Piyasadaki kargaşa, çok kısa sürede
Hazine'nin borçlanma programını da etkilemeye başladı. Bankacılar, geçen cuma günü Hazine yöneticilerinden, bundan sonra daha kısa vadeli tahvil çıkarmalarını istediler. Bankacılar, aksi takdirde "iç borçlanmada yeterli talebin bulunamayacağı" tehlikesinin doğacağını söylediler.
Geçen cuma günü İstanbul'da piyasa yapıcısı bankaların yöneticileri ile Hazine ve
Merkez Bankası yöneticileri bir araya geldiler. Çeşitli konuların tartışıldığı, piyasadaki son gelişmelerin ele alındığı bu toplantıya, "Bankaların Hazine'den vadeyi kısaltma talebi"nin damgasını vurduğu öğrenildi.
Hazine yöneticilerine, mevcut borçlanma programında ağırlıklı yer tutan 5 yıl vadeli değişken
faizli tahvillerin, bundan sonra eskisi kadar satılamayacağı anlatıldı. Bu kâğıtların 6 ayda bir faiz ödemeli olduğunu hatırlatan bankacılar, hem vadenin hem de faiz ödeme döneminin kısaltılmasını istediler.
Bankacıların Hazine'den istediği "ideal kâğıt"ın 2 yıl vadeli, 3 ayda bir faiz ödemeli, değişken faizli tahvil olduğu öğrenildi. Bankacılar toplantıya katılan
Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı yöneticilerinden 5 yıl vadeli kâğıdın değiştirilmesini, daha doğrusu 5 yıl vadeli eski kâğıdın artık yeterince talep görmeyeceğini belirterek bu kâğıdın vadesinin 2 yıla indirilmesini istedi.
6 ayda bir faiz ödemesinin de gelinen kargaşa döneminde artık "uzun bir tahsilat dönemi" haline geldiğini kaydeden bankacılar, "Değişken faizli kâğıtların zaten daha çok bilanço kâğıtları olarak tutulduğunu, bankaların artık 3 ayda bir faiz ödemesini görmek istediklerini" söyledi.
Bu dönemde sabit faizli, hele hele uzun vadeli sabit faizli Hazine kâğıtlarına hiç talep gelmeyeceğini kaydeden bankacılar, bu görüşlerini Hazine ve
Merkez Bankası yöneticilerine de aktardıklarını kaydetti.
Bu arada açık pozisyonu bulunmadığı için bankaların Hazine'den 2001'de olduğu gibi, döviz bazlı tahvil istemedikleri, bu dönemde değişken faizli YTL tahvilleri en uygun enstrüman olarak gördükleri dikkat çekiyor.
Bankacılar aynı toplantıda, Merkez Bankası'nın döviz müdahalesinin de gündeme geldiğini belirtti.
Döviz fiyatlarındaki istikrarsızlığın hem uygulanan program için hem de faiz düzeyi için tehdit noktasına ulaştığını kaydeden bankacıların, Merkez Bankası ve Hazine yetkililerine, "Mutlaka Merkez Bankası müdahalesi gerektiğini" söyledikleri öğrenildi.
Dün Merkez Bankası'nın giriştiği müdahale hareketinde, bankacıların cuma günkü toplantıda resmi olarak ilettikleri bu görüşlerin etkili olduğu tahmin ediliyor.
Hazine yöneticileri dünden itibaren bankacıların bu taleplerini değerlendirmeye aldılar. Önümüzdeki günlerde yapılacak Hazine
ihale duyuruları ile bu taleplerin ne ölçüde kabul gördüğü de ortaya çıkacak.
REFERANS GAZETESİ