Üniversitelerin bu yıl 937 bin 676 kontenjanı bulunuyor. Ön
lisans programlarının 366 bin 181, lisans 547 bin 194, özel yetenekle öğrenci alan programların ise 24 bin 301 kontenjanı var.
Celil Vardar, bu yıl puanlarda 15 puan düşüşler olacağını söyledi. Bu düşünün katsayıdan kaynaklanacağını belirten
Sınav Koordinatörü Vardar şu değerlendirmeyi yaptı: "Geçen yıl adayların sınav puanlarına eklenen
AOBP 0,15 katsayısıyla çarpılmıştı bu yıl ise 0,12 ile çarpılarak eklendi. Bu nedenle
doğal olarak üst puanlarda 15 puan civarında bir düşüş olacak. Yığınsal dağılımlara baktığımızda 200 civarındaki puanlarda düşüş 50 puana kadar varabiliyor." Sınav Koordinatörü Can Ağırgöl bu sene yerleştirme puanının farklı hesaplandığını belirterek "
Öğrenciler istedikleri bölüme o bölümün puan türünde 180'i aştığı sürece puan kaybı olmaksızın
tercih edebilecekler. Geçen senenin puanlarına göre tercih yapmak yanıltıcı olacağından bölümlerin başarı sırasına bakmak ve tercihleri buna göre yapmak daha doğru olacaktır" dedi. Sınav Koordinatörü
Oktay Aydın da adayları başarı sırasına göre tercih yapmaları konusunda uyararak "Kendi sıraları ve alt sıralardaki bölümlerde okuyabileceklerini yerleri tercih etmeliler" şeklinde konuştu.
'İç açıcı değil'
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı
İsmail Koncuk: Sonuçların çok iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Yine bütün
test türlerinde başarısızlıkların olduğunu görüyoruz. Sayısal derslerde bu kendini daha fazla gösteriyor. Bölgeler, iller arası farklılıklarda yine devam ediyor. Eğitim-İş Genel Başkanı
Veli Demir: 185 bin sıfırcı olması eğitim sisteminin yere çakıldığının göstergesi. Başka bir yerde olsa,
Milli Eğitim Bakanı,
ÖSYM ve YÖK Başkanları ülkeyi terk ederlerdi. Ama sanırım onlar bunu başarı olarak görüyorlar. Sınav sonuçları hiç inandırıcı ve güvenilir değil.