Yazıcı ''Parsel taşımacılığını başka şekilde çözmemiz lazım. Notumuzu alalım, çözümü üretelim.
İstanbul'da da benzer bir sıkıntı varsa bunu da çözelim'' dedi.
Bakan Yazıcı,
İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen ''
Gümrükle İlgili Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' toplantısında İZTO Yönetim Kurulu Ekrem Demirtaş'ın konuşmasında, Gümrük Müşavirleri
Meslek Komitesi
Meclis Üyesi ve Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı
Cemal Elmasoğlu'nun sunumunda dile getirdiği sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakanlık dönemi başladığında gümrüklere ilişkin brifing aldığı sırada ''Gümrükler çok tartışılıyor. Farklı şekilde bakarsak, Türkiye'nin en büyük holdingi
Gümrük Müsteşarlığıdır diyebiliriz. O halde burası özel
sektör mantığıyla idare edilmeli'' dediğini anlatan Bakan Yazıcı, bu yapılırken kamunun çıkarlarının da korunması gerektiğini belirttiğini, zaten kamu çıkarını korumanın
özel sektörün de çıkarlarını korumak anlamına geldiğini ifade etti.
Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı personelinin becerilerinin ayrı bir konu olduğunu, ancak etik olarak değerlendirdiği alanlarda en
küçük bir hataya toleransının sıfır olduğunu, bu konuda kimsenin gözünün yaşına bakmadığını söyledi.
Demirtaş'ın ve Elmasoğlu'nun dile getirdi artrepolarla ilgili soruna değinen Bakan Yazıcı, geçici antrepolarla ilgili yeni uygulamaya koydukları kurallarla ilgili İzmir'de ilk defa şikayet duyduğunu, parsel taşımacılığının başka şekilde çözülmesi gerektiğini, bu konuda notunu aldığını, İstanbul'da da benzer bir sıkıntı varsa bunun da çözüleceğini söyledi.
Bakan Yazıcı,
Aliağa ve Adnan
Menderes Gümrüklerine ihtisas gümrüğü niteliği kazandırılması yönündeki taleplere ilişkin de ''İhtisas gümrüğü niteliği bulunmaması nedeniyle taşımacıların İzmir'e gelmesi
maliyet arttırıcı. Bu konuları yeniden gözden geçireceğiz. Ancak Aliağa için tekstilde aynı bölgede iki ihtisas gümrüğü olmasının uygun karşılanmadığı bildirildi. Cam ihtisas gümrüğüyle ilgili çalışmalar devam ediyor'' diye konuştu.
Mesai ödemelerine yeni bir
düzenleme yaptıklarını aktaran Yazıcı, aslında
mesaileri kaldırmak istediklerini, ama bunun vardiya sistemine geçilmesiyle mümkün olduğunu, bu sistemin de Meclis
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen
teşkilatla ilgli düzenleme geçtikten sonra uygulanabileceğini kaydetti. Yazıcı, 5 bin kadro taleplerinin bulunduğunu, bu konuda Maliye'yi ikna ettiklerini, böylece mesai sorununun sona ereceğini söyledi.
Gümrükle ilgili ceza, idari gibi 150 bin dolayında
davanın bulunduğunu, bunların takibinin
Hazine avukatı tarafından yapıldığını belirten Bakan Yazıcı, ''Sanki Hazine avukatı her şeyi bilmek durumunda gibi. Buna göre bu yanlış. Biz çoğu davayı kaybediyoruz ve kaybetmenin de bir maliyeti var. Buna da çözüm getiriyoruz. İnşallah teşkilat kanunu ile 40 avukat alacağız. Gümrükle ilgili davaları takip edecekler. Komisyonda bu sayı 60'a da çıkabilir'' dedi.
Hayati Yazıcı, gümrük anlaşmazlıklarının uzlaşma yoluyla çözümünü
bakanlık olarak kendilerinin de istediğini, bu konuda bir müessese oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.
Müşavir yardımcısı sınavının birkaç yıldır yapılmadığını hatırlatan Bakan Yazıcı, daha önce sınav açıldığını, ancak dava konusu olduğunu, teşkilat kanunundaki değişiklikle
müşavir yardımcılığı gibi sınavların barolarda olduğu gibi Gümrük Müşavirleri Odası tarafından yapılacağını anlattı.
Bakan Yazıcı, 2008 yılında ilk defa tayinle atama yönetmeliğini hayata geçirdiklerini, Türkiye'yi altı bölgeye ayırarak, şeffaf bir şekilde bilgisayar ortamında ve noter huzurunda atamaları gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
TOBB ile önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Yazıcı, gümrük kapılarını yenilediklerini, Kapıkule'nin bu yenilemenin ardından çok değiştiğini söyledi.
Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığının teknolojik altyapıyı en etkin kullanan kamu idarelerinden biri olduğunu, insansız ve kağıtsız işlemlere ilişkin çok yol kat edildiğini, bu yıl e-devlet ödülünü aldıklarını söyledi.
Kaçakçılık sorununun önemli bir problem olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, ''Ülkemizde
akaryakıt kaçakçılığı çok. Son zamanlarda
silah, çay da yapılıyor.
Akaryakıt kaçakçılığına dair çok önemli uygulamalarımız oldu. Bu konuda mevzuat eksikliği olduğunu tespit ettik. Konuyu takip ediyoruz'' şeklinde konuştu.
Yazıcı, özellikle komşu ülkelerle ilişkilerin yoğunlaştırıldığını, bu kapsamda vizelerin kaldırıldığını, stratejik
işbirliği adı altında ticari ve
ekonomik ilişkileri çok daha iyi noktalara getirdiklerini kaydetti.
-BAKAN YAZICI'YA İLETİLEN SORUNLAR-
İZTO Yönetim Kurulu Demirtaş ve EGİAD Başkanı Elmasoğlu, bakandan önce yaptıkları sunum ve konuşmada özetle şu sorunlara değindi:
İzmir Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı tüm gümrükler arasında ve il sınırları içinde yapılan sevklerde de memur refakatine izin verilmesi.
Antrepolara ilişkin ''yetkilendirilmiş gümrük müşaviri'' uygulamasının İstanbul Gümrüğü ile sınırlı kalmaması, İzmir'de de hayata geçirilmesi.
Karayolu ile gümrüklere getirilen parsiyel yüklerde ambar+supalan işlemine ilişkin gümrük bilgi sistemindeki sorunun çözülmesi.
Aliağa ve Adnan menderes Gümrüklerine ihtisas gümrüğü niteliği kazandırılması.
Dış ticaret işlemlerinin gereksiz yere uzatılmaması ve kırmızı hatta sevk edilecek
eşya oranının düşürülmesi.
Genel ve özel antrepolara eşya giriş ve çıkış işlemlerinde kolcular için alınan ücretlerin düşürülmesi.