Doğal İzolasyon Malzeme Üreticileri Derneği (DİMDER) Başkanı Süleyman Temizci,
bims ve
pomza sektörünün önünün, hükümetlerce sonuna kadar açılması halinde, cari açığın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının bu sektörden karşılanabileceğini söyledi.
Türkiye Bims
Sanayicileri Derneği ile Türkiye Pomza Bilgi ve Teknolojileri Platformu tarafından düzenlenen ''Bims ve Pomza
Çalıştayı''
Kapadokya Dedeman Oteli'nde sektör ile ilgili
ülke genelindeki
sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, üyeleri ve çok sayıda akademisyenin katılımı ile yapıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan
Vali Abdurrahman Savaş, yapılarda bims ve pomzanın kullanımının
teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Bu izolasyon malzemelerinin emsallerine göre daha uzun ömürlü, daha dayanıklı ve üstün özelliklere sahip olduğunu belirten Savaş, bims ve pomzaya talebin artması için bir dizi çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti.
Çalıştayda hazır bulunan
Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç da, sektörün gelişmesi, bu yapı malzemelerine talebin artması için yapılacak çalışmalara
Nevşehir Üniversitesi olarak her zaman
destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Doğal İzolasyon Malzeme Üreticileri Derneği (DİMDER) Başkanı Süleyman Temizci ise konuşmasında, Türkiye'nin cari açığına dikkat çekerek, cari açığın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmının, pomza ve bims sektöründen karşılanabileceğini söyledi.
Türkiye'deki cari açığın yıl sonu itibariyle 70 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiğini dile getiren Temizci, ''Bims, pomza,
doğal ısı yalıtım sıvaları, ülkemizde kaynağı tamamen
yerli olan yalıtım malzemeleridir. Dünyadaki pomza yataklarının önemli bir bölümü Türkiye'dedir. Sektörün önü hükümetlerce sonuna kadar açıldığında, cari açığın yaklaşık 25 milyar dolarlık kısmı bu sektörden karşılanacağı açık ve net bir matematiktir'' şeklinde konuştu.
-Dünyadaki pomza rezervlerinin yarısı Türkiye'de-
Dünyadaki pomza madeninin yüzde 47'sinin Türkiye'de olduğunu vurgulayan Türkiye Bims Sanayicileri Derneği Başkanı Seyit Koca da konuşmasında, bu madenin Türkiye'den 40 ülkeye
ihraç edilmekte olduğunu kaydetti.
Pomza madeninin dünyada
mobilya,
elektronik, sanayi ve
kimya sektörlerinde kullanılırken, Türkiye'de ise sadece
tekstil ve inşaat sektöründe kullanılmakta olduğuna dile getiren Koca, kullanım alanının Türkiye'de de geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Sektörün sorunlarına da değinen Koca, en büyük sorunlarının nakliye olduğunu dile getirdi.
Çalıştayda Süleyman
Demirel Üniversitesi Pomza
Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Lütfullah Gündüz, ''Pomza Sektörünün Analizi'' konulu sunumunda, pomzanın özelliklerini anlattı.
İl Emniyet Müdür Dr. Ömer Gurulkan ile bims ve pomza sektöründe faaliyette bulunan iş adamlarının da hazır bulunduğu çalıştay, sektörle ilgili sorunların tartışılması ve çözüm önerilerinde bulunulması ile sona erdi.
AA