine bir katkı sağlamadığını savunarak öğrencileri zorladığının altını çizdi. Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Osman Bahçe, el yazısının günlük hayatta kullanılmadığını söyleyerek, "Şu anda sorun şu; çocuk eğik yazı ile yazmayı öğreniyor ama okuduğu kitaplar, gazeteler, bilgisayarlar el yazısı değil” dedi. Bahçe, 10 yıldır el yazısı öğretilmesine rağmen eğitimdeki başarısızlığın arttığına dikkat çekti.
11 YILDIR TUTMAYAN BİR UYGULAMA
Türkiye'de 11 yıldır uygulamada olan el yazısının öğrencileri zorlayan bir konu olduğuna dikkat çeken Bahçe, "El yazısı gündelik hayatta kullanılmadığı için tutabilecek bir uygulama değil. 11 yıldır tuttuğu söylenemez. Ya bütün yazıları el yazısına getirmek lazım ya da yazı şeklinin gündelik hayata uydurulması lazım. Kaldı ki çocukların el yazıları oldukça çirkindir. Yazmak istemezler pratikte
zorlanırlar" diye konuştu.
HİÇ SIKINTI YAŞAMADIM
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, el yazısı tartışmalarına farklı bir yorum getirdi. Koncuk, şunları söyledi: "Ben el yazısı yazmayı bilmiyorum. 55 yaşındayım bugüne kadar yazma sıkıntısı yaşamadım. İhtiyaç olsaydı olurdu. Gerekli olsaydı bu sıkıntıyı hissederdim. El yazısı zorluyor insanları. Nasıl ortaya çıktığı bilmiyorum. Ama bir getirisi olmayan uygulama olduğunu düşünüyorum."