Rusya ile
Azerbaycan arasında yaşanan gaz
krizinin
Türkiye'ye de sıçramasından korkan BOTAŞ, Rusya'dan alınan gaz miktarının kış aylarında düşürülmemesi için bu ülkeye çıkarma yaptı. BOTAŞ yönetimi, iki ayrı
heyet halinde Rusya'ya giderek, gazın kesilmemesi için
Gazprom'dan söz almaya çalışacak.
KRİZ YENİDEN KAPIDA
Gözler, Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gaz krizine çevrilirken, bu krizin nedenini Şahdeniz Projesi oluşturuyor.
Hazar petrolünü
Ceyhan'a taşıyan
Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'ne (BTC) bağlı olarak hazırlanan Şahdeniz Projesi ile Hazar gazının Türkiye'ye ve
Avrupa'ya taşınması öngörülüyor. Bitme aşamasında olan Şahdeniz Projesi, Avrupa ve Türkiye'nin Rusya'ya olan gaz bağımlılığını düşürecek. Bu da Rusya'nın, Türkiye ve Avrupa ülkelerine yüksek fiyattan gaz satmasını engelleyecek. Rusya, şimdi, Şahdeniz Projesi'ni engellemenin yollarını arıyor.
GAZ FİYATI DÜŞECEK
Türkiye, Rusya'dan gazı 290 dolardan alırken, Şahdeniz Projesi'nin gerçekleşmesi halinde, Türkiye'nin Azerbaycan'dan alacağı gazın fiyatı 160 dolar seviyesinde olacak. Haftabaşında Azerbaycan'a verdiği gaz miktarını 4.5 milyar metreküpten 1.5 milyar metreküpe düşüren Rusya, gaz fiyatını da 110 dolardan 230 dolara çıkardı. Rusya'nın bu girişimi de gaz piyasasını endişelendirdi.
RUSYA'YA HEYET GİTTİ
Rusya ile Azerbaycan arasındaki kriz bu yönde devam ederken, bu krizin Türkiye'ye de sıçramasından korkuluyor. BOTAŞ Genel Müdürlüğü de bu kış da gaz krizi yaşanmaması için şimdiden harekete geçti. BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol ve Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan başkanlığında oluşturulan iki ayrı heyet, Rusya'ya gitti. Heyetler, Rusya ile gaz alımı konusunda görüşmelerde bulunacak. Türkiye'ye gelen gazın kış aylarında kesintiye uğramaması konusunda Gazprom yetkililerinden söz alınacak.
DEPO İÇİN LNG ARANIYOR
BOTAŞ yönetimi, bir yandan da olası gaz krizlerine karşı LNG stoğu oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda, ekim ayında Egegaz'ın Aliağa'da bulunan
deposu kiralanmıştı. Deponun, havalar daha fazla soğumadan doldurulması amaçlanıyor. Bunun için BOTAŞ yönetimi, geçtiğimiz hafta Cezayir'e gitti. Cezayir'de, stoklanmak üzere ilave LNG alınması için görüşmeler yapıldı. BOTAŞ yetkilileri, Cezayir'de yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ve bu ülkenin ilave LNG vermeyi kabul ettiğini bildirdi. Türkiye, LNG stoğu yapılamaması halinde, Rusya ve İran'dan gelen gazın da kesilmesi durumunda, yeniden gaz sıkıntısı yaşayacak.