Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz
eşya alırken daha çok taksitli veya kampanyalı
satış yöntemlerinin kullanıldığını belirtti.
Taksitli satışlarda önce
ürünün alındığını daha sonra ürünün bedelinin ödendiğini ancak, kampanyalı satışlarda önce bedelin ödendiğini daha sonra ürünün teslim alındığını anlatan Dinç,
tüketicilerin özellikle kampanyalı satışlarda dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.
Dinç, tüketicilerin, kampanyalı satışlarda ürünü aldıkları mağazanın bu satış için bakanlıktan izni olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Kampanyalı satışlarda en geç 12 ay içerisinde ürünün teslim edilmesi gerekir. Aksi bir durumla karşılaşan tüketiciler, bu konuda hukuki yollara başvurmalı” dedi.
Taksitli ve kampanyalı satışlar dışında, tüketici ile alıcı arasındaki güvene bağlı gerçekleşen ve “emanet” yöntemi olarak adlandırılan satışların da yapıldığını dile getiren Dinç, “Burada alıcıyla tüketici arasında karşılıklı güven söz konusu. Bu alışverişte tüketici kampanyalardan yararlanarak aldığı ürünün belli bir süre mağazada kalmasını ve ürünü daha sonra teslim almak isteyebilir” dedi.
Dinç, bu tip alışverişlerle ilgili kendilerine şikayetlerin geldiğini anlatarak, bazı tüketicilerden, daha önceden aldıkları ve mağazaya emanet olarak bıraktıkları ürünü teslim almak istediklerinde “stoklarda kalmadı” gerekçesiyle başka ürüne yönlendirildiklerine ilişkin şikayetler aldıklarını ifade etti.
Bu gibi sıkıntıların önüne geçebilmek için emanet yöntemiyle satışlarda tüketici ile satıcı arasında ürünün modelinin, özelliklerinin, teslim ve ödeme şeklinin ayrıntılı şekilde yer aldığı geç teslim sözleşmesinin mutlaka imzalanması gerektiğini dile getiren Dinç, bu sözleşmenin mağduriyetleri ortadan kaldıracağını söyledi.
YANLIŞ ÜRÜN TESLİMİ
Dinç, emanet yöntemiyle satışlarda şikayetlerin birçoğunun da yanlış ürün tesliminden kaynaklandığını anlatarak, zaman zaman tüketicinin imzaladığı sözleşmede yer alan ürünle, teslim edilen ürünün farklılık gösterebildiğini söyledi.
Emanet yöntemiyle satışlarda yanlışlıkla veya bazı art niyetli satıcılar tarafından tüketicinin adresine aldığı ürün yerine başka ürünün teslim edildiğini belirten Dinç, “Bu gibi durumlarda yanlışlık da olsa tüketicinin mağduriyeti söz konusu. Tüketici, aylar önce aldığı ürünün fiziki şeklini unutabileceğinden ürün teslim alırken sözleşmedeki ürünle teslim edilen ürünü mutlaka karşılaştırmalı” diye konuştu.
Yanlış teslimlerde, ürün kullanılsa bile satıcının ürünü teslim almak zorunda olduğunu kaydeden Dinç, bu konuda satıcılarla problem yaşayan tüketicilerin, Kaymakamlıklar bünyesinde
hizmet veren Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabileceklerini sözlerine ekledi.