Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, artık
bankaların vereceği ilk savunmaları beklediklerini söyledi.
Kaldırımcı,
soruşturma açılmasının ardından Borsa'da düşüş yaşandığı ve pi
yasaların olumsuz etkilendiğine yönelik bazı kesimlerce çeşitli spekülasyonların yapıldığına işaret etti. Bu tür değerlendirmeleri 'temelsiz ve gereksiz' olarak nitelendiren Kaldırımcı, "Ben bunun bir abartma olduğunu düşünüyorum. Çünkü aynı dönemde uluslararası piyasalarda da Türkiye'de de yine
piyasaları etkileyecek bir kısım haberler yer aldı, gelişmeler oldu." dedi. Rekabet Kurumu'nun ilgili yasa ve mevzuatlar çerçevesinde soruşturma açtığına işaret eden Kaldırımcı, şimdi bankaların vereceği savunmaları beklediklerini kaydetti. Normalde soruşturma süresinin 6 ay olduğunu anlatan Kaldırımcı, şu bilgileri verdi: "Her şey normal giderse, taraflar uzatma istemezse, bizim arkadaşlarımız zorunlu olarak bazı süre talebinde bulunmazlarsa 6 ayda soruşturmamız sona erer. Ama genellikle biraz hacimli soruşturmalarda bu süre en az bir katına kadar uzatılabilir. Yani 1 yılı bulabilir."
Bankalara, soruşturma açıldığına ilişkin tebligatın yapıldığını ifade eden Kaldırımcı, artık taraflardan ilk savunmalarını yapmalarını beklediklerini söyledi. İlk savunmaların ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine Kaldırımcı, "Ne kadar
erken olursa biz ona uygun olarak o verileri de kullanarak bir soruşturma raporu hazırlayacağız. Çok katı bir süre sınırlaması yok ama ne kadar erken olursa kendilerine soruşturma raporumuzun tebliği o kadar hızlı olacaktır." cevabını verdi.
Rekabet Kurumu, 2
Kasım 2011 tarihli toplantısında,
Akbank,
Finansbank,
HSBC, ING Bank, Türk
Ekonomi Bankası (TEB),
Garanti Bankası,
Halkbank,
İş Bankası,
Vakıfbank,
Yapı Kredi Bankası ve
Ziraat Bankası ile
Garanti Bankası Ödeme Sistemleri, Garanti
Konut Finansmanı Danışmanlık unvanlı teşebbüsler hakkında
kredi ve
mevduat faizlerinin belirlenmesi sırasında
rekabet kurallarını ihlal edip etmedikleri ile ilgili soruşturma açılmasına karar vermişti. Soruşturma, söz konusu bankaların 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliği kararlarına ilişkin 4'üncü maddesinde yasaklanmış olan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediklerinin tespiti amacıyla yürütülüyor.
ANKARA AA