Şimşek,
vergi uyuşmazlıklarına ilişkin olarak idari yargının alanında yeni
düzenlemelere gidileceğini de söyledi.
Maliye Bakanlığı'nın Sapanca'da dün başlayan Defterdarlar ve
Vergi Dairesi Başkanları Toplantısının bugünkü bölümüne katılarak bir konuşma yapan
Maliye Bakanı Şimşek, yeni dönemde
kayıt dışı ve
vergi kaçakçılığı ile mücadelenin en üst düzeye çıkarılacağını kaydetti. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını belirten Şimşek, idarenin
bütçe kaynaklarını iyileştirmeyi planladıklarını söyledi.
Gelir İdaresine ek
ödenek verirken esneklik sağlamayı öngördüklerini de anlatan Şimşek, ''Bu çerçevede vergi dairelerine ek vergi gelirlerinden pay da verebiliriz. Ek performans elde ettiğimiz gelirlerden çalışanlarımıza da pay vermeyi mümkün kılan bir düzenlemeye gidebiliriz'' dedi.
Yeni dönemde vergi uyuşmazlıklarına ilişkin idari yargılama alanında da yeni düzenleme yapmayı öngördüklerini dile getiren Şimşek, vergi muktezalarına ilişkin reformun da kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini ifade etti.
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığında
pilot uygulamasına başlanan yeni düzenleme ile mukteza alanındaki aksaklıkların giderileceğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:
''Bu konudaki eksiklikleri ortadan kaldıran yeni özelge (mukteza)
sistemini bütün illere yayacağız. Ocak'tan itibaren
mükellefler vergi dairesi başkanlıklarına, başkanlıkların olmadığı yerlerde de defterdarlıklara özelge talebinde bulunacak.
Merkezde de yeni bir yapı oluşturulacak ve muktezalara ilişkin yeni kararı merkez verecek. Bunlar internet sayfamızda da yer alacak.
Vergi
kanunları ve mevzuattaki gri alanları, belirsizlikleri tebliğler ile çözeceğiz. 2001'de görüş bildirmişiz, 2005'te aynı konuda çok ters bir görüş bildirmişiz. Bu bize yakışmaz. Bunu bir reform ile çözeceğiz.''
-KOD SİSTEMİ DEĞİŞİYOR-
Maliye Bakanı Şimşek, konuşmasında, son günlerin
tartışma konusu olan KDV iade sistemi ile ilgili açıklamalarda da bulundu.
KDV iade taleplerinin değerlendirilmesine yönelik etkin ve güvenilir bir risk analizi sistemi üzerindeki çalışmaların tamamlandığını belirten Şimşek, bu çerçevede kod sisteminin revize edileceğini bildirdi.
Mükellef nezdinde hissedilen sıkıntıları ortadan kaldıran belirli standartlara sahip güvenilir ve tüm Türkiye'de aynı şekilde uygulanan bir yapı oluşturulacağını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
''KDV iadesi risk analizine yönelik bu sistemi, 2010 yılı Ocak ayında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.
Proje kapsamında, mükelleflerin iade talepleri eskiye nazaran çok daha hızlı bir şekilde yerine getirilecek ve sahte
belge kullanan mükelleflere yönelik denetim faaliyetleri etkinleştirilecek. Bu sayede KDV iade işlemleri kısa sürede ve doğru biçimde sonuçlandırılabilecek.
Farklı illerde birbirinden farklı uygulamalar olduğunu ve bunun sıkıntı yarattığını biliyoruz. Yeni sistem bu sıkıntıları ortadan kaldıracak. Kod sistemi tartışmalarına son verecek yeni sistemin uygulanması ile birlikte hem denetim güçlendirilecek hem de gündeme gelen bazı tartışmalar sona erecektir. Projede kod sistemini revize edeceğiz ve mükellef neznindeki sıkıntıları ortadan kaldıracağız. Tüm Türkiye'de aynen uygulanan bir yapı kuracağız. Yeni projenin Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya sokulmasını planlıyoruz.''
-SAHTE FATURACILARA TEŞHİR-
Vergide risk esaslı denetim yapıldığına işaret eden Bakan Şimşek, denetim kapasitesini de güçlendireceklerini vurguladı.
Gerektiğinde mevzuat değişikliğini de yaparak sahte
fatura düzenleyenlerle daha etkin mücadeleye gireceklerini anlatan Şimşek, sahte fatura düzenleyenlere ilişkin listenin kamuoyuna açıklanmasının düşünüldüğünü bildirdi.
-VARLIK BARIŞI UYGULAMASI-
Ekonomik krizin olumsuz etkilerine karşın bir dizi vergisel tedbirin hayata geçirildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, varlık barışı hakkında da bilgi verdi.
Maliye Bakanı
Mehmet Şimşek, yürürlük tarihi 2009 yılı sonuna uzatılan bu kanun ile 25
Kasım itibariyle 22 milyar 648 milyon lira tutarında varlık beyan edildiğini açıkladı.
Bu beyanlar üzerinden 740 milyon lira vergi tahakkuk ettiğini bunun da 394 milyon lirasının tahsil edildiğini kaydeden Şimşek, beyan edilen 22,6 milyar liralık varlığın 14 milyar 832 milyon liralık bölümünün ilk uygulama döneminden geldiğini sözlerine ekledi.
AA