Ek yerleştirme kontenjanları analiz edildiğinde açık öğretim hariç, 74 bin aday kazandığı halde kayıt yaptırmamış. Rakamın bu kadar yüksek olması adayların tercihlerinde bilinçli olmadıklarını gösteriyor. Adaylar ek yerleştirme de olsa kesinlikle okumayacakları, bilgi sahibi olmadıkları yerleri tercihlerinde yer vermemeleri gerekir.
Tercih ettiği bölümün özel şartları taşımayan adaylar ÖSYM tarafından yerleştirilse dahi üniversitelere kayıt yaptıramayacaklar. Bundan dolayı kesinlikle programların özel şartlarının okumaları ve ona göre tercihte bulunmaları gerekir. Adayların tercih danışmanlarından bilgi alarak tercih yapmaları onların yerleşme şanslarını artıracaktır.
İlk tercih sürecinde tüm kontenjanları dolan Boğaziçi, Koç, Sabancı ve Galatasaray üniversitelerinde toplamda 155 kişilik kontenjan açığı oluştu.
Boğaziçi'ne 22 aday kayıt yaptırmadı. Koç'a 42, Galatasaray'a 11 ve Sabancı'ya 16 kişi kayıt yaptırmadı.
Tam burslu kazandıkları halde kayıt yaptırmayan öğrencilerin bölümleri; Kimya (İngilizce),Felsefe (İngilizce), İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat (İngilizce), Medya ve Görsel Sanatlar (İngilizce), Hukuk Fakültesi (İngilizce), Hemşirelik bölümleri oldu.
Boğaziçi Üniversitesinde kontenjan açığı olan bölümlerin 5 tanesi eğitim fakültesinde, 9 tane Fen-Edebiyat Fakültesinde, 6 tane İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ve 2 tane de Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunda bulunuyor.
ODTÜ ‘de toplam boş kontenjan sayısı bu sene 63 oldu. Boş kntenjanlarını18 uluslararası lisans programlarını (UOLP) na ait.