Çürümeye terk edilen 460 milyon euro değerindeki vagonlar için Birleşik Taşımacılar Sendikası Başkanı, “Bu çok büyük bir israf ve günahtır” dedi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise araçların test sürüşlerinin yapılmadığı için hizmete alınmadığını bahane etti.
Bugün'ün dün haberini yaptığı Marmaray skandalı gündeme bomba gibi düştü. Çürümeye terk edilen 460 milyon euro değerindeki vagonlar için Birleşik Taşımacılar Sendikası Başkanı, “Bu çok büyük bir israf ve günahtır” dedi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise araçların test sürüşlerinin yapılmadığı için hizmete alınmadığını bahane etti.
İstanbul’un iki kıtasını birbirine bağlayan Marmaray projesindeki skandala büyük tepki yağdı. Güney Kore'den ithal edilen ve 460 milyon euroya mal olan vagonların manevra kabiliyeti olmadığı için çürümeye terk edilmesine Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Başkanı Nazım Karakurt, "Bakanlığı defalarca uyardık ama bizi dinlemediler.
Halkın paralarıyla alınan bu trenleri 3 yıldır rayların üzerinde çürütüyorlar. Bu çok büyük bir israftır günahtır. Bu skandal ile ilgili yasal hakkımızı kullanıp sürecin takipçisi olacağız" sözleriyle tepki gösterdi.
YOK BÖYLE ULAŞIM
Marmaray projesinin hayata geçirilmeden önce halkın ilgisini çekmek için 'Asrın projesi' olarak lanse edildiğini belirten Karakurt, "Marmaray projesi sürekli dünyanın sayılı projelerinden biri olarak ifade edildi. 76 kilometrelik hattın 13 kilometrelik bölümünü kullanıma açtılar” diye konuştu.
FİRMALAR ÇEKİLDİ
Marmaray projesini yapan firmaların projeden vazgeçtiği bilgisinin kendilerine ulaştığını söyleyen Karakurt şu vahim iddiaları dillendirdi: "Marmaray'ı 29 Ekim'de şatafatlı bir törenle açmak onlar açısından belki önemli olabilir ama baktığınızda Marmaray projesini yapan çok büyük uluslararası firmalar şu anda projeden vazgeçmiş durumdalar.
Özellikle Halkalı tarafında bu işi yapan müteahhitlerin bu işten vazgeçtiklerine dair ciddi duyumlar aldık. Bunlar vahim iddialar. Siz ihale şartnamesini hazırlayıp ihaleye çıkıyorsunuz. Sonradan baktığınızda birtakım zorluklar ortaya çıkıyor. Doğal olarak buradaki büyük şirketler bu var olan ihale bedelinden dolayı biz zarar ediyoruz yapamıyoruz diyerek çekiliyorlar."
BAKANLIK: TEST EDİLİP TCDD'YE VERİLECEK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı konuyla ilgili 3 yıldır adeta çürümeye terk edilmiş, vatandaşın alın teriyle alınmış bu vagonlarla ilgili bir açıklama yaptı: 3 yıldır atıl bir şekilde kullanılmayan 10'lu vagonların test süreçlerini tamamlamadığı için hizmete alınmadığı belirtildi. Araçların test süreçlerini tamamladıktan sonra hizmete alınacağı bilgisini veren açıklamada bu durumun sorumluluğunun yüklenici ve üretici arasında olduğu belirtildi. Test süreçleri tamamlanıp TCDD’ye teslim edildiğinde bu araçlar hizmete alınacaktır" ifadelerine yer verildi.
BUGÜN