- Başbakan'ın faiz lobisi ile ilgili sert çıkışının ardından, bu konuyla ilgili ikinci büyük operasyon başlatıldı
- BDDK, Merkez Bankası'nın 2 milyar 250 milyon dolarlık rekor satışın yapıldığı günü mercek altına aldı
- 8-9 temmuz tarihlerinde 2 milyon doların üzerinde döviz işlemi yapan müşterilerin bilgisi istendi
Başbakan’ın Gezi eylemlerinin ardında olmakla suçladığı ve “faiz lobisi” dediği finans kesimine yönelik ikinci büyük operasyon dün başlatıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Merkez Bankası’nın 2 milyar 250 milyon dolarla tarihinin en büyük satış müdahalesini yaptığı pazartesi günkü döviz satışlarını mercek altına aldı. BDDK’dan bankalara gönderilen yazıda, 8-9 temmuz tarihlerinde 2 milyon doların üzerinde döviz işlemi yapan tüm müşterilerin bilgileri istendi.
Taraf'ta yer alan habere göre; Bankacılık tarihinde ilk kez gerçekleşen işlem için BBDK “rutin inceleme” derken, gün içinde Reuters ajansına konuşan bir ekonomi yetkilisi, incelemedeki amacın bankaların münipülatif işlem yapıp yapmadığını anlamak olduğunu belirtti. Başbakan’ın “faiz lobisi” suçlamasının ardından Sermaye Piyasası Kurulu da Gezi olayları sırasında yapılan işlemleri inceleme altına almıştı.
‘Neden aldın açıkla’
İnceleme haberi piyasalara bomba gibi düşerken, yurtdışı piyasaların oluşturduğu olumsuzluğun da etkisiyle gün içinde bono ve borsada satışlar, döviz piyasasında ise talep devam etti. Dolar Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen yeniden 1.95’in üzerine çıkarken, bono faizleri yabancı satışlarının etkisiyle 13 ay aradan sonra ilk kez yüzde 9.5’e dayandı. Mayıs ortasından bu yana faizdeki yükseliş 5 puana ulaştı.
BDDK’nın döviz 8-9 temmuz tarihlerindeki döviz işlemlerine ilişkin başlattığı inceleme, bugüne kadar döviz piyasasında yapılan en önemli ve kapsamlı araştırma olarak kayıtlara geçti. Kurum, bankalara bir yazı ve doldurulması için bazı dosyalar göndererek, sektörden, ihalede aldıkları döviz miktarları ve hangi müşterileri adına talep ettiklerini sordu. Bankacılar, BDDK’nın talep ettiği bilgiler arasında Merkez Bankaları ile yapılan döviz satım ihaleleri, bu ihalelere verilen teklifler ve buradan sağlanılan dövizin nerede kullanıldığı bilgilerinin de yer aldığını belirtti.
BDDK, olayın kamuoyuna yansımasının ardından bir açıklama yaparken, incelemeyi doğruladı. Bir BDDK yetkilisi ise “BDDK’nın, her konuda anında bilgi sahibi olmayı istemesi görevi gereğidir. Yapılan işlemler de bunun dışında bir şey değildir. Dolayısıyla yetkisi olan bütün alanları aktif olarak denetleme konumundadır. Bu işlemlerse, var olan yetkilerin kullanıldığı aktif izlemedir” dedi.
Spekülatif mi manipülatif mi?
Üst düzey bir ekonomi yetkilisi de, “Burada amaçlanan, bankaların bankacılık faaliyetleri içinde mi kaldığı, döviz işlemlerini ihtiyaçları doğrultusunda mı gerçekleştirdiği yoksa işlemlerin manipülatif mi olduğu” diye konuştu.