Tarihin ilk borç
krizinin Milattan Önce 4. yüzyılda 10
Yunan belediyesinde yaşandığı belirtiliyor.
O dönemde bir tane borç veren kurumun bulunduğu, onun da Apollo’nun mistik
doğum yeri olan Delos tapınağı olduğu ifade ediliyor. Bu kurum yeterli desteği sağlayamayınca belediyeler iflas etmiş.
Yunanistan’ın iflas edeceğine yönelik söylentilerin çıktığı bir dönemde “Şimdi tam 24 yüzyıl sonra yine Yunanistan üstelik peşinden diğer
Avrupa ülkelerini de sürükleyerek bir
borç krizi yaşıyor” denildi.
Haberde, 2001’de iflas eden Arjantin’in borç büyüklüğü 95 milyar dolar iken Yunanistan’ın borcunun tam 5 katı 353 milyar euro olduğuna dikkat çekildi.
JP Morgan Chase Avrupa Baş Ekonomisti David Mackie, “Makroekonomik felaket sinyali var ancak, agresif politikayla üstesinden gelinebilir. Ancak henüz öyle bir irade ortaya konulmadı” dedi.
Arjantin’in 2001 yılında iflas etmesinin ardından 2008 ve 2009 yılı hariç, yüzde 8’i aşan oranlarda 8 yıl düzenli biçimde büyüdüğü belirtilirken, Rusya’nın 1998’te iflas ettikten 2 yıl sonra çift haneli büyüdüğü bilgisi yer aldı.
Habere göre, ancak Yunanistan 17 ülkenin kullandığı para birimi olan euro’yu kullandığı için iflastan çıkışı bu kadar kolay olmayacak ve diğer ülkeler ciddi yara alacak.
Büyüme hızla düşecek
Yunanistan Başbakanı
Yorgo Papandreu, krizin potansiyel sonuçlarının ulusal iflas olabileceğini belirterek, bankacılık sisteminin göçeceğini ve daha derin bir zarara yol açacağını, Yunanistan’ın desteklenmesi gerektiğini söylüyor.
IMF ise bu yıl Yunanistan’ın yüzde 5, gelecek yıl yüzde 2 daralacağını belirtti. Yunanistan’da
işsizlik oranı yüzde 16.5’a çıktı ve gelecek yıl yüzde 18.5 olacağı tahmin ediliyor.
300 milyar euro’luk risk
IMF dün ayrıca Avrupa borç krizinden dolayı Avrupa bankalarında yaklaşık 300 milyar euro’luk
kredi riski olduğunu açıkladı.
Bank of America’nın raporuna göre, eğer Yunanistan,
İrlanda,
Portekiz ve İspanla ‘saç tıraşı’ (Borcun sadece belli bir kısmını ödeme konusunda anlaşmak) yaparsa, Avrupa bankaları 543 milyar dolar kaybedecek ve bunların faturalarının çoğu
Almanya ve Fransa’dan çıkacak. İngiltere’de 25 milyar euro ve ABD’de 3.7 milyar euro’luk bankalarında Yunan tahvili bulunuyor.
‘Çok geç kalındı’
İngiltere’nin
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurucularından Howard Davies, “Yunanistan için çok geç” olduğunu belirterek, “Yunanistan şu anda
kontrol edilebilir düzeyi geçti. Şu anda borç krizini önlemenin mümkün olmadığını düşünüyorum” dedi.
Öte yandan, Yunanistan’ın en büyük bankası olan National Bank of Greece’in sıradaki domino olabileceği konuşuluyor. JPMorgan Chase, bankanın 137 milyar euro’luk Yunan tahviline sahip olduğunu bu da toplam rezervinin üçte birine denk geldiğini açıkladı.
MİLLİYET