Yurtdışında açılan Türk okullarının AKP iktidarı döneminde kapatılmak ve zayıflatılmak istenmesine tepkiler devam ederken emperyal kimliği öne çıkan Fransa'nın (Türkiye de dahil) onlarca ülkede açtığı Fransız okullarıyla ilgili en çalkantılı döneminde bile aldığı tavrı Zaman Fransa Genel Yayın Yönetmeni Emre Demir Samanyolu Haber'e anlattı.
19. VE 20. YÜZYILIN BAŞINA DAYANIYOR
Fransa'nın Asya, Afrika ve Ortadoğu'da yayılmış binlerce okulu bulunduğuna dikkati çeken Demir, "Bu okullar çok köklü bir geçmişe sahip. Sivil toplum faaliyetlerinin eseri olarak dünyaya yayılmışlar. Bilhassa katolik dini faaliyetlerin birbirleriyle yardımlaşması sonucu dünyaya yayılması büyük ölçüde gerçekleşmiş. 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarında bu okullar, dünyaya Fransız kültürünü, dilini ve dinini diplomatik ağırlığını hissettirmiş" şeklinde konuştu.
"YURT DIŞINDAKİ OKULLARA DOKUNMAMIŞ"
Emre Demir, 19. yüzyılın sonlarında laik din karşıtı hükümetlerin Fransa'da başa gelmesiyle bu okulların tartışmaya açıldığını ve büyük baskıya uğradığını ifade ederken "Dini nitelikli olan her türlü kuruluşun o dönemde kapatılmaya çalışıldığını fakat dünyaya yayılmış Fransız okullarına dokunulmadığını kaydetti:
"Burada ilginç olan taraf ise bu dönemde Fransa, yurt dışındaki okullara dokunma gayretine hiç girmiyor. Fransızca konuşan, kültürüne aşina olan insanların yetiştiği bu okulların dünyada Fransız diplomatik ağırlığını hissettirdiği net olarak görülüyor. Okullar Fransa'yı seven nesillerin yetişmesini sağladı. Kuruldukları ülkelere Fransanın kültürünü taşıdı."
Fransa'nın okullarını hep artırma amacı taşıdığını sözlerine ekleyen Demir, "Fransa özellikle yurt dışındaki okullarına hiç dokunmamış aksine teşvik etmiştir. Diplomasinin yapamadığını bu okullar yapmıştır." dedi.
Emre Demir'e göre Türk okullarını kapatma girişimleri, bulundukları bölgelerdeki işlevleri açısından ele alındığında son derece yanlış ve bu yönüyle Fransa Devletinin geçmişteki uygulamaları Türkiye için iyi bir örnek olabilir.
SAMANYOLUHABER.COM