ŞANLIURFA (CİHAN)- Şiddet gören kadınlar için Şanlıurfa'da yapılması planlanan 'Ekolojik Kadın Köyü' için tanıtım faaliyetleri başladı.
Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği öncülüğünde ekolojik kadın köyünün kurulacağı Harran'da festival başladı. 4 gün sürecek olan festival ile farkındalık oluşturulmaya çalışılacak. Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde kurulacak köyde şiddet gören kadınlara barınma olanağının yanı sıra mesleki kurslar, rehabilitasyon alma gibi imkanlar da sunulacak. Bir yıl boyunca çeşitli eğitimler görecek olan kadınlar, mesleki yeterlilik kazandıkları anda gerçek yaşamlarına dönebilecekler. Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve yöredeki kadın kuruluşlarının da destek olduğu projenin, 4 günlük festivalde yapılacak konferanslarla daha da şekillenmesi bekleniyor.
Yapımına önümüzdeki günlerde başlanacak olan 'Ekolojik Kadın Köyü', Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak. 'Gelecek Mimarisi' konusunda dünyanın sayılı üniversiteleriyle yaptığı işbirlikleri ile büyük başarılara imza atan Mimar Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi'nin çizdiği proje doğrultusunda araziye, Harran'ın ekolojik yapısına uygun olarak kerpiç evler yapılacak. Güneş, toprak ve rüzgar enerjisinden yararlanılacağını belirten Yedekçi, "Buraya sığınan kadınlar kendi imkanlarını karşılayacak duruma gelene kadar burada eğitilecek. Kadınlar burada hem eğitim görecek, hem çalışarak para kazanma imkanı bulacak." dedi.
Yedekçi, bu kurulacak köyün dünyada benzerinin olmadığını iddia etti.
SON TEKNOLOJİYLE TAM GÜVENLİK
Yapılması öngörülen kadın köyü ile ilgili değerlendirmede bulunan Mimar Gülay Yedekçi, köyün 24 saat özel güvenlik kameraları ile takip edileceğini dile getirdi. En üst düzeyde güvenlik sisteminin kurulacağını aktaran Yedekçi, elektromanyetik dalgalarla güvenlik şeridinin oluşturulacağını açıkladı. Güvenlik endişesi duyulmayacağını vurgulayan Gülay Yedekçi, teknolojinin en son boyutunun kullanılacağını aktardı.
KADINLAR 2 YILDA DONANIMLI HALE GELECEK
Proje kapsamında bilgi veren Mimar Gülay Yedekçi, bu köyde kalan kadınların iki yıl içinde donanımlı hale geleceğini aktardı. Kurulacak köyü kadın sığınma evleri ile karşılaştıran Yedekçi, sığınma evlerine sadece barınmak için gidildiğini; ancak burada huzurlu bir kent parçası planlandığını dile getirdi. Gülay Yedekçi, "Yaşadıkları alanda zevk alacaklar. Bin kadının kalmasını planlıyoruz. Dönüşümlü olacak. Bu süreçte kadının bireysel gelişimini tamamlaması, teknik eğitimden geçmesi, diploma yoksa bunun alınması için gerekli çalışmalar yapılacak. Bilgisayar eğitimi verilecek." şeklinde konuştu. CİHAN