Altın fiyatlarındaki yükseliş tüm hızıyla devam ediyor. Altının ons fiyatının
psikolojik eşik olan 1200 doları aşması sonrasında
ralli hız kesmedi. Altın bugün 1226.10 dolarla yeni tarihi zirveyi gördü.
Fiyatlardaki yükselişte
Dubai'ye ilişkin kaygıların azalması ve zayıf dolar etkili oluyor. Uzmanlar
altının şimdi ve 2010'un büyük kısmı için
çekici bir yatırım aracı olduğunu belirtti.
Piyasanın tüm temel göstergelerinin altından yana olduğuna dikkat çeken uzmanlar, altının 2010'da da güçlü bir seyir izleyeceğini öngörüyor.
BU YIL YÜZDE 38 ARTTI
Küresel kriz sürecinde altın fiyatlarında düşüş görüldü. Altın fiyatları
Mart-
Eylül döneminde en yüksek 980 doları gördü ve dalgalı bir seyir izledi. Ancak doların zayıflaması yatırımcıları emtia piyasasına yöneltti. Yılbaşında 880 dolar olan fiyatlar bu yıl yüzde 38'lik artış gösterdi.
ÇEYREK ALTIN 100 LİRAYA YAKIN
Fiyatlardaki artışla
Cumhuriyet altın 390 liraya ulaşırken, en çok talep gören
çeyrek altının fiyatı da 97.5 liraya çıktı.
Altın
rekora doymuyor fiyatı
bankalar şişiriyor
Birkaç ay önce bin dolara bile ulaşması mümkün görülmeyen altının onsu dün 1.217 dolarla yeni bir rekor daha kırdı. Piyasa uzmanları, bireysel talebin yüzde 50 düşmesine rağmen fiyatlardaki tırmanışı bankalardan gelen toplu alımlara bağlıyor. Fonların, altını ellerinden çıkarmaya başladıkları andan itibaren de fiyatların hızla ineceği tahmin ediliyor.
- Fiyatı sürekli artan altının onsu dün 1.217 dolarla yeni bir rekor daha kırdı. Birkaç ay önce 'bin dolara' bile imkansız gözüyle
bakan uzmanlar, şimdi fiyatın nereye kadar gideceğini tahmin edemiyor. Daha da artar endişesiyle kimse elindeki altını bozdurmuyor. Bireysel altın talebi de geçen yıla göre yüzde 50 civarında düştü. Sektörün önde gelen isimleri, talep düşerken fiyatın çıkmasını bankaların büyük miktarda alım yapmasına bağlıyor.
İstanbul Değerli
Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği ve Türk Mücevhercileri Birliği Başkanı
İmam Altınbaş, düşük talebe rağmen bu denli bir artışın güven vermediğini düşünüyor. Altınbaş, "İşlem gören altın hacmi geçen yıla göre yüzde 50 düştü. Normalde fiyatları da bu oranda düşmesi gerekirken, geometrik olarak artıyor. Bu durum, piyasayı banka fonlarının yönettiğini ortaya koyuyor. Ne zaman fon yöneticileri ellerindeki altını çıkaracak, o zaman fiyatlar da düşmeye başlayacak." diyor. İmam Altınbaş, Çin'den gelen 'Altın balonu şişti, dikkat etmek lazım' açıklamasının da son derece doğru bir tespit olduğunu vurguluyor.
Piyasaya işlenmemiş altın pazarlayan Sade İş AŞ'nin ortaklarından Mustafa Akın ise altın sektörünün ticari olmaktan çıktığını, 'parayla oynayanların oyuncağı haline geldiğini' kaydediyor. "
Altın fiyatının ani düşüşü bireysel altın alanları etkilemez. Çünkü oyunu büyükler oynuyor. Büyük holdingler, bankalar altın alıyor." diyen Akın, yükselen fiyatın, paradan para kazananların marifeti olduğunu ifade ediyor. Öte yandan ABD
Merkez Bankası (FED), önceki gün, "Emtia fiyatlarında balon oluştu. Likiditeye
tedbir alacağız." açıklaması yapmıştı. Altın ve para
piyasaları uzmanı
Mehmet Ali Yıldırımtürk, bu açıklamanın
faiz artırma şeklinde de algılanabileceğine dikkat çekerek, "Böyle olursa altın fiyatları hızla düşer." diye konuşuyor. Yıldırımtürk'e göre elinde altını olanların bunu kısım kısım bozdurmaya başlamaları yararlı olabilir. Altındaki artışta Dubai krizinin de etkili olduğunu anlatan Yıldırımtürk, "Şimdi de dünya kırılganlığın hangi ülkeye sıçrayacağını bekliyor. Bu beklenti güvensizlik hissini besliyor. Likidite bolluğu, bunun enflasyon baskısı ve para birimlerine güvensizlik de fiyatların artmasına sebep oluyor." değerlendirmesini yapıyor. Karakaş
Atlantis Pazarlama Sorumlusu Esra
Şahin ise yükselişin bir süre daha devam etmesini bekliyor.
Altına parası yetmeyen,
gümüşü yaldızla kaplıyor
Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması en çok evlilik hazırlığı yapan çiftleri etkiledi. Ortalama 20 gram ağırlığındaki bir burma bileziğin fiyatı, bin liranın üzerine çıktı. Altın masrafını düşürmek isteyen bazı çiftler, gümüş takıların üzerini 'altın yaldız' ile kaplama yoluna gidiyor. Örneğin bileklik ve kolyeden oluşan bir gümüş
Trabzon seti, yaldızlama masrafı dahil 650 liraya alınabiliyor. Kaplanan yaldız birkaç sene dayanabiliyor. Gümüşçüler, altın fiyatı yükseldikçe, yaldız talebinin daha da artacağını düşünüyor.