Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından özel okulda öğrenim görecek 250 bin öğrenciye verilen teşvikte skandal ayrımcılık, veliler tarafından yargıya taşındı. Teşvik hakkını elde etmesine rağmen tercih edeceği okul teşvik listesinde yer almayan velilerin hak aramak için önlerinde üç yol bulunuyor.
Bunlardan ilki bölge idare mahkemeleri aracılığıyla MEB’in anayasa ve yasalara aykırı ayrımcılığını idare mahkemelerine taşımak. İkinci yöntem Kamu Denetçiliği Kurumu’na (ombudsman) dilekçe yazarak ya da online formu doldurarak başvuru yapılması. Veliler ayrıca TBMM Dilekçe Komisyonu’na şikâyetini iletebiliyor.
Bütün kriterleri sağlamasına rağmen teşvik kazananlar arasındayken listeden çıkarılan özel okullar, her ilde dava açarak haklarını arama yoluna gitti. Hukuksuz ayrımcılığa karşı mücadele okullarla sınırlı kalmadı. Bazı veliler de teşvik kazandığı halde 3 Eylül 2014’te son bir liste hazırlayarak 360 okulu teşvik listesinden çıkaran MEB’e dava açma yoluna gitti. Habibe Aykut adlı veli, çocuğuna teşvik çıktığı halde tercih edeceği özel okul listeden çıkarıldığı için hakkını kullanamıyor. Aykut, TEOG kapsamında yapılan yerleştirmelerde oğlunun tercih etmediği halde Tuzla Kâşif Kalkavan Lisesi’ne yerleştirilmesi ve özel okula teşvik hakkını kullanamamasıyla ilgili mağduriyetinin giderilmesi için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek dava dilekçesini Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı’na gönderdi. Aykut, “14 yaşında bir çocuğa bu zulmü yapmaya ne hakları var? Davamızı açtık. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız.” dedi.
Zaman, MEB’in 250 bin öğrenciye verilen teşvikte yaptığı skandal ayrımcılığı manşetine taşımıştı.
VELİLER HAKKINI NASIL ARAYACAK?
1- MAHKEME YOLU
Öğrenci velileri, kendileri ya da avukatları aracılığıyla hazırlayacakları dilekçe ile bölge idare mahkemesine başvurabiliyor. MEB’e açılacak davada, bakanlık Ankara'da bulunduğundan, diğer illerdeki başvuru ve dava dilekçeleri Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderiliyor. Teşvik ayrımcılığı, Türkiye Cumhuriyet Anayasası'nın 42. maddesine aykırılık taşıyor. Bu madde gereğince veliler, anayasal koruma altında bulunan eğitim haklarının sebep, amaç ve konu yönünden sakat bulunan bu idari işleme itiraz edebiliyor. Yasal dayanağı olmadığı halde mağduriyet ortaya çıkaran işlemlerin iptal edilmesi gerekiyor. Yine idare hukukunda belirlenen kurallar gereği tüm idari işlemlerin mevzuatta gösterilmiş olsun ya da olmasın tek bir amacı var. O da kamu yararı. Mevzuatta düzenlenmiş özel amaçlar ise hiçbir zaman ve hiçbir surette kamu yararına aykırı olamaz. Ayrıca tüm idari işlemler belirli bir sebebe dayanmak zorunda.
2- OMBUDSMAN YOLU
Veliler, Kamu Denetçiliği Kuru-mu'na dilekçe yazarak başvuruda bulunabiliyor. Şikâyet dilekçeleri, kuruma veya kurumun gerekli gördüğü yerlerde açtığı bürolara elden verilebileceği gibi posta, elektronik posta veya faks yoluyla da gönderilebiliyor. Kurum tarafından oluşturulan elektronik sistem aracılığıyla da şikâyet başvurusunda bulunulabilir (http://www.ombudsman.gov.tr/content_detail-352-625-basvuru-formu.html). Ayrıca illerde valilikler veya ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla elden veya posta yoluyla şikâyet başvurusu yapılıyor. Şikâyet başvurusu, kurumun resmî internet sitesinde yayımlanan Gerçek Kişiler İçin Şikâyet Başvuru Formu'nun eksiksiz olarak doldurulması suretiyle yapılabiliyor. Ayrıca kurumun resmî internet sitesi aracılığıyla elektronik ortamda şikâyet başvurusu yapılıyor (http://212.175.157.152/ebasvuru/basvurugiris.aspx). Ayrıca dilekçe e-posta yoluyla da gönderilebiliyor. (Dilekçe için tıklayın)
3- MECLİS YOLU
TBMM Dilekçe Komisyonu'na müracaatlarda ise genellikle idari müracaat yollarından ya da yargı mercilerinden sonuç alınamayan durumlarda başvurular kabul ediliyor. Elektronik müracaat kapsamında https://edilekce.tbmm.gov.tr/ adresinden elektronik olarak başvuru yapılabiliyor. Elektronik başvurularda kimlik ve üyelik girişi yapılması gerekiyor. TBMM Dilekçe Komisyonu’na mektup ya da faks yoluyla da şikâyetler iletilebiliyor. Yazılı müracaatlar için dilekçe örneği http://www.tbmm.gov.tr/komisyon/dilekce/komisyona_basvuru.htm adresinden temin edilebiliyor. Başvurular daha sonra şu adreslere faks ya da mektup yoluyla iletiliyor.