Çalışma hayatını yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusu düzenlemesi rafa kalktı. Yaklaşık 11 milyon çalışanı ilgilendiren yeni düzenlemede bireysel hesaba dayanan bir kıdem tazminatı sistemi oluşturulması amaçlanıyordu. Fakat tarafların uzlaşamaması sonucunda kıdem tazminatında yapılması ön görülen düzenlemeler rafa kalktı. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kıdem tazminatı konusunda taraflar cesur bir adım atamadı. Bu nedenle başka bahara kaldı" dedi.
DÜZENLEME NEYİ İÇERİYORDU?
Kıdem tazminatında yapılması beklenen yeni düzenlemeye göre kıdem tazminatı yıllık yerine aylık hesaplanacaktı. Ayrıca kıdem tazminatı için ayrı bir for kurulması planlanırken evlilik, askerlik ve ev alma dışında 15 yıldan önce bu fondan çıkılamayacaktı. Şirketler iflas etse bile kıdem tazminatı ödemesi, devletin garantisinde olacaktı ve fonda, her çalışan adına bireysel hesap açılabilecekti. Yeni sistemin, işe yeni başlayanlar için geçerli olması mevcut çalışanlar için ise isteğe bağlı olması bekleniyordu.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanlar işverenlerinden, İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması, işçinin haklı bir sebeple işi bırakması, erkek çalışanların askerlik için işi bırakması, emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması, emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması, kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması, işçinin ölmesi gibi durumlarda alınan tazminat türüne kıdem tazminatı deniyor.