Öğretmenlere uygulanacak rotasyon,
maaş zammı,
tablet bilgisayarlar ve Teşkilat Yasası'nda yapılacak değişiklikleri anlatan Bakan
Dinçer “
Üniversitelerdeki sınav kavramının ortadan kalkmasının sihirli kavramı arz talep dengesidir. 2017'de sınavsız geçiş mümkün olabilir” dedi.
Dinçer'in açıklamalarından önemli satırbaşları:
"Üniversiteye girişte tüm ortaöğretimdeki eğitime rağmen, çok başarılı okullarımıza, bu kadar dershane ve özel öğretmene rağmen matematikte doğru çözme ortalaması 4,
sosyal bilimlerde ise 11. Bu rakamlar istediğimiz düzeyde değil.
Çocuklarımız şiir okumuyor, kitap okumuyor,
müzik dersi veriyoruz do-remi-fa; o kadar. Bir enstrüman çalamıyor. Evet çocuklarımız matematik, fen, sosyal bilimler gibi temel derslerde eksik ama sosyal yönden de eksik çocuk yetiştiriyoruz.
Şiir okuyabilen çocuklar yetiştirmeliyiz.
Üniversitelerdeki sınav kavramının ortadan kalkmasının sihirli kavramı arz talep dengesidir. Üniversite sınavını kaldırırsak, üniversiteler öğrenciyi nasıl seçecek. Şu anda üniversitenin eğitim için arz ettiği kapasite, Türk toplumunun talep ettiğinin çok altında 165 üniversiteye rağmen.
Sınavsız geçiş için arzın lehine bir durumun olması gerekiyor. Benim tahminim 2017 yılında sınavsız geçiş mümkün olabilir."
3 TAHTA OLACAK
"Akıllı
tahta ve
tablet bilgisayar uygulaması öğretmenin ve öğrencinin inisiyatifini bütünüyle ortadan kaldıracak bir uygulama değil. Tahta üç parçadan oluşacak.
Akıllı tahtanın yanında kara tahta da olacak. Ayrıca akıllı tahtanın üzerine sürgülü bir sistemle yerleştirilecek mürekkepli beyaz tahta da bulunacak. Beyaz tahta, akıllı tahtayı koruyucu özelliğe de sahip olacak. Öğretmen ve öğrencinin karşısında sadece LED
ekran olmayacak. Öğretmen eğitiminde hepsini kullanabilecek. Tablet bilgisayar, öğretimin esasını teşkil etmiyor, yardımcı nitelik taşıyor. Tablet üzerinde not tutamayacaklar. Eğitim sistemimizdeki öğretmen öğrenci arasındaki ilişkiye, tablet de girmiş olacak ve çoklu bir ilişki oluşacak. Önemli olan öğretmenin bu teknolojik sistemi önemseyip takip etmesi, böyle yapmadığı takdirde bir süre sonra atıl taşıdığımız malzemeye dönüşebilir."
'ROTASYON TALİMATI VERMEDİM'
"(Bir öğretmenin bir kentte en çok 8 yıl kalması ile ilgili olarak) Öğretmenlerin rotasyonu ile herhangi bir kimseye talimat vermedim. Olması gerektiği yönünde de bir düşüncem yok. Çünkü bütünün bir parçası olarak görmeyi düşünüyorsam şayet, bütüne dair fotoğraf çıkartmam lazım. Her bir alanda ilgili sorunların tespitini yapmam, alternatif yöntemleri görmem lazım. Güney
doğu Anadolu Bölgesi'nde öğretmen bulundurma, istihdam etme sorunumuz var. Öğretmen kırsala, Doğu'ya gitmek istemiyorsa bunları
analiz edip uzun uzun tartışmamız lazım. Bu tek başına bir mesele değil. Her bir meseleyi diğerinden bağımsız görüp karar verdiğimizde, diğerini nasıl etkileyeceğine dair fikre sahip olmadan adım atmayız."
İYİLEŞTİRME YOK
"2012 yılında öğretmen maaşlarını iyileştirme adına herhangi bir durum söz konusu değil.
Hükümet tarafından uygun görülecek zam geçerli olacaktır. Yaşanılan
terör olayları öğretmenlerimizi
psikolojik olarak etkilemekte. Ben tüm öğretmenlerimize buna karşı iradeli olmalarını söylüyorum. Benim önceliğim doğu ve
Güneydoğu Bölgesi'ndeki öğretmen açığını kapatmak olacak."
FEODAL YAPI BİTECEK
"Teşkilat Yasası düzenlemesiyle
Milli Eğitim saat gibi tıkır tıkır çalışacak. Yeniden şekillendiğinde her müdürlük idari işle uğraşmayacak. Tüm
bakanlığın idari işlerini tek bir birim yönetecek. Bakanlıktaki önceki yapı
küçük küçük feodallikler şeklindeydi. Her müdürlüğün idari işleyişi ayrı, projeleri ayrı yürütülüyor ve hiçbirinin bir diğerinden haberi yok. Böyle bir işleyiş ne verimliliği sağlar, ne işler rayında gider. Yeni yapılanmayla tüm bunlar yok edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı‘nda eğitimin niteliği üzerine düşünülecek."
TABLETLER İKİNCİ DÖNEM
"Tabletler ikinci dönem dağıtılacak. Birtakım insanlar bunu eleştiriyor ama dünya hızla buna doğru gidiyor. Şu an için programımızda sapma yok."
Habertürk