Ukrayna ile krizin devam ettiği Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, artan jeopolitik riskler ve ABD'de bir süredir pozitif yönde açıklanan makroekonomik veriler dolar ve altındaki yükselişi de beraberinde getirdi.
Artan jeopolitik risklere ilişkin tedirginlikler ve ABD'de iyi gelen bir dizi makroekonomik veriler, uluslararası piyasalarda dolardaki ve altındaki yükselişi beraberinde getirirken, ekonomistler yukarı yönlü bu hareketin yakın vadede de devam etmesini bekliyor.
Ukrayna ile krizin devam ettiği Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, artan jeopolitik riskler, ABD'de bir süredir pozitif yönde açıklanan makroekonomik veriler ve bu paralelde ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımına beklentilerden önce başlayabileceğine ilişkin endişeler, ABD tahvillerine olan talebi de artırdı..
Tüm bunların sonucunda dolar, uluslararası piyasalarda diğer para birimleri ve emtialar karşısında güç kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,41 ile mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, dolar endeksi ise 81,7 ile yaklaşık bir yılın zirvesine ulaştı.
Aynı dönemde "Kırılgan Beşli" şeklinde nitelendirilen ülkelerden Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika, dolardaki yükselişin en fazla hissedildiği ülkelerin arasında yer aldı. Dolar karşısında temmuz ayı başından bu yana, Brezilya Reali yüzde 3,8 civarında, Hindistan Rupisi yüzde 2,2 civarında ve Güney Afrika Randı ise yüzde 0,9 civarında geriledi. Aynı dönemde Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısındaki kayıpları da yüzde 3,3'ü buldu.
Avro/dolar paritesi ise temmuz ayına 1,3693'den başlaması sonrasında, yüzde 2,6'yı aşan düşüşle 8 Kasım 2013'ten bu yana en düşük seviye olan 1,3333'ü gördü.
Rusya-Ukrayna, Filistin-İsrail ve Suriye'ye ilişkin tedirginliklere ABD Başkanı Barack Obama'nın, orduya "terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" hava saldırısı düzenlemesi için yetki vermesi de eklenirken, analistler artan jeopolitik risklerin hisse senedi piyasalarına satış baskısı getirdiğini, bu doğrultuda yatırımcıların altına olan talebinin artabileceğini artabileceğini belirtiyor.
Analistler, yakın vadede artan talebin ise dolar endeksindeki yükselişi beraberinde getireceğini kaydederek, ABD'de açıklanacak veriler ile Fed'in faizlerin artırılmasına ilişkin söylemlerinin temel belirleyici olacağını ifade ediyor.
Citigroup Avrupa G10 FX Stratejisi Direktör Başkanı Valentin Marinov da Temmuz ayından bu yana dolar endeksinde gözlenen yukarı yönlü trend başlangıcının, ABD'de iyileşen veri serisinin ardından geldiğini düşündüklerini ifade etti.
Japonya'da bulunan Mizuho Bank'ın FX Stratejiti Wei Liang Chang ise ABD'de güçlü iş üretilmesine ilişkin açıklanan veriler sonrasında, piyasaların Fed'in daha erken bir faiz artırımını dikkate almaya başladığını belirterek, bu durumun da dolardaki ralliyi beraberinde getirdiğini dile getirdi.
Aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimden kaynaklanan risklerin de doların güvenli liman statüsünü hızlandırdığına dikkati çeken Chang, "Yatırımcıların risklerini azaltması ve doların sağladığı istikrara sığınmasıyla, dolardaki söz konusu olan bu güçlü trendin, yakın vadede devam edeceğini göreceğiz" diye konuştu.
AA