İstanbul serbest piyasada dolar 1,7980 TL,
avro 2,2800 TL'den güne başladı.
Kapalıçarşı'da 1,7820 TL'den alınan dolar 1,7980 TL'den satılıyor. 2,2600 TL'den alınan avronun
satış fiyatı ise 2,2800 TL olarak belirlendi.
Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,8020 TL, avronun satış fiyatı ise 2,2760 TL olmuştu.
Öte yandan
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dün ikinci seans kapanışına göre 55,82 puan artarak 23.110,79 puan seviyesinde açıldı.
Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,24 oranında değer kazandı.
MERKEZ, 'MÜDAHALE' DEDİ, DOLAR DÜN 1,82'DEN DÖNDÜ
Hisse senetleri ortalama yüzde 0,71 oranında değer kaybederken, işlem hacmi 1 milyar 103 milyon 490 bin 792 TL seviyesinde gerçekleşti. Endeks, gün içinde en düşük 22658,75 puanı, en yüksek 23389,17 puanı
test etti.
İstanbul ve
Ankara serbest
piyasalarında alınıp satılan döviz türlerinin, önceki ve bugün itibarıyla alış, satış ve kapanış fiyatları şöyle:
DOLARDA MÜTHİŞ HAREKETLİLİK
Öğle saatlerinde 1.8250 ile yeni tarihi zirvesini gören dolar,
Merkez Bankası'ndan gelen müdahale ile tekrar 1.80 sınırına geriledi.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
Dolarda geçen hafta başlayan hareketin bu hafta da etkisini sürdürdüğü görülüyor. Uzmanlar, doların
Polonya,
Romanya,
Güney Afrika gibi gelişmekte olan
ülke para birimlerine karşı yükseliş hareketinin TL'yi de etkilediğini belirtiyor. Öğle saatleri itibariyle doların bu üç ülke para birimleri karşısındaki değer artışları yüzde arasında değişiyor.
Uzmanlar TL'deki değer kaybının ise biraz daha yüksek olduğunu, bunun nedeninin de kritik olarak ifade edilen 1.80'in üzerine çıkılması olduğuna işaret ediyor. Özellikle bazı
yabancı fonların 1.80'den sonra pozisyon kapama yoluna gitmesi ve repodaki TL'yi satıp dolar alması kurları 1.81 sınırına taşıdı. Öte yandan sabah açıklanan ve son 23 yılın en büyük düşüşüne işaret eden sanayi
üretim rakamlarının da piyasanın moralini bozduğu ve dolar talebini artırdığı belirtiliyor.
TCMB DÖVİZ SATIM İHALELERİNE YENİDEN BAŞLIYOR
Merkez Bankası, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yarından itibaren döviz satım
ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verdi.
Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası
kredi piyasalarında yaşanmakta olan sorunların 2008
Eylül ayının ikinci yarısından itibaren derinleşerek pek çok ülke piyasalarında likidite sorunları yaşanmasına neden olduğu belirtildi.
Bu dönemde Merkez Bankası’nın gelişmiş ülke piyasalarındaki sorunların ülke piyasaları ve kredi mekanizması üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik önlemleri aşamalı ve etkin bir şekilde aldığı ifade edilen açıklamada, 16
Aralık 2008 tarihinde yayımlanan "2009 Yılında Para ve Kur Politikası" başlıklı metin ile de ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre alabileceği ilave önlemleri kamuoyuna duyurduğu vurgulandı.
Söz konusu metinde döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına bağlı olarak sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi durumunda döviz satım ihalelerine yeniden başlanabileceğinin belirtildiğine işaret edilen açıklamada, bu doğrultuda, döviz likiditesini destekleyerek döviz piyasasının sağlıklı çalışmasını sağlamak amacıyla yarından itibaren döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlanmasına karar verildiği bildirildi.
İhalelerde satımı yapılacak döviz tutarının 50 milyon ABD doları olarak belirlendiği ve gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarının artırılabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"
Döviz satım ihalelerine ilişkin esaslar, 24
Ekim 2008 tarih ve 2008-51 sayılı basın duyurumuz ekinde belirtildiği şekilde olacaktır. Önümüzdeki dönemde döviz piyasası gelişmelerine bağlı olarak günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihaleler durdurulabilecektir.
Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir."
BAKAN ŞİMŞEK: RİSKTEN KAÇIŞ DOLARI YÜKSELTİYOR
EKONOMİDEN sorumla
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, doların artışını değerlendirirken, "Dünyanın dört bir yanında risten kaçış var. Gelişmekte olan ülkelerde şirket tahvillerinden bir kaçış var. Bu da doları güçlendiriyor" dedi.
Ekonomiden sorumla Devlet Bakanı Mehmet Şimşek,
Batman'da '
Küresel Kriz ve
Türkiye' konulu seminere katıldı. AKP Batman milletvekilleri Ahmet İnal, M.
Emin Ekmen,
Vali Recep kızılcık ile işadamlarının katıldığı seminerde Şimşek, yaklaşık 1.5 saat konuştu. Toplantının ardından sanayideki daralma ve dolardaki artışı gazetecilere değerlendiren Şimşek, sanayideki düşüşün sadece TÜrkiye'de olmadığını belirterek, "
İsveç,
İspanya ve İtalya'da yüzde 15 ile 20 arasında düşüş söz konusu" dedi.
Ocak ayındaki düşüş konusnda Şimşek, "İhracatta önemli mesafeler kat ettik Ancak bir talep daralması var.
Kamu harcamalarını arttırarak, bu düşüşü kısmen telafi ediyoruz. Yine buna imkan yok. Sadece biz de sanayide düşüş yok. Ocak ayı verilerine göre
Tayland da yüzde 32, İsveç'te de yüzde 20 düşşüş var. Sıkıntı sadece içeride değil, dışta da var. Talep daralması başlayınca
ekonomik küçülme de önlenemez" dedi.
Gazetecileri The
Economist Dergis'inin kapağını gösteren Bakan Şimşek, şöyle konuştu:"Bakın bu derginin kapağında imalat sanayinin çöküşü
kapak olmuş.
Sanayideki çöküş bir çok ülkeye yansımış. Macaristan'da yüzde 23.3, Malezya'da yüzde 15.6, Güney Kore'de yüzde1 5, bir çok ülkede düşüşler var. Dünyada bu sıkıntılar devam ederken, Türkiye'de bu olup bitenlere paraleldir. Türkiye'de yeni bir gelişme yok" dedi. Dolar artışını da riskten kaçış olarak değerlendiren Bakan Şimşek, "Brezilya'nın para biriminde yüzde 25, Meksika'nın para biriminde yüzde 44, Polonya'nın para biriminde ise yüzde 59 kayıp var. Türkiye'nin para biriminde yüzde 39 değer kaybı var. Macaristan'ın yüzde 47.6,
Rusya'nın yüzde 41, Güney Kore'nin parasında ise yüzde 40 kayıp var. Çin'in parası ise değer kaybetmiyor. Bunu sorgulamak lazım. Ancak şunu söylemek gerekir, her tarafta riskten kaçış var. Gelişmekte olan ülkelerde şirket tahvillerinden bir kaçış var. Bu da doları güçlendiriyor" diye konuştu.
"MERKEZ BANKASI'NIN YÜKSELİŞE ENGEL OLABİLECEĞİ NOKTA KISITLIDIR"
Ata
Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, Merkez Bankasının döviz satım ihalelerine başlayarak doların yükselişine kısıtlı bir şekilde engel olabileceğini, doların bütün para birimleri karşısında değer kazandığını belirtti.
Dolardaki hareketliliğe ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Toguç, Merkez Bankası müdahalesini çok doğru bulmadığını ifade ederek, Türkiye’nin önünde, böyle bir dönemde rezervlerinin yarısını harcayan Rusya gibi kötü bir örneğin durduğunu söyledi.
"Merkez Bankası buna müdahale ettiği takdirde engel olabileceği nokta kısıtlıdır. Çünkü dolar bütün para birimleri karşısında değer kazanıyor. Burada Merkez’in rezervlerini harcamasının bir mantığını göremiyorum" diyen Toguç, onun yerine bankaların döviz munzam karşılık oranlarının indirilmesi yoluyla likidite sağlanmasının daha olumlu sonuç doğuracağını dile getirdi.
Toguç, Merkez Bankası müdahalesinin ardından doların 2 TL’yi zorlamasına ilişkin beklentilerin değişip değişmediğine ilişkin bir soru üzerine de "Tamamen dışarıdaki haberlere bağlı. Dışarıdaki olumsuz haber akışı devam ederse ve içeride döviz tevdiat hesaplarında çözülme olmazsa, zorlamaya devam edecektir" görüşünü bildirdi.
Nurhan Toguç, doların artışında
yurt dışı fonların spekülatif hareketlerinin etkisine ilişkin değerlendirmesinde ise böyle durumlarda piyasanın spekülatif saldırılara açık hale geldiğini belirterek, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinin hedge fonların saldırılarına açık olduğunu kaydetti.