60 yıllık balıkçıdan korkutan açıklama!

Hamsi ile bu bilgileri okuyunca siz de üzüleceksiniz!

60 yıllık balıkçıdan korkutan açıklama!

Uzmanlar Karadeniz'de son yıllarda artan ısınmaya bağlı olarak hamsinin popülasyonunda azalış olduğunu belirtti. 60 senedir balıkçılık yaptığını belirten Hasan Buyuran ise, ömründe ilk kez bu yıl balık satın aldığını, her geçen sene balığın azaldığını kaydederek yaşanan değişimi gözler önüne serdi.

"Fakirin protein deposu, sofraların tacı" olarak nitelendirilen hamsi, deniz suyu sıcaklığının henüz istenen seviyeye düşmemesinden dolayı Doğu Karadeniz’de sürü oluşturup, yeterince av vermeyince 5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Balıkçılar, deniz suyu sıcaklığının 8 derecenin altına düşerek bol miktarda hamsi avlayacağı, vatandaş ise ucuz hamsi yiyeceği günleri bekliyor. Uzmanlar ise Karadeniz’de son yıllarda artan ısınmaya bağlı olarak hamsinin popülasyonunda da azalış olduğunu belirtiyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz suyu sıcaklığının başta balık olmak üzere su ürünlerinin üremesi ve göçü etkileyen en önemli parametre olduğunu belirtti.

Karadeniz’in ülke ekonomisine hamsi avcılığı ile önemli katkı sağladığını, hamsinin av verebilmesi için deniz suyu sıcaklığının belli bir değerin altına düşmesi gerektiğini ifade eden Ağırbaş, şunları söyledi: "Hamsi deniz suyunun soğuması ile sürü oluşturan bir balık türü. Bundan dolayı canlının ihtiyacı olan optimum su sıcaklığı olmadığı zaman balık sürü oluşturamadığından av vermeyecektir. Ancak stoka katılma oranları ve üreme gibi faaliyetler de hamsinin av vermesinde çok önemli. Karadeniz’e av veren dört farklı hamsi stoku var. Özellikle bahar döneminde ve yaz döneminde Karadeniz’in doğu havzasında deniz suyu sıcaklığında önemli bir düşüş görülmekte. Böyle olduğu zaman yumurtadan çıkan balık stoka katılamıyor."
<< Önceki Haber 60 yıllık balıkçıdan korkutan açıklama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER