Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta düşüş mayısta yavaşlayacak

Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta düşüş mayısta yavaşlayacak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, nisan ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerilemesinin mayıs ayında daha alt seviyelerde olacağını öne sürdü.

Nihat Zeybekci, Denizli Gönüllü Teşekküller Platformu'nun Denizli Merkezefendi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlediği toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 4 aylık Türkiye ihracatında geri gidiş yüzde 8,1 oranında olduğunu belirten Zeybekci, "2014 yılı ihracat rakamlarını değerlendirirken ocak ayında 2015 ile ilgili parite 2015 yılında dolar Euro paritesi ortalama 1,14 ortalama olursa sadece pariteden kaynaklanan yaklaşık 10 milyar dolarlık matematiksel bir gerilemenin olacağını söylemiştik. Artı petrol fiyatlarındaki geri gidişle toplam ham madde fiyatlarının da yaklaşık olarak yüzde 40 civarı ortalama olarak aşağı gideceğini beklediğimiz için de ham madde fiyatlarındaki bu düşüşün ihraç ürünlerimizdeki fiyatları da aşağı çekmesinden bir o kadar daha toplam 18 ile 22 milyar dolar arasında değişen bir ihracatımızda düşürücü etkisinin olacağını o gün beyan etmiştik. Şu anda yaşamış olduğumuz her şey hesapladığımız beklentiler çerçevesinde oluştu." dedi.

Mayıs ayından itibaren Türkiye'de ihracatın artık toparlanma aşamasına gireceğini ileri süren Zeybekci, şunları söyledi: "Düşmenin en azından mayıs ayında böyle yüzde 7'ler, 8'ler seviyesinde değil çok daha yakın yani 5'in altında bir noktaya geleceğini hatta sıfır noktasına gelmesini bekliyoruz. Neden? Sanayi üretim endeksi büyüme tüketici güven endeksi artı büyüme ile ilgili beklentilerimiz bu yönde, artı bir de paritenin 2014'ten kaynaklanan baz etkisi de yavaş yavaş artık geride kalmaya başlıyor. Bu sebeplerden dolayı geri gidecek ama diğer taraftan o dönemde aynı Ocak ayında söylediğim pariteden ve enerji fiyatlarından dolayı da ithalatımızın da yaklaşık 38 milyar doların üzerindeki bir düşme etkisinin olacağını söylemiştik. Arkadaşlar bu ihracatımızın düşmesi, aşağı gitmesi mesela aynı ayda nisan ayında Çin ihracatı yüzde 15 seviyesinde düştü. Avrupa Birliği ülkelerine bakacak olursak Türkiye'den hepsi hemen hemen hepsi daha fazla düştü."

Dünyada ihracat düşüşünde alt kademede yeni bir seviye ve yeni bir baz oluştuğunu belirten Zeybekci, "Bu çerçevede baktığımız zaman da Türkiye dış cari açık ve dış ticaret açığını çok daha pozitif yönde yeni bir seviyede oluşturacak. Dediğim gibi ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 80'ler seviyesine gelecek, cari açığımızdaki açık seviyesi yüzde 4'ler seviyesine gelecek. Büyüme ile ilgili bu sene 2014 yılından daha iyi bir noktada olacak ve değerli arkadaşlar bu sene Türkiye her alandaki başarısını enflasyonda da inşallah gösterecek. Hedefimiz olan ben, yüzde 5,5'lar seviyesinin 2015'te hala ulaşılabileceğine inanıyorum. İşsizliğimiz de yani işsizlik rakamlarımız da istihdam rakamlarımız da artarak devam edecek ama bu sefer işsizlik rakamımız da inşallah Mayıs ayı itibari ile istediğimiz ve eksi yöne doğru aşağıya doğru yönünü çevirecek." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması hakkında bir soru üzerine Zeybekci bu konuyla ilgili dört talepleri olduğunu ifade etti. Zeybekci, şöyle konuştu: "Bir Türkiye'nin Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasında Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında bire bir yer alması, iki Türkiye'nin Avrupa birliği ile üçüncü ülkelerle imzaladığı ve imzalayacağı tüm serbest ticaret anlaşmalarında veya bağlayıcı ekonomik anlaşmalarda Türkiye'nin otomatik olarak taraf olması. Üç; Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması kapsamında ürünlerinin taşımada hiçbir engel ile karşılaşmaması, hiçbir taşıma kotası ile muhatap olmaması ki şu anda bundan maalesef etrafımızdaki başta en yakın komşularımız ve Avusturya gibi bazı ülkelerde yaşadığımız zorlukların asla yaşanmaması ve bunların Avrupa Birliği ülkesi gibi Türkiye'nin taşımacılık sektöründe buna muhatap olması. Artı dördüncüsü de 95 yılında imzalamış olduğumuz anlaşmanın dışında tutulmuş olan hizmetler, kamu alımları ve tarımın da görüşmelerle gümrük birliği kapsamına alınması. Bütün bunlar da bugüne kadar Avrupa Birliği tarafından olumlu bir yaklaşım gösterilmeyen, bu alanlarda Allah'ın izni ile 11 Mayıs'ta ortak bir deklarasyon, Avrupa Birliği'nin ticaret ve ekonomi komiseri ile ki Avrupa Birliği'nin ekonomi bakanı demek olan Malmstrom'le Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak biz Brüksel'de ortak bir deklarasyonla bu alandaki mutabakatımızı ilan edeceğiz ve teknik görüşmelerin de başladığını orada inşallah duyuracağız."

Yeni anlaşmanın Avrupa Birliği ile ABD arasındaki bu Transatlantik yatırım ve ticaret ortaklığı anlaşmasına otomatik olarak taraf olma imkanı getireceğini anlatan Zeybekci, "Artık hizmetler, bizim en güçlü olduğumuz hizmetler sektöründe Avrupa Birliği'nde Avrupa Birliği ülkesi bir ülke gibi muamele görmeye başlayacağız. Kamu alımları demek; Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kamu alımlarında, devlet ihalelerinde Türk müteahhitleri, Türk şirketleri doğrudan bir Avrupa Birliği şirketi gibi o ülkelere, o ihalelere girer hale gelecek. Bu tabi bizim ekonomik olarak da çok önemsediğimiz bir adımdı hizmetler ve kamu alımları. Tarımda görüşmelerin biraz daha çetin süreceğini, biraz daha uzun vadeli devam edebileceğini ben düşünüyorum. İlk etkilerin bu yönde olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Zeybekci: İhracatta düşüş mayısta... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER