Yapımına 1 milyar 370 milyon lira harcandığı için kamuoyunda büyük israf tartışmalarına sahne olan Ak Saray’ın yıllık faaliyet giderleri de dudak uçuklatacak büyüklükte olacak. Devlet bütçesinden Cumhurbaşkanlığı’na 2015 yılında aktarılacak harcama ödenekleri, Çankaya Köşkü'nden Ak Saray'a geçişin bütçeye pahalıya patladığını gösteriyor.
PERSONELDE 7 KAT ARTIŞ
Bugün'ün haberine göre; tarihi köşkten, lüks saraya geçiş nedeniyle personel, yolluk, temsil ağırlama, tedavi cenaze, mal alımı, hizmet alımı gibi giderlerdeki artışlar yüzde 110’dan başlayarak yüzde 600’lerin üzerine çıkacak. Ak Saray’da çalışacak memurlar için yapılacak maaş ve benzeri ödemeler Köşk’teki memurların 7 katından fazla olacak. Ak Saray’da yapılacak temsil ağırlama giderleri, Köşk’ün 4,5 katını geçecek. İşte Köşk’ten saraya geçiş nedeniyle bütçede yaşanacak gider artışlarından bazıları:
Toplam ödenek artışı yüzde 98,99: 2014 bütçesinden başlangıç ödeneği olarak Köşk’e toplam 199,5 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Ak Saray için 2015 bütçesine konulan ödenek tutarı ise 397 milyon lira oldu. Başlangıç ödenekleri üzerinden yapılan hesaplama Cumhurbaşkanlığı ödeneğindeki artışın yüzde 100’e dayandığını gösteriyor.
Cumhurbaşkanı’nın ödeneği enflasyon kadar: Bu yıl bütçeden Cumhurbaşkanı’na maaş ve benzeri ödemeler için brüt 479 bin 400 lira tahsis edilmişti. Gelecek yıl bu amaçla bütçeye 525 bin lira ödenek kondu. Maaş ödeneğindeki artış yüzde 9,51 oldu.
Memur maaş ödemesi yüzde 605 artacak: Ak Saray’da Köşk’e göre çok daha fazla memur, danışman uzman personel çalışacak. Köşk’e 4,8 milyon liralık memur ödeneği yeterken Ak Saray’daki memurların maaşı için 2015’te 33 milyon 870 bin lira para gönderilecek.
YÜZDE 154 YÜKSELDİ
Hizmet alımları yüzde 154 artacak: Köşk’e bu yıl alınacak hizmetler için 19,7 milyon lira ödenek tahsis edilmişti. Aksaray’a önümüzdeki yıl dışarıdan alınacak hizmetler için 50,2 milyon lira ödenek tahsis edildi. Artış yüzde 154’ü buldu.
Temsil ağırlama yüzde 357 artacak: Bu yıl Köşk’ün yapacağı temsil, ağırlama ve tanıtım giderlerinin karşılanması için 8,5 milyon lira bütçeye ödenek konmuştu. Ak Saray’ın yapacağı tanıtım, temsil ve ağırlama faaliyetleri için ise 38 milyon 850 bin lira harcanması öngörülüyor.
Tedavi ve cenaze gideri yüzde 498 artacak: Ak Saray’da Köşk’e göre daha fazla personel çalışacak olması tedavi ve cenaze giderlerini patlatacak. Tedavi ve cenaze giderleri için 355 bin liralık ödeneğin yerine 2 milyon 125 bin lira tahsis edildi.
Mamul mal alımı yüzde 251: Köşk’e mamul mal alımları için 15 milyon lira yeterken Ak Saray’a alınacak mallar için 52 milyon 650 bin lira harcanacak.
Gayrimenkul onarım yüzde 75 artacak: Köşk ve Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımındaki diğer gayrimenkullerin bakım onarımı için 56 milyon 250 bin lira yetiyordu. Şimdi Ak Saray ve diğer gayrimenkullerin büyük bakım onarımı için 98 milyon 850 bin lira harcanacak.
Birgün'de yer alan haberde ise şu detaylara yer verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan için yapılan ‘kaç-Ak Saray’ hakkında kaçak olması, büyüklüğü ve maliyetine yönelik tartışmalar sürerken, sarayın kamuya daha ne kadar maliyeti olacağı araştırıldı. Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu eski üyesi Nevzat Çeltek, bu büyüklükteki bir yapının aylık ortalama 700 bin TL’lik bir elektrik faturası çıkaracağını hesapladı.
ASGARİ ÖNGÖRÜ: 700 BİN!
Isıtma-soğutma sistemleri, iç ve dış aydınlatma gibi faktörlerin birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Çeltek “Bu tüketimin maddi karşılığı, EPDK’nin resmi daireler için geçerli kılınan ticarethane tarifesi üzerinden hesaplama yapıldığında aylık olarak yaklaşık 700 bin TL olacaktır” dedi. Buna göre ‘Ak Saray’ın sadece elektrik gideri için kamunun cebinden yıllık yaklaşık 8,5 milyon TL çıkacak.