Türk işadamları tarafından
yurtdışında açılan okullar TBMM'nin de gündeminde.
Meclis Başkanı
Bülent Arınç, geçtiğimiz günlerde
Sudan'da açtığı okul için "Tek başıma kefilim" derken,
CHP'li bazı milletvekilleri okulların 'örtülü
destekçileri' olduğu iddiasıyla
Araştırma Önergesi verdi.
Ancak okulları gören CHP'liler, yabancı çocukların İstiklal Marşı okumaları karşısında gözyaşlarını tutamadıklarını belirtiyor.
CHP'li
Mesut Değer ve Mehmet
Yıldırım, devletin de bu okullara destek vermesi gerektiğini söyledi.
Bu yıl 100 ülkenin katılacağı
Türkçe Olimpiyadı'nda Türkçelerini yarıştıracak olan binlerce
yabancı öğrenci, Türk
Okullarında çağdaş standartlarda eğitim görüyor. Her kesimden insanın maddi-manevi destek verdiği okullarla ilgili CHP, aksi iddialarda bulunuyor. Geçtiğimiz haftalarda TBMM'ye bir Araştırma Önergesi vererek okulların araştırılmasını isteyen CHP, aynı konuyu Parti Meclisi (PM) Raporu'nda da işledi. Raporda, okulların maliyetinin herhangi bir 'yurttaş grubunun sağlayamayacağı' ileri sürülüyor. Bu iddialara karşı okulları görme fırsatı bulan CHP milletvekilleri, okulların
Türkiye'deki eğitim gönüllüsü hayırseverler tarafından finanse edildiğini ve bu kuruluşlarla gurur duyulması gerektiğini belirtiyor.
CHP
Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Mesut Değer, geçtiğimiz günlerde Sudan'da ziyaret ettiği Türk okuluyla ilgili olumlu izlenimler edindiğini söyledi. Bu okulların gelecekte o ülkelerde Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesi adına çok önemli olduğunu belirten Değer, Türkiye'nin
tanıtımı adına da bu kurumların büyük
hizmetler verdiğini söyledi. Değer, "Okulların hem tanıtım, hem karşılıklı ilişki hem de Türk işadamlarının dışardaki yatırımlarıyla ilgili büyük katkıları var. Aynı zamanda okullardaki çocuklar Türkçe dersleri alıyor ve dilimizi öğreniyor. Bu okullara devletin de destek vermesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Gezdiği okullarda zenci çocuklarla beyazların birlikte eğitim gördüklerine şahit olduğunu anlatan Değer, Türkiye'deki 'laik eğitim sistemi'ne aykırı bir duruma da rastlamadığını söyledi. Değer, şöyle konuştu: "Ben okullarda iyi bir eğitim gördüm, başarılı insanlar yetiştiriyorlar. Sudan'daki okulu çok kaliteli buldum. Okullar, Türk işadamları tarafından yaptırılıyor ve öğrencilerin verdiği ücretlerle finanse ediliyor" diye konuştu.
'Okulları görünce mutlu olmamak mümkün değil'
CHP
Kastamonu milletvekili Mehmet Yıldırım da Yemen'de,
Hindistan'da ve Moğolistan'da
Türk okullarını ziyaret ettiğini ve gururlandığını söyledi. Yabancı çocukların kendilerini
İstiklal Marşı'yla karşılamasının duygu verici olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Gittiğim okullarda
Atatürk'ün resmi asılıydı ve cumhuriyetimizin tem ilkeleri öğretiliyordu. Laik bir eğitim verildiğini gördüm. Çocuklar Türkçe öğreniyordu. Bu tablodan mutlu olmamak mümkün değil." dedi. Hindistan'daki okulda gözyaşlarını tutamadığını belirten Yıldırım, Türkiye'den binlerce kilometre ötede Türkçenin ve Türk kültürünün öğretildiğine dikkat çekti. Yıldırım, şöyle konuştu: "Yurt dışında bu okullar aracılığıyla çok yararlı hizmetler gördüm, çok etkilendim. Hindistan gibi bir yerde Atatürk'le Gandi'nin fotoğrafı yan yana. Moğolistan'a gittim; devletin yapamadığını bu okullar yapıyor.
Fethullah Gülen Hocaefendi'nin hizmet gönüllüleri, dünyada 100'den fazla ülkede bu hizmetleri yapıyor. Eğitime karşı durmak yanlıştır; Alkışlamak lazım."
CHP'li Mehmet Yıldırım, CHP'nin araştırma önergesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Önergenin kabul edilmesi ve bu konuda bir
komisyon kurulmasını istiyorum. Çünkü bu okulların araştırılması ve yapılan güzel çalışmaların herkes tarafından bilinmesi gerekir"
TÜRKMENİSTAN İDDİALI
Bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan Uluslararası
Türkçe Olimpiyatı için geri sayım başlarken, yarışmaya katılacak ülkeler son hazırlıklarını yapıyor.
Türkmenistan her yıl olduğu gibi bu yıl da olimpiyatta iddialı hazırlandı. Geçen yıl 84 ülkeden 350'ye yakın öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları'na bu yıl 100 ülkeden 500 öğrencinin katılması hedefleniyor.
Türkmen-Türk Okulları'nda yapılan yoğun hazırlıkların ardından yarışmaya hak kazanan öğrencilerin
ödül töreni göz doldurdu.
Başkent Aşkabat'taki Uluslararası Türkmen- Türk Üniversitesi'nin Ruhname Merkezi'nde büyük katılımla düzenlenen
ödül törenine çok sayıda davetli katıldı.
Başkent Eğitim Kurumu Genel Koordinatörü Seyit Embel,
TİKA Türkmenistan Temsilcisi Süleyman
Şahin, Türk işadamları, Türk
Anadolu Okulu öğretmenleri, Türkmen-Türk Okulları öğretmenleri, öğrenci velileri, basın mensupları ve çok sayıda davetlinin katıldığı ödül töreninde Türkçe Olimpiyatları'nda Türkmenistan'ı temsil edecek sunum gösterisi büyük beğeni kazandı.
Törende Türkiye'de Türkmenistan'ı birçok dalda temsil etmeye hak kazanan öğrencilerin seslendirdiği
şarkı, şiir ve özel beceri sunumları katılımcılar tarafından büyük ilgiyle izlendi.
Uluslararası Dil Öğretimi Derneği'nce düzenlenen olimpiyata katılmak için ter döken öğrencilerin ödül töreni geceye ayrı bir
renk kattı. Türkmenistan seçmelerinde birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencilere programın sponsorluğunu yapan
Beko Şirketi'nin hazırladığı çeşitli hediyeler öğrencilere verildi.
Türkiye'de Türkmenistan'ı temsil etmeye hak kazanan 11 öğrenci ödülünü Beko Şirketi'nin Türkmenistan'daki Müdürü Ali Kaya'nın elinden aldı. Genel Koordinatör Embel törenin sponsorluğunu yapan şirket yetkililerine teşekkür belgesini takdim etti.
"ATATÜRK BU GÜNLERİ TAHMİN ETMİŞTİ "
Seyit Embel törenin sonunda yaptığı konuşmada
Mustafa Kemal Atatürk'ün ileri görücülüğüne vurgu yaptı. Embel Atatürk'ün "
SSCB bir gün dağılacak. Ona hazır olmalı. Buna esnaflar, sanayiciler, eğitim, kültür ile bu işi yapabilecek bütün insanları yetiştirmeli. SSCB dağıldığında Orta
Asya Cumhuriyetleri'nde ata vatanımız olan Türki cumhuriyetler var. Onlar bağımsızlığını kazanacaklar. Bizlerin onlara birer
köprü olarak uzanmamız lazım. Onlara dostluk ve kardeşlik elini uzatmamız gerek" sözlerini hatırlattı.
Geçen yıl Türkçe Olimpiyatları'nda Türkmenistan'ı temsil eden 8 öğrencinin 6'sı
madalya almıştı. Türkmenistan geçen yılki olimpiyat'tan 2
altın, 2
gümüş ve 2 bronz madalya kazandı. Uluslararsı Türkçe Olimpiyatları, bu yıl 25
Mayıs- 3 Haziran tarihlerinde
Ankara ve İstanbul'da yapılacak.
RUS-TÜRK KOLEJİ MOSKOVA'NIN BİLİM MERKEZİ OLDU
Rusya'daki Rus-
Türk koleji Uluslararası
Moskova 56 Nolu okulu, Moskova çapında
biyoloji ve ekoloji alanında düzenlenen "Evimiz dünya gezegeni" adlı proje yarışmasına ev sahipliği yaptı.
Moskova'da başarılı 55 okuldan 400 öğrencinin 130 proje ile katıldığı yarışmalar
festival havasında geçti. Uluslararası Moskova 56 Nolu okulun
yönetim kurulu başkanı Genry Dimitrieviç Kuznetsov, "Burada başarılı öğrencilerin ortaya koyduğu çok güzel çalışmalar var. Şehirlerin
gelişim ve modernizasyonunda değerlendirilmesi gereken bu çalışmalar tüm dünyanın istifadesine sunulmalı." dedi.
Okul yöneticileri katılımcı ve projelerin her geçen yıl artarak devam ettiğini belirterek proje yarışmalarını gelecek yıl Rusya çapında bir sonraki yıl da dünya genelinde yapacaklarını söyledi.
OKUL BARIŞ VE HOŞGÖRÜNÜN TEMSİLCİSİ
Uluslararası Jeoloji Enstitüsü Direktörü ve jüri başkanı olan Nikolay Sokolov, okulun çalışmalarında uzun süredir
işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Bu okul Rusya ile sınırlı değil. Uluslararası bir değeri var." dedi. Okulun Rus ve Türk halkları arasında köprü olduğuna işaret eden Sokolov, "Bu okul dünyadaki tüm halklar açısından da barış ve hoşgörünün temsilcisi durumunda." değerlendirmesinde bulundu. Okulun öğretmen ve öğrencilerinin bilimsel çalışmalara verdikleri değeri memnuniyetle karşıladıklarını ve çalışılan projelerin tüm insanlığı ilgilendirdiğini söyledi.
Her geçen yıl bilim festivalinin gelişerek büyüdüğüne değinen jüri temsilcisi Boris Kustov da "Her yıl artan bir heyecan görüyoruz. Küçülen dünyada dostane ilişkiler kuruluyor. Rus ve Türk halkı birbirini daha iyi tanıyor. Bu imkanları hazırlayan okula müteşekkiriz." değerlendirmesinde bulundu. Rus-Türk kolejinin tüm Rusya'da tanınan bir okul olduğunu ifade eden jüri heyetinden Vladimir İliç, her yıl yükselen seviyesi ile festivalin jüriden tam not aldığını söyledi.
KÜLTÜRLER KAYNAŞIYOR
Okul Müdür yardımcısı Saffet Üstündağ Moskova
Milli Eğitim Müdürlüğü ve
Rusya Federasyonu Açık Öğretim Enstitüsü (Tübitak)'la işbirliği içerisinde geliştirdikleri proje yarışmaları için bilimsel bir çalışma olmasının yanında kültürel bir festival havasında geçtiğini belirtti. Üstündağ, "Moskova'nın önde gelen okullarından 55 okulun Rus-Türk kolejinde proje yarışmasına katılması okulumuzun tanıtımına imkan sağladı. Rus ve Türk öğretmenler birlikte jüride görev aldı.
Kültürel bir kaynaşma ve birbirimizi daha iyi tanıma fırsatı bulduk." değerlendirmesinde bulundu.
Moskova çapında geçen hafta düzenlenen biyoloji ve ekoloji olimpiyatlarında da 3 birincilik, 2 ikincilik ve 4 üçüncülük aldıklarını ifade eden müdür yardımcısı, "Rusya çapında Moskova'yı temsil edecek on öğrenciden dördü bizim okuldan. Bu okulun başarısı adına büyük bir gelişme." dedi. Üstündağ gelecek yıllarda Moskova'yı Rusya çapında değil, Rusya'yı tüm dünya çapında temsil edecek öğrencileri yetiştirmek istediklerini söyledi.
AKREDİTASYON SINAVINDA ON YILIN REKORU
Rusya eğitim sisteminde Türkiye'den farklı olarak her okul beş yılda bir bütün branşlardan merkezi sınava alınıyor.
Başarı sağlanması durumunda okulun diploma vermesi, öğrenci kabul etmesi gibi aktivitelerinin devamına izin veriliyor. Moskova Milli Eğitimi tarafından düzenlenen akredite sınavında
Matematik, Fizik,
Tarih ve Rusça derslerinde birinci olan okul son on yılın rekorunu kırmış. Tüm öğrencilerin dört ve beş aldığı
sınavlar için Milli Eğitim yetkilileri son on yılın en büyük başarısı ve Sovyet döneminde bile çok az rastlanan bir durumdu diyerek okul yönetimini ve öğretmenleri başarılarından dolayı
tebrik etmiş.
ALTI BİN YILDA 3,6 MİLYAR İNSAN SAVAŞLARDA ÖLDÜ
İlk
öğretim 5.
sınıftan lise son sınıf öğrencilerine kadar 400 öğrencinin 130 proje ile katıldığı bilim festivalinde ilginç projeler yarıştı.
Savaşların
ekolojik denge ve insanlar üzerinde etkisini araştıran öğrencilere göre altı bin yılda 3,5 milyar hemcinsini katleden insanoğlu en büyük zararı kendine vermiş durumda. Sadece 1945 ve 1998 yılları arasında 200'den fazla savaş olurken 20 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.
Dünyada 31 farklı ülkede 459
nükleer santral bulunduğunu tespit eden öğrenciler,
Fransa,
İsviçre ve Belçika'nın nükleer enerjiden en çok istifade eden ülkeler olduğunu belirtiyor.
Projeye göre 1986 yılında Ukrayna'da meydana gelen
Çernobil nükleer
faciasında 17 milyon insan radyoaktif kirlenmeden etkilenmiş. Facianın büyüklüğüne varamayan yetkililer 2 gün sonra ancak faciayı ilan ettiler. On yıl daha etkisinin sürmesi beklenen facia sonrası yeterli önlemlerin alınamadığı ve acil yardımın gerçekleştirilemediği belirtiliyor.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
1178 Nolu okuldana Sergey Barziyev ve Gennagi Panov ise şehirlerde son dönemde hızla artan
gürültü kirliliği üzerinde çalışmış. Moskova'nın farklı bölgelerinde ölçümler yapan
küçük bilim adamlarına göre önlem alınmazsa
tehlike kapıda. Gürültüden olumsuz etkilenen insanlar
psikolojik rahatsızlıklar baş gösteriyor.
1245 Nolu okuldan beşinci sınıf öğrencisi Valeza Volgova Rusya'da hemen herkesin sahip olduğu evcil
hayvan köpekler üzerinde çalışmış. Köpeğin ilk defa 1835 yılında evlere girmeye başladığını belirten Volgova 1895 yılında da ilk defa 50 kişiden oluşan köpek severler kulübünün kurulduğunu söyledi.
SAĞLIĞINIZI DÜŞÜNMÜYORSANIZ GAZLI İÇECEKLERE DEVAM EDİN
Okul kantinlerinde satılan yiyeceklerin sağlıklı olmadığını araştıran bir proje grubu da gazlı içecekler ve cipslerin çocukların gelişiminde olumsuz etkisi olduğunu tespit etmiş. Küçük bilim adamları sağlığınızı düşünmüyor ya da dişlerinizin çürümesini istiyorsanız gazlı içecekler tüketmeye devam edin önerisinde bulunuyor.
Çay'ın hikayesini araştıran Rus-Türk koleji öğrencilerinden Enes Başıbüyük ve Beyza Tekten çayın sudan sonra dünyada ikinci en fazla tüketilen içecek olduğunu tespit etmişler. Beş bin yıl önce Çin'de keşfedilen çayla
Avrupa ancak 17. ve 18. yüzyıllarda tanışabilmiş. Geleceğin bilim adamlarına göre çay kandaki kolesterolü düşürüyor.
Habib Güler, Ankara - Zaman