Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı
ekonomik büyümeye ilişkin olumlu mesajlar verdi.
Türkiye'nin son 2 yıldaki zorlu
test dönemi başarıyla geçtiğini dile getiren Çanakçı, "Son dönemdeki ekonomik veriler 2008 sonundaki daralma döneminin sonuna doğru yaklaştığımızı göstermektedir. Açıklanan son rakamlar büyümedeki gelişmelerin beklenenden daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Büyüme tahminini yüzde 6,0 olarak tutuyoruz ama 2010 büyüme hedefi olan yüzde 3,5 kolaylıkla ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.
Türkiye
Ekonomi Kurumu'nun
Ankara Üniversitesi
Avrupa Topluluğu
Araştırma Uygulama Merkezi'nde (ATAUM) düzenlediği panel öncesinde konuşan Çanakçı,
kriz ve Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verdi.
Küresel krizde ekonomi ve mali piyasalardaki iyileşmelere rağmen iyileşmenin kalıcı hale geldiğini söylemenin henüz çok
erken olduğunu açıklayan müsteşar, önemli risk alanları halen devam ettiğini dile getirdi. Toparlanmanın küresel ölçekte yaygın hale gelemediğini aktaran Çanakçı, "Toparlanma
Asya ve ABD'de görülmektedir. Türkiye açısından önem taşıyan Avrupa'da geriden gelmektedir. Burada yeniden
yapılandırma geriden gelmektedir." ifadelerini kullandı. Krizle birlikte birçok ülkede işsizlik arttığını ve yapışkan hale geldiğini söyleyen Çanakçı, bu durumun ülkelerdeki iç talebin sınırlanmasına neden olduğunu belirtti. Hazine Müsteşarı, birçok ülkenin krizden çıkışta mali anlamda gösterdiği çabuk ve kararlılığı yapısal anlamda gösteremediğine dikkat çekti.
Türkiye'nin son 2 yıldaki zorlu test dönemi başarıyla geçtiğini söyleyen Çanakçı, son dönemde açıklanan sanayi
üretim verileri ve büyüme rakamlarının 2008 sonundaki daralma döneminin sonuna doğru yaklaştığını gösterdiğine işaret etti. Açıklanan son rakamların büyümedeki gelişmelerin beklenenden daha iyi olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Çanakçı, "Büyüme tahminini yüzde 6,0 olarak tutuyoruz ama 2010 büyüme hedefi olan yüzde 3,5 kolaylıkla ulaşılabilir olduğunu düşünüyoruz." dedi. Yüzde 6,5 enflasyon hedefine kolaylıkla ulaşılabileceğini aktaran Çanakçı, "Daralmanın en büyük etkisi
bütçe açığı üzerinde kendini göstermiştir.
Bütçe açığı vergi gelirlerinin azalması sebebiyle bu yıl yüzde 6,5 olması bekleniyor. Son göstergeler burada da bazı olumlu gelişmeler olduğunu ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu.
(CİHAN)