İrili ufaklı 600 firmanın
ayakkabı üretimi yaptığı ve toplam üretimin yüzde 80'ini oluşturan erkek ayakkabıda
Türkiye lideri
Konya, ülkede yıllık ayakkabı ihtiyacının yüzde 25'ini karşılıyor.
Yılda 60 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip olan ve geçen yıl yaklaşık 30 milyon çift ayakkabı üretimi yapılan Konya'da, son bir yılda üretimde önemli düşüş yaşandı.
Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan
Uzman, yaptığı açıklamada, yüzde 50'lerde olan kapasite kullanım oranının yaklaşık yüzde 50 oranında düşerek, yüzde 25'ler seviyesine gerilediğini ve bu yıl 15 milyon çift ayakkabı imal edildiğini belirtti.
Ayakkabı üretiminin sadece Konya'da düşmediğini ifade eden Uzman, “Son bir yılda Konya gibi diğer önemli ayakkabı üretim merkezleri
İstanbul,
İzmir,
Adana ve Gaziantep'te de toplam kapasitenin yüzde 30'u kullanılıyor” dedi.
Uzman, özellikle
küçük çapta imalat yapan firmaların sıkıntıda olduklarını belirterek, piyasadaki 3 çekten birinin geri döndüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
“Yaz döneminde perakendeciler istedikleri satışı yapamadı. Ellerindeki stokları eritemeyince yeni
sipariş konusunda da tereddüt yaşıyorlar.
Bayram önü ve okulların açılmasına az bir süre bu sıkıntıların yaşanması bizleri kaygılandırıyor. Yine tahsilat konusunda da sıkıntılar yaşıyoruz. Ürünü elinde kalan pek çok üretici borçlarını ödeyemedi. Bu nedenle çeklerin birçoğu geri dönüyor. Ekonomide sonbahar aylarından itibaren iyiye gidiş olacağı yönündeki beklentilere de katılmıyorum. Sektörün sıkıntılarının aşılması noktasında yetkililerden gerekli adımları ivedilikle atmalarını bekliyoruz.”
Karamsar bir hava yaratmak istemediğini ifade eden Uzman, ancak ekonomide iyiye gidişten bahsedilmesine karşın ayakkabı sektöründe herhangi bir canlanma veya iyiye gidiş emaresi görmediklerini söyledi.
OKULLARIN AÇILMASI VE BAYRAM UMUDU
Üreticilerin sıkıntılar nedeniyle
Ramazan Bayramı'nı ve okulların açılmasını dört gözle beklediğini ifade eden Uzman, “Özellikle okulların açılmasından umutluyuz. En azından üreticiler bu dönemde rahat bir nefes alacak. Ancak bu geçici bir canlanma olacak. Sektörde kimse önünü göremiyor” dedi.
Uzman, “demokratik
açılım” tartışmalarının devam ettiğini ve bu dönemde ekonominin
ihmal edildiğini savunarak, bir an önce gündemin ekonomiye dönmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
AA