Bankacılık otoriteleri tarafından hakkında herhangi bir olumsuz işlem yapılmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta TÜSİAD Yüksek İştişare Konseyi toplantısında, kanunları hiçe sayarak Bank Asya için “O banka zaten batmış.” açıklaması yapması Meclis’e taşındı. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a Bank Asya ile ilgili 10 soru yöneltti. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’na göre bir bankanın itibarına ya da servetine yönelik kasten açıklamalarda bulunulamayacağına, görsel ya da yazılı basın yoluyla haber yapılamayacağına işaret eden Şeker, “Ancak yaklaşık 10 aydır, Bank Asya ile ilgili 61. Hükümet’in Başbakanı ve danışmanları, 12. Cumhurbaşkanı ve hükümete yakınlığı ile bilinen medya organları tarafından bu kural defaatle çiğnenmiştir.” ifadesini kullandı.
CHP Milletvekili Şeker, Bank Asya’nın itibarını ve servetini zedelemeye dönük söylemleriyle Bankacılık Kanunu’nu açıkça çiğneyenler hakkında bugüne kadar nasıl bir işlem yapıldığını sordu. Şeker, herhangi bir işlem yapılmadı ise bunun gerekçesinin açıklanmasını istedi. Bank Asya ile ilgili resmî haber ajansı başta olmak üzere kamuoyunda çok fazla kirli bilgi dolaştığına işaret ederek, “Resmî haber ajansı da dahil olmak üzere, bazı medya organlarında, çeşitli tarihlerde yer alan Bank Asya’nın BDDK tarafından 68., 70. ve 71. madde kapsamına alındığına dair iddialardan hangisi doğrudur? Bir yandan Bank Asya’nın 70. madde kapsamına alındığı söylenirken diğer yandan Banka’nın sermayesini artırdığı duyuruluyor. BDDK tarafından Banka’nın 71. madde kapsamına alınıp alınmadığı belirsizken Cumhurbaşkanı ‘banka çoktan batmış’ açıklaması yapıyor.” dedi.
CHP Milletvekili Şeker soru önergesinde, Babacan’ın ayrıca şu soruları cevaplandırmasını istedi:
-“17 Aralık 2013’ten sonra Bank Asya’daki mevduatlarını vadesi dolmadan çeken kamu kurum ve kuruluşları hangileridir? Bu kamu kuruluşlarının mevduatlarını vadesi dolmadan çekmeleri nedeniyle uğradıkları zarar ne kadardır?
-Türkiye’nin, bankacılık sektöründeki dedikodu ve karalamaların, kişisel veya ideolojik bitirme kampanyalarının bedelini ne kadar ağır ve acı bir şekilde ödediğini unutan ya da umursamayan bu kişiler vatandaşı, yerli ve yabancı sermayeyi tedirgin etmeye devam etmektedirler?
-Bank Asya’daki likidite probleminin başlangıç tarihi, nedeni ve boyutu nedir?
-Resmî haber ajansı da dahil olmak üzere, bazı medya organlarında, çeşitli tarihlerde yer alan Bank Asya’nın BDDK tarafından 68., 70. ve 71. madde kapsamına alındığına dair iddialardan hangisi doğrudur?
-Bugün itibarı ile BDDK tarafından 68. veya 70. madde kapsamına alınan kaç banka vardır? Bu bankalar hangileridir ve hangi nedenlerle 68. ve 70. madde kapsamına alınmışlardır?
-Bank Asya ile ilgili bugüne kadar BDDK tarafından alınan kararlar, atılan adımlar nelerdir?
-Bank Asya’nın itibarını ve servetini zedelemeye dönük söylemleriyle Bankacılık Kanunu’nu açıkça çiğneyenler hakkında bugüne kadar nasıl bir işlem yapılmıştır? Herhangi bir işlem yapılmadı ise gerekçesi nedir?
-Devletin zirvesindeki hesaplaşma nedeniyle ortaya çıkan Bank Asya krizinin gerçek mağdurlarının sade vatandaş olacağı gerçeğiyle, bu mağduriyeti önlemeye yönelik tedbirler almayı düşünüyor musunuz?”