Artık, sürücü kurslarında 'Türk kültürü' ders şeklinde anlatılacak. Söz konusu projeyle trafikte agresifliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Uzun vadeli yatırım olarak görülen projenin ise trafikte 10-15 yıl sonra meyvesini vereceği hesaplanıyor. Dersin içine monte edilen kültürle trafik kazalarının da minimum seviyelere düşeceği ifade ediliyor.
Trafikte Ocak 2016 itibarıyla yeni bir dönem başlayacak. Yeni sistemle birlikte ehliyet alma zorlaşırken ilkyardım, motor ve trafik derslerine ilave olarak bir de trafik adabı dersi eklenecek. Eklenen bu trafik adabı dersiyle sürücü adayları Türk kültürü, örf ve adetlerinden de hayatına olumlu şekilde yansıyacak bilgiler öğrenecek. Verilecek bu dersle birlikte uzun vadede trafik terörünün de önüne geçilmesi hedefleniyor.
Dünyada trafik eğitiminde olmayan bir yeniliğe imza atılırken, yeni yılla birlikte ehliyet almak isteyen kursiyerler bir de trafik adabı dersi alacak. Yeni başlayacak bu sistemle ilgili bilgi veren Sürücü Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AB standartlarında dahi olmayan bir şeye imza atıldığını belirtti. Trafik kazalarında insanların bilgisizliklerinden dolayı kaza yapmadıklarını savunan İsmail Yılmaz, trafik kültürünün özümsenmemesinden ve bu noksanlıktan dolayı kazaların meydana geldiğini aktardı.
Trafikte kimliği ne olursa olsun sürücü koltuğuna oturanları 'canavarlaşıyor' şeklinde nitelendiren Başkan İsmail Yılmaz, bu durumun aslında kazalara sebep olduğunu agresifliği paylaşmama durumunu ortadan kaldıracak bir dersi müfredata koyduklarını açıkladı.
Trafik adabı dersiyle can ve mal kayıplarını minimize etmeyi amaçladıklarını anlatan Yılmaz, "İnsan merkezli bir sürücü eğitimi veriyoruz. Sadece kuralları öğreten değil, trafikte paylaşım kültürünü geliştiren, birlikte olmayı, trafik ortamını beraber kullanmayı önceleyen bir anlayış. Bu da trafik adabı dersiyle başlıyor." dedi.
Bu dersle beraber aynı zamanda kurallara uyma alışkanlığının da temel amaçları olduğunu kaydeden Yılmaz, sınavı iyi yaparak gerçek araç kullanmasını iyi bilen ve trafikte emniyetli kullanabilen insanları yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
'AB'DEN FAYDALANACAĞIZ, TÜRK KÜLTÜRÜNÜ UNUTMAYACAĞIZ'
Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, trafik derslerinde AB standartlarından faydalanacaklarını ancak Türk kültürünü de unutmayacaklarını aktardı. Trafik adabının da ne olduğunu açıklayan Ömer Faruk Yelkenci şunları söyledi: "Trafik kuralı kırmızı ışıkta durup yayaya yol vermemizi gerektiğini bize söyler. Eğer uygulamazsak bir trafik cezası göreceğimizi bize söyler. Ama trafik adabında ise kırmızı ışıkta yaya değil sen geçmeye kalkarsan onun hakkını gasp ediyorsun ona saygısızlık ona nezaketsizlik yapıyorsun. İşte bu içselleştirme olmadıktan sonra kurallar havada kalıyor. Bu nezaket duygusu içerisine yerleşmediği müddetçe bu konuda mesafe kat edemeyiz. Trafik adabı dersiyle bunu sağlayacağız. Bu 10-15 yıl sonra daha da meyvelerini verecektir. Bu dersi alacak nesiller gelecekte gelecek de sürücülerin şeklini ve niteliği artıracaktır."
EHLİYETİ OLUP DA TRAFİĞE ÇIKAMAMA DURUMU SON BULACAK
Eski sistemle ehliyetini alıp trafiğe çıkamayan birçok bay bayan sürücü bulunuyordu. Bu durumdan kurtulmak isteyen bazı adaylar ise ehliyeti aldıktan sonra özel direksiyon dersleri alarak trafiğe çıkıyordu. Yeni gelecek sistem bu durumu tamamen ortadan kaldıracak. Ocak ayından sonra ehliyet alacak insanlar ek olarak direksiyon dersine ihtiyaç duymayacak. Yeni sistemin bir dezavantajı ise ehliyet almak kolay olmayacak. Sınavların zorluk derecesinin artırılmasının yanı sıra, en ufak hatalara bile tolerans tanınmayacak. Sürücü adaylarından dört dörtlük araç kullanmaları istenecek. Sürücü adayı sinyal vermeyi unutursa, arabayı stop ettirirse ve iki araç içerisine park edemezse sınavı geçersiz sayılacak. Sınavda en ince detaylara kadar kontrol edilerek yüzde yüz başarı sağlanması aranacak.
CİHAN