Küresel ısınmanın en büyük nedeni olan petrol ve kömür gibi
fosil yakıtların pabucunu dama atan
hidrojen enerjisi, gündelik yaşantımızdaki yerini almaya hazırlanıyor.
İstanbul'daki
Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Teşkilatı Hidrojen
Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) bünyesinde yakıt olarak hidrojeni kullanan binek otomobil üretmeye çalışan 25 kişilik
ekip, hazırlıklarını tamamlıyor.
PETROLÜN TAHTINA OTURACAK
Nisan ayında sürüş denemelerinin yapılması planlanan otomobilde hidrojen enerjisi üreten iki elektrik motoru bulunuyor.
Otomobilin arkasındaki iki tekerleğe bağlı olan motorlar 100 kilometre hıza kadar çıkabilmesine olanak sağlıyor. Aracın tükettiği yakıttan dışarı attığı tek atık ise su.
Çelik yelek yapımında kullanılan kevlar maddesiyle karbonfiberin karıştırılmasıyla oluşturulan kompozit yapı da, aracın kasasında ve diğer tüm aksamında kullanılan tek malzeme. Bu malzeme, CNC cihazında oluşturulan kalıp içine dökülerek otomobilin kasasının şeklini alıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Fakültesi'ne bağlı
Otomotiv Yüksek Lisans Programı'nda birinci
sınıf öğrencisi olan Nihat Özmen, projenin başında bulunuyor. Özmen,
makine, elektrik-
elektronik,
uçak ve
işletme mühendisliklerinden 25 okul arkadaşıyla birlikte geliştirdiği otomobilin
Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtiyor.
Çevre ve
gürültü kirliliğini bitirecek küresel ısınma sorununun çözümüne katkı sağlayacak projenin girişimciler tarafından desteklenmesini bekliyor.
2 YA DA 4 KİŞİLİK
Aracın yakıt pili 13 bin YTL'ye tamamı ise 65 bin YTL'ye mal olacak. Küçük bir hacimde yüksek enerji sunan yakıt pilinde hidrojen katı olarak depolanacak. 1 litre benzin eşdeğeri 8 gram hidrojen olduğunu belirten Nihat Özmen, üzerinde çalıştıkları aracın 32 gram hidrojenle 100 kilometre yol gideceğini, 1000 kilometrede 5 YTL harcayacağını açıkladı. Aracın 150 kilo ağırlıkta olacağını ifade eden Özmen, "Araç, 2 ve 4 kişilik üretilebilir. Hızı 100 kilometreye kadar artırılabilir. Gerekli araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda yasal düzenlemelerde tamamlanırsa 10 yıl içinde aracı sokaklarda yaygın şekilde görebiliriz" dedi.
Bugün