Son açıklanan “Türkiye’de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Aralık Raporu”, Türkiye'de kişi başına mevduat ortalamasının Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kaldığını ortaya koydu.
Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, bu rakam lider Lüksemburg'ta 802 bin euro iken Türkiye'de 4 bin euroda kalıyor.
13 MİLYON KİŞİYE YARDIM
Uzmanlar bu durumu vatandaşın tasarruf edememesine bağlıyor. 5 milyon asgari ücretli, 6 milyon işsizin bulunduğu Türkiye’de gıda enflasyonunun da yükselmesi vatandaşı para biriktirmekten uzaklaştırdı. Ayrıca devlet yardımlarıyla geçinen 13 milyon vatandaşın kenara para koymasının zorluğuna dikkat çekildi.
YÜZDE 23 DÜZEYİNDEYDİ
Konuyu değerlendiren Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Doç. Dr. Osman Nuri Aras, “Tasarruf oranı yüzde 17 idi, yüzde 13’e düştü. Daha önce yüzde 23’lerdeydi. AK Parti, tüketim toplumu olma noktasında ekonomik ortam oluşturdu. Ekonomik canlanmayı tüketimle sağlamaya dönük çalışmaydı" dedi. Aras ayrıca, mevduatın yetersiz kalmasında yastıkaltı
anlayışının da etkili olduğunu söyledi.
"DERİNLİK YETERSİZ KALDI"
Konuyu farklı bir açıdan yorumlayan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat şunları söyledi: “Türkiye’de mevduat ve kredinin milli gelire oranı AB ülkelerinin epey altında. Bu mali gelişmişlik ve finansal derinlikle ilgili olan bir durum. Türkiye’nin finansal gelişmişliği yüksek enflasyon nedeniyle sınırlı kaldı.”
YUNANİSTAN'DA 24 BİN TÜRKİYE'DE 4 BİN EURO
Türkiye Bankalar Birliği’nin raporu, Türkiye’de vatandaşların tasarruf edemediğini ortaya koydu. Krizdeki Yunanistan’da bankalardaki kişi başına mevduat 24 bin euro iken, Türkiye’de 4 bin euroda kaldı. Türkiye bu miktarla, 29 Avrupa ülkesi içinde sadece Romanya’yı geride bıraktı. Bu ülkede ortalama rakam 3 bin euro.