Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türkiye'de eğitim sıralamasında 75. sırada yer alan Van'ın, eğitimde son sıralarda olmasının birçok nedeni olduğunu söyledi. Van'da 4 bine yakın öğretmen açığı olduğunu belirten Yıldız, "Bunu da ortalama bir sınıf mevcudu olan 30 ile çarptığımızda 120 bin öğrenci sene başından yıl sonuna kadar öğretmensiz bir eğitimle karşı karşıya kalıyor. Bu açığı kapatmak için ek ders ücreti karşılığı olarak binlerce öğretmen adı altında atama yapılıyor. Bununla eğitimi götüremezsiniz, bu yanlış." dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), geçtiğimiz günlerde ilk defa açıkladığı 'İllerde Yaşam Endeksi' araştırmasında, eğitimde en iyi il Tunceli olurken, Hakkari ise son sırada yer aldı. Van, bu sıralamada 75. sırada yer aldı. Eğitimde yaşanan başarısızlığı birden çok nedene bağlayan Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, Türkiye'deki eğitim sisteminin dünyada başka bir örneğinin olmadığını söyledi.
Eğitimin, çözülmesi gereken acil meselelerden olduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, eğitimin Van'da çöktüğünü söyledi. Yıldız, "Van'da ve bölgede eğitim meselesi bir türlü çözülemedi. Hatta Türkiye'de de çözülemedi. Fakat çözülmesi gereken acil meselelerden biridir. Eğitimde yaşanan sorunlar çözülmediği sürece hiçbir mesele çözülemez. Şimdi baktığımız zaman eğitim alanda çok iyi olduğumuz söylenemez. Eğitimimiz çökmüş durumda." diye konuştu.
"DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK"
Eğitimdeki başarısızlığı çeşitli nedenlere bağlayan Yıldız, Türkiye'deki eğitim sisteminin dünyada başka bir örneğinin olmadığını belirtti. Yıldız, "Van'daki eğitimde yaşanan başarısızlık çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor. Birincisi, öğretmen eksikliğinden kaynaklı. Yani sürekli öteden beri gelen öğretmen açığı söz konusu. Şu anda da net olmamakla beraber 4 bine yakın öğretmen açığımız var. Bunu da ortalama bir sınıf mevcudu olan 30 ile çarptığımızda 120 bin öğrenci sene başından yıl sonuna kadar öğretmensiz bir eğitimle karşı karşıya kalıyor. Bu açığı kapatmak için ek ders ücreti karşılığı olarak binlerce öğretmen adı altında atama yapılıyor. Bununla eğitimi götüremezsiniz, bu yanlış. Dünyada örneği yok. Siz herhangi bir üniversite mezunu birini götürüp bir hastanede, böbrek, kalp ya da herhangi ameliyatı yaptırabilir misiniz, yaptıramazsınız. O kişiyi, polis ya da hakim olarak atayabilir misiniz, atayamazsınız. Bütün bunlara karşın, bir memleketin can damarı olan öğretmen olarak atayabiliyorsunuz. İşte burada baltayı taşa vuruyoruz." ifadelerini kullandı.
"ATAMALARIN ZAMANLAMASI YANLIŞ"
Eğitimde yaşanan başarısızlığın başka bir nedeninin de atamaların yanlış zamanda olduğuna dikkat çeken Yıldız, şunları söyledi: "Sene başından şubata kadar geçici görevlendirme ile götürülen bir eğitime, ilk defa göreve başlayan öğretmenler getirilecek ve bu görevi devralacak. Yıl sonuna kadar bir öğretmen yerine ikinci bir öğretmen devreye girmiş olacak. Bu asil kadro ile gelen öğretmenler de bölgeye alışıncaya kadar üzerinden zaman geçecek. Elbette ki öğretmenler gelsin ama biz de diyoruz ki yaz tatilinde görevlendirmeler yapılsın, öğretmen eylülün 1'inde görevinin başında olsun, şubatta değil. Artık kaç bin öğretmen atanacaksa onların atanması gerekir. Bölgemizde bu defa ücretli öğretmenlerin yerine stajyer öğretmenler geldi. Tecrübesi henüz olmayan öğretmenler geldi. Bu da başarısızlığın ikinci sebebi."
Asker öğretmenlerin de eğitimde yaşanan başarısızlıkta etkili olduğuna vurgu yapan Yıldız, "Bir de asker öğretmenler var. Diğer illerimizde er görevi yapan öğretmenlerimiz Van'a geliyor. 7-8 ay görev yapıp gidiyor. Askerliği bitene kadar öğretmenlik yapıyor. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda, bir öğrenci bu kadar hengamede, bu kadar tecrübesizliğin olduğu, eğitimin olmadığı bir yerde başarılı olabilir mi, olamaz. Başarısızlığı öğrencilerimizde, öğretmenlerimizde, velilerimizde aramayalım. Sistem ve yönetim bozukluğundan kaynaklanıyor. Şimdi öğretmen zamanında gelip görevine başlasa, öğretmen açığı olmasa, öğretmen yıl sonuna kadar öğrencileri ile ilgilenecek ve gerekli görevi yapacak." dedi.
"BENİM ARKAMDA FALAN MİLLETVEKİLİ VAR, SENİN ARKANDA KİM VAR"
Yaşanan yandaş atamalara dikkat çeken Yıldız, öğretmenlerin idareciler tarafından tehdit edildiğini iddia etti. Yıldız, "Bir de işin başka bir tarafı var. Öğretmenlerin teslim edildiği idareciler. Yandaşlar ataması sebebi ile kendisine yakın bir sendikanın üyeleri arasından müdür, müdür yardımcısı, şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü ya da idareci ataması yapılıyor. Burada şöyle bir mantık var; benden olsun da çamurdan olsun. Buna karşılık biz de diyoruz ki hepimizden olsun ama liyakatli olsun. Atama yaparken adaleti gözetmeseniz, gönderdiğiniz kişi bu defa sırtını size dayayacak ve şunu söyleyecek öğretmene benim arkamda falan milletvekili var, senin arkanda kim var? Bunu diyebiliyorsa o öğretmenin eğitiminden beklentiniz olamaz. 'Benim arkamda falan milletvekili var, senin arkanda kim var' bu söz burada söylendi. Ben de bunu söyledim bunu bana söyleyen öğretmen arkadaşa, 'benim de arkamda Allah var' deyin dedim. Bu haksızlık ve yandaş kayırmacılık bütün illerde var, sadece Van'da değil." şeklinde konuştu.
"HERKES KENDİ KAFASINDAKİNİ UYGULUYOR"
Eğitimde olumlu adımların atılmadığını belirten Yıldız, "Mevcut iktidar döneminde eğitim adına bir şey yapılmadı. Bu iktidar döneminde 5 tane milli eğitim bakanı değişti. 5 farklı sistem geldi. Herkes kendi kafasındakini uyguluyor. Hâlbuki siz bir siyasi partisiniz, sizin bir tüzüğünüz bir eğitim var. Neden 5'li eğitim sistemi uyguluyorsunuz, her kafadan bir ses çıkıyor. Demek ki niyetiniz Türkiye'nin eğitimli bir toplum haline gelmemesidir. Geri kalışımızın, cahil kalışımızın nedeni eğitime vermediğimiz değerdendir." ifadelerini kullandı.
CİHAN