Başbakan Erdoğan'ın "
Dershaneleri kapatacağız." açıklamasını değerlendiren
sektör temsilcileri, "
Sınav olduğu müddetçe dershaneye ihtiyaç olacak. Kapatmak çözüm değil. Eğitimdeki sorun, bir bütün olarak ele alınmalı." diyor.
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağına yönelik açıklaması sektör temsilcilerini memnun etmedi. Özel Dershaneler Birliği Derneği (
ÖZDEBİR) Başkanı
Faruk Köprülü,
kapatma olması halinde 4 bine yakın dershanedeki yaklaşık 100 bin personelin işsizler ordusuna katılacağını söyledi. YÖK'ün belirlediği hedeflere göre, 3-5 yıl içerisinde üniversite sayısının 200'ü bulmasıyla üniversite sınavına girecek öğrenci sayısının azalacağını vurgulayan Köprülü, "Zaten zamanla sayıları azalacak. Ancak dershanelerin tamamen kapatılması doğru olmaz. Sınavlar olduğu sürece dershanelerin varlığı kaçınılmaz." diyor.
Dershanelerin, okulların alternatifi olmadığını, aksine eğitime
destek verdiğini belirten
Avrupa Dershaneler Birliği Başkan Yardımcısı ve Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, "Bu nedenle kapatılması gerekmiyor. Her ülkede dershanelere ihtiyaç duyuluyor. Bazı ülkelerde okuldan
mezun olan herkesi alabilecek kadar üniversite kontenjanı var. Hatta bu kontenjanlar boş da kalıyor. Buna rağmen dershaneler var. Nedeni ise öğrencilerin bütün üniversitelere gösterdiği ilgi aynı değil.
Boğaziçi,
ODTÜ ve
Bilkent gibi çok yüksek puanla öğrenci alan okullara girişte mecburen sınav yapacaksınız. Dolayısıyla dershaneye ihtiyaç olacak." ifadelerini kullanıyor. Dershanelerin sadece
sınavlara öğrenci hazırlamadığını, aynı zamanda öğrencilerin bireysel açıklarını kapattığını anlatıyor.
Hem özel hem de kamu eğitim kurumlarında 42 yıl çalıştığını ifade eden Uğur Dershaneleri Genel Müdürü
Alparslan Alemdar, eğitim sisteminde sınavların kaldırılmaması gerektiğini ifade ediyor.
Öğrenciler arasında adaletin sağlanması için adil bir sınava ihtiyaç olduğunu ifade eden Alemdar, "Eğer okulda verilen notlarla bir yerlere gidilecekse bunu düşünmek dahi istemiyorum. Çünkü okullarda notlar şişiriliyor." görüşünü savunuyor. Alemdar şöyle devam ediyor: "Dershanelerin kapanması yasayla olursa bu dershanelerin bir kısmı özel kurslar olarak yer altına iner.
Üniversite sınavlarını yakın gelecekte kaldırmak hakikaten çok zor bir şey. İhtiyaç hissettikleri için gönderiyor. Yoksa mecbur değil.
Kamuoyunda, 'dershaneler eğitim sistemini bozuyor' şeklinde bir yargı var. Dershaneler var olduğu için eğitim sistemi bozuk değil. Dershanelerle eğitim sistemi arasında bir denklik arıyorlarsa eğitim sistemi bozuk olduğu için dershaneler var diyebiliriz."
Başbakan Tayyip Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı: "Üniversite giriş sınavlarını da üniversite
hazırlık kurslarını ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Çünkü insanların ellerindeki son imkânları bu alanda kullanmalarını istemiyoruz. Ben bazı büyük dershanelerle konuştum. Kendileri 'Biz de bu yola girmeyi düşünüyoruz.' dediler."