Sulama Birlikleri Derneği'nin (SUBİRDER) düzenlediği eğitim semineri Antalya'da başladı. Seminere, Türkiye'deki 418 sulama birliğinden 386'sının başkanı ve müdürleri katılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan bürokratların da iştirak ettiği ve üç gün sürecek seminerde, sulama birliklerinin yaşadığı sorunlar ile bunlara çözüm yolları masaya yatırılıyor.
SUBİRDER Genel Başkanı Mehmet Ergücen, zor durumda olduğunu söylediği çiftçinin parasını ödeyememesinden ötürü birliklerin devlete 616 milyon lira enerji borcu olduğu bilgisini verdi.
Ergücen, birliklerin karşı karşıya olduğu bir diğer sorunun ise norm kadrodan ötürü çalıştırmak zorunda oldukları daimi işçi statüsündeki personel olduğunu dile getirdi. Devlete olan borcunu ödeyemeyen sulama birliklerinin, sadece 6 ay çalıştığı halde 1 yıl boyunca maaş alan bu kişilere milyonlarca lira maaş ödediğine işaret eden Ergücen, çarpıklığı şu sözlerle anlattı: "Sulama birliklerindeki personele, norm kadrodan ötürü daimi işçi statüsünde oldukları için, 12 ay boyunca maaş ödüyoruz. Ancak bu kişileri nisan-eylül arasında 6 ay çalıştırıyoruz. Kış aylarında oturuyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Bir personelin maliyeti 2 bin 400 TL. Benim kendi birliğimde 30 tane personel var. Daimi işçi statüsünde olan toplam bin 963 personel var. Bunlar diğer kurumlara gönderildiğinde birlikler rahatlayacak."
CİHAN