Üniversite sınavlarının ikinci ayağı Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) 20 günden az bir süre kaldı. 1 milyon 600 bin aday 18 Haziran’daki sınav maratonu için son dönemece girdi. Bazı öğrenciler, şimdilerde sınava daha iyi hazırlanmak için rapor peşinde koşturup, kendilerini adeta hayattan izole ediyor. Bir kısım öğrenciler de bahar havasına kendini iyice kaptırmış durumda. Sosyal medyada öğrencilere önerileri ile fenomen haline gelen eğitimci Mustafa Mete Ekol, nam-ı diğer Ekol Hoca, öğrencilere rehavete kapılmamaları tavsiyesinde bulunuyor. LYS’ye az bir zaman kala atak yapan öğrencilerin avantaj sahibi olacağını kaydeden Ekol Hoca, öğrencilerin bol bol deneme çözmesi ve mutlaka önceki yılların sorularına bakması gerektiğinin altını çiziyor. İşte Ekol Hoca’dan son LYS düzlüğünde öğrencilere 7 altın tavsiye:
1- Eksiklerinizi tamamlayın
Öğrenciler, YGS önce olduğu için LYS konularına yeterince odaklanamıyor. Bu yüzden konu sıkıntısı var. Bir an önce konu eksikleri tamamlamalı. Birçok yayınevinin internette video konu anlatımları var. Bunlardan faydalanılabilir. Konu eksiğini tamamlarken not tutmak da önemli. Sadece izleyerek konu öğrenilmez.
2- Planlı ve programlı çalışın
Günü gününe ‘Bugün şunu yapacağım, şu eksiklerimi kapatacağım’ diye hedef koyun. Mutlaka yazılı bir planınız olsun. Amaca ulaşma doğrultusunda sürekli onu takip edin. Her branş öğretmeninden o konuda taktik almaları gerekir. Öğrencilerin mutlaka öğretmenlerine danışması lazım.
3- Her gün deneme çözün, çıkmış sorulara göz atın
Sınava son 15 gün kala, konu eksikliklerini tamamlayıp bol bol deneme çözün. Deneme, LYS’nin bir provasıdır. Çıkmış sorulara da bakmak önemli. Büyük yayınevleri ÖSYM’ye göre deneme hazırlıyor. Farklı farklı yayınevlerinden yararlanılmalı. İlk defa duyulan yayınevlerinin denemelerini çok tavsiye etmiyorum.
4- Doğru çalışma yöntemi önemli
Unutulmaması gereken önemli kural; etkin öğrenmenin gerçekleşmesi için bilgilerin kalıcı hafızaya geçmesi. Kısa sürede beyne gereğinden fazla doldurulan bilgiler ezber olacaktır. Ezber bilgi hemen unutulur. Aynısı sorulmadığı sürece bu bilgilerle soru çözülemez. Hangi alandan YGS’ye hazırlandınız ise LYS’ye de o alandan girmeniz daha faydalı olacaktır. Çünkü konular arasında bütünlük önemlidir.
5- Sakin olmak başarıyı getirir
YGS’de istediğiniz başarıyı sergileyememiş olabilirsiniz. Farklı alanlardan sınava girmek ya da tamamen kendi alanınız dışında LYS’ye hazırlanmak isteyebilirsiniz. Örneğin MF grubu öğrencisi iseniz kalan sürede TM alanından hazırlanıp bu alanla ilgili yükseköğretim programlarını rahatlıkla kazanabileceğinize inanabilirsiniz. Farklı alanlardan sınava hazırlanmak için bu süre yetersizdir. Böyle durumda paniğe kapılabilirsiniz. Panik insana hata yaptırır.
6- Aileler artıya odaklanmalı
Ailelerin moral ve motivasyonunu düşürücü, ‘Böyle gidersen hiçbir yeri kazanamazsın’ gibi söz, tutum ve tavırlardan uzak durması gerekir. ‘Derslerine daha çok çalış, sınavın var’ cümlesi öğrencilerin en nefret ettiği hatırlatmadır. Anne-babalar, çocuğunun eksiklerinden ziyade artılarını görmeye çalışmalı ve ona güvendiğini samimi duyguları ile yansıtmalıdır. Bu sınavlar önemlidir ama çocuğumuz kadar değil. Sevgimizi, şefkatimizi, her zaman onun yanında olduğumuzu samimi duygularımızla gösterin. Her şeyi sınav sonucuna bağlamayın.
7- Sınava 5 gün kala ne yapmalı?
Sınava 5 gün kala hem vücudunuzu hem de zihninizi dinlendirecek, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelerde bulunun. Sınava bir gün kalana kadar çalışmayı bırakmayın. Son günlerde yapacağınız çalışmalar, ağırlıklı olarak soru çözümü şeklinde olmalıdır. Son gün ise artık deneme çözmeyi bırakarak daha rahat, huzurlu, keyif alabileceğiniz, kafanızı dağıtıp stresten uzaklaşacağınız şeylerle ilgilenmelisiniz. Sınava yönelik stres artıracak konuşmalardan uzak durmalısınız. Bedensel ve zihinsel yorgunluk yapacak düşünce ve eylemlerden de uzak durmalısınız.