- İş başvurularında doldurduğunuz bilgilerle sosyal yaşamınız çakışıyorsa paylaşımlarınız sizi zora sokabilir.
- Son yıllarda yaygınlaşan sosyal medyayı artık işverenler de takip ediyor.
- Başvuru formlarında doldurduğunuz bilgilerin aksine şirketlerin kurumsal yapısına uymayan alışkanlıklarınız varsa sosyal medyada deşifre olabiliyor.
Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kurtuluş, sosyal medyanın işverenlere kişiler hakkında birçok kaynaktan özgeçmiş toplamada kolaylık sağladığını belirtti.
Sosyal medyanın işe alım sürecinde bir basamak olarak görülebileceği üzerinde duran Kemal Kurtuluş, “Bunu etkin olarak kullanan ulusal ve uluslararası ölçekli birçok firma var. Bu bir eğilim ölçümüdür. Hayatımızın her alanında etkisi göz ardı edilemez bir şekilde artan ve artmayı sürdüren sosyal medyada bilgiler kişilerle bütünleşip sürekli kaydediliyor. Sosyal medyanın bu özellikleri işverenlere kişiler hakkında birçok kaynaktan özgeçmiş toplamada kolaylık sağlıyor. Yeni işe alınacak çalışanlar açısından özgeçmişlerinde belirttikleri teknik bilgiler dışında gerçekten işletmeye uyum sağlayıp sağlamayacağını anlamak için bu alan önemli bir faktördür.” dedi.
Sosyal medyanın işverenin dışında iş arayanlar için de olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu belirten Kurtuluş, iş arayanların da sosyal medyayı takip ederek kurumlar hakkında bilgi edindiğini söyledi.
Prof. Dr. Kemal Kurtuluş, sosyal medyadaki bilgilerin kurumları tercih etmedeki kriterlerden biri olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Gençler üniversite tercihi yaparken bilgi toplama yeri olarak sosyal medyaya da başvuruyor. Gitmek istedikleri üniversiteleri belirledikten sonra o üniversiteler hakkında sosyal medyada yer alan haberleri okuyarak da kendilerine yön verebiliyorlar. Ancak bu bilgiler her zaman doğru olmayabiliyor. Bu bilgilerin eş dost, arkadaş ve özellikle mezunlarla kontrol edilmesi uygun olur. Bu çerçevede üniversitelerin mezunlar dernekleri önemli rol oynayabilir.”
CİHAN