2012
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunda yer alan yüksek
öğretime giriş ve yerleştirmeye yönelik ilgili maddeler uyarınca yeniden düzenledi.
Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi ve yerleştirme işlemleri bu
kılavuz esasları doğrultusunda yapılacak.
-Ortaöğretim Başarı Puanı'na dönüştürülecek-
Kılavuzdaki düzenlemeye göre, açıköğretimin kontenjan sınırlaması olan programlarını
tercih edebilmek için ilgili YGS puanının en az 140 olması gerekir (Sınavsız Geçiş sonrası boş kalan kontenjanlar buna dahil). Açık öğretimin kontenjan sınırlaması olmayan programlarına YGS puan türlerinin en az birinden 140 ve üzeri puan alan
adaylar tercih ettikleri takdirde yerleştirilecek.
ORTAÖĞRETİM BAŞARILARI DİKKATE ALINACAK
2012-
ÖSYS'de yerleştirme puanlarının hesaplanmasında adayların
ortaöğretim başarıları dikkate alınacak.
Türkiye geneli değerlendirmeye esas alınarak, ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden diploma notu) 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanına (
OBP) dönüştürülecek. Böylece 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olacak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. 50'nin altında olan diploma notları 50 olarak değerlendirmeye alınacak.
BAŞARI PUANI 0,12 İLE ÇARPILACAK
Her aday için hesaplanmış ortaöğretim başarı puanı, 0,12 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacak.
EK PUANLAR EKLENECEK
Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunları,
Yükseköğretim Kurulunca saptanacak alanlarda bir
yükseköğretim programına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanının 0,06 katsayısıyla çarpından elde edilecek ek puanlar yerleştirme puanlarına eklenecek.
ÖSYM'den yapılan açıklamada, 2012-2013 öğretim yılında yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde uygulanacak kuralları içeren 2012-ÖSYS Kılavuzu'nda, kılavuzda yer alan kuralların yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebileceği belirtildi.
ANADOLU VE FEN LİSELERİ OLUMSUZ MU ETKİLENECEK?
Eğitimcilerden bazıları yeni sisteme göre
Anadolu ve Fen Liseleri mezunlarının olumsuz etkileneceğini belirtiyor. Bu liselerin normal ve meslek liselerine göre müfredatlarının daha ağır olması ve sınavla kazanılmaları bakımından öğrencilerin 20 puan gibi bir avantajla sınava girdiklerini belirten eğitimciler, 15 gün kala böyle bir değişiklik yapılmasının anlamsız olduğunu dile getirdiler. Eğitimciler yeni sistemde ise orta öğretim başarı katsayılarının tüm liseler için eşitlendini belirtiyor.