TEOG yerleştirmeleri sonrası 3. haftası geride kalan nakiller, eve yakın ve istediği okula yerleşmek isteyen öğrenciler için çare olmazken okulların açılmasına iki gün kala yeni bir sıkıntı daha ortaya çıktı. Kontenjanından fazla öğrenci yerleştirilen okullarda derslik eksikliği okul müdürlerini kara kara düşündürüyor. Örneğin, 400 öğrenci alması gerekirken 700 öğrenci kaydedilen Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin fazladan 10 dersliğe ihtiyacı var.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan yerleştirmeler sonrası istemediği okula yerleşen öğrencilerin nakillerinde 3. hafta geride kaldı. Ancak çare diye sunulan nakiller yine çile olmaktan öteye geçemedi. Okulların açılmasına 2 gün kala liseliler hâlâ evlerine yakın ve istedikleri okula yerleşme arayışında. Kapasitesinden fazla öğrenci yerleşen okullara da nakiller çözüm olmadı. Örneğin, Sultangazi Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin kontenjanı bin 400 iken, bin 700 öğrenci yerleştirildi. Fazladan yerleştirilen 300 öğrenci için 10 dersliğe daha ihtiyaç var. Ancak okulun fiziki altyapısı bunu karşılayacak nitelikte değil. Okul müdürleri fazladan öğrencileri nereye yerleştireceğini bilmiyor. Diğer okullar da fazla öğrenci olduğu için nakil kabul etmiyor.
MEB’in yayınladığı boş kontenjan listesine bakıldığında Anadolu meslek liseleri ve Anadolu imam hatip liselerinin çoğunda boş kontenjan olmadığı görülüyor. Bu da okullara kapasitesinden fazla öğrenci yerleştirildiğini gösteriyor. Çünkü 3 haftalık nakil maratonuna rağmen okulların mevcudunda bir kıpırdama olmadı. Kontenjan fazlası öğrencilerle, şube sayısı arttığı için derslikler daha da yetersiz hale geldi.
Zeytinburnu 100. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde 442 öğrenci olması gerekirken 765 öğrenci yerleştirildi. Nakillerle özel okula geçiş yapan öğrenci sayısı ise sadece 20. Bu nedenle okulda 13 derslik yer alırken 25 derslik öğrenci yerleştirilmiş durumda. Geçtiğimiz yıl 47 olan şube sayısı bu yıl 70’e çıkmış. Sınıf mevcutları da bu nedenle olması gerekenin 2 misli öğrenciyle dolacak ve sıkış tıkış ders yapılacak.
Yine TRİSAD Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 200 öğrenci olması gerekirken 571 kayıt alındı. Nakillerde 3 hafta geçmesine rağmen okulda açılan boş kontenjan yok. Aksine fazladan yerleşen 300 öğrenci için dersliğe ihtiyaç var. Aynı şekilde Eyüp, Başakşehir, Çatalca, Kağıthane gibi ilçelerdeki okulların çoğunda hiç boş kontenjan görünmüyor. Dolayısıyla fazladan öğrencinin yerleştirildiği bu ilçelerdeki okullara da nakil yapmak isteyenler eli boş dönüyor. Gaziosmanpaşa Behçet Canbaz Anadolu Lisesi’ne de 140 öğrenci yerleştirilmiş. Ancak okuldaki 100’ü aşkın öğrenci başka bir okula geçmek isterken yine aynı sayıda öğrenci de bu okula gelmek için nakil başvurusunda bulunmuş. Okuldaki boşluk ise sadece 2. Anadolu lisesinden, sağlık meslek lisesine plansız dönüşen okullar sebebiyle 900 öğrenci alabilen Kadri Yörükoğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, sadece 90 öğrenci kabul edebiliyor. Kalan öğrenciler, başka bir okul aramak zorunda kalıyor. Bu sebeple bu bölgedeki öğrencilerin puanlarına göre tercih edebileceği lise sayısı da azalıyor.
Anadolu liselerinde ikili öğretim yapılmak istense bile ders saatlerinden dolayı bu mümkün değil. Anadolu liselerinin haftalık ders çizelgeleri 9. sınıflarda haftada 39 saat, 10. sınıflarda 44 saat. Bu seneki kontenjan fazlası öğrenci kayıtlarından dolayı ikili eğitim yapılan okullarda günde 8 veya 9 saat eğitim yapılması gündeme gelecek. Ancak önceki yıllarda ilkokul ve ortaokullardaki ders yükünden dolayı eğitim uzmanları sabah namazında başlayan eğitimin yatsı namazı ile sona ereceği yönündeki endişelerini dile getirmişti. Bu eğitim öğretim yılında liselerde günde 16 ile 18 saat arasında değişen saatlerde ders yapılmak zorunda kalınacak. Bu durum da dezavantajlı bölgelerdeki ikili eğitim gören öğrencilerin geç saatte eve giderek suça bulaşma oranlarının artmasına zemin hazırlayacak.ZAMAN