Yunanistan'ın ağır bir
ekonomik krizden geçtiği bir dönemde gerçekleşen
buluşma, iki
ülke arasındaki ekonomik
işbirliği imkânlarını arttırmayı hedefliyor.
Başta
Devlet Bakanı Zafer
Çağlayan,
Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli olmak üzere iki ülkeden yetkililer konuşmalar yaptı.
Bakan Çağlayan, Yunanistan'a gelen Türk iş adamlarının fırsatçılık yapmaya gelmediğini söyledi. Yunanistan ile birlikte krizden çıkışta her türlü imkânı birlikte kullanmak amacıyla burada olduklarını anlatan Çağlayan, "Türk firmalarının Yunanistan'da yatırım yapmasını ve bunu özendirmek için buradayız.
Türkiye'nin coğrafik ve stratejik avantajı var. Buradan bir
çağrı yapıyoruz. Gelin bizim Türk iş adamlarıyla birlikte dünyanın diğer ülkelerine birlikte gidelim." diye konuştu.
Çağlayan, "Dostluğumuzun gerçek nişanesi olarak böyle bir günde yanınızda olmak üzere buradayız. Bugün Türkiye den gelen 200'den fazla iş adamı fırsatçılık yapmaya gelmedi. Yunanistan ile birlikte bu krizden çıkışta her türlü imkanı birlikte kullanmak için geldiler. Benzer krizleri bizde çok yaşadık. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Sizi anlıyoruz. Tecrübelerimizi paylaşmaya geldik. Asıl olan zorda olan ülkelerin zor günlerinde yanlarında olmak. Bizde nikah kıyılırken 'iyi günde kötü günde' derler. Bizde sizlerle birlikte çalışacağımızın mesajını vermeye geldik. Biz Yunanistan ekonomisine güveniyoruz." dedi.
Krizdeki Yunanistan'a tavsiyelerde de bulunan Çağlayan, mali ve
bütçe disiplinin önemine dikkat çekti. Bütçe açıklarının insanlardaki fazla kilolar gibi görüldüğünü anlatan
Zafer Çağlayan, "Bundan kurtulmanın yolları önce niyet sonra da iyi bir diyet olacak. Biz bu kilolarımızdan kurtulduk." dedi. Çağlayan, bugünkü toplantının Türk Yunan ekonomik tarihinde bir milat olacağına inandığını da kaydetti.
YUNAN BAKAN KATSELİ: BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ
Yunanistan Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Louka Katseli ise, Türkiye ile siyasi, ticari, mali, denizcilik ve yasadışı
göçmenler konusunda işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. İki ülkenin birlikte çalışma zorunluluğu bulunduğunu anlatan Katseli, "Avrupa'nın güneydoğu kısmında bunu başarmak zorundayız. Eğer dışarıya açılırsak Yunanistan ve Türkiye'nin büyük bir güç olacağına inanıyorum. İki ülkeyi birleştiren konular ayıran konulardan çok daha fazladır.
Küresel mali krizi bir fırsat olarak değerlendirelim. Türkiye ile her türlü işbirliği yapmak arzusundayız. İki ülke arasındaki yatırımlar
rekabet düzeyinde değil, bir birlerini tamamlayan yatırımlar olmasını istiyoruz." dedi.
Türk ekonomisinin Yunan yatırımlara açık olduğunu belirten Louka Katseli,
Mart ayında uluslararası bir toplantı düzenleyerek Yunan işadamlarının dışarıya yönelik yatırımlarına
destek paketini açıklayacaklarını kaydetti.
İKİ ÜLKE SİLAH ALIMINI 2 YILLIĞINA ASKIYA ALSIN
Diğer yandan Yunan ve Türk ticaret odaları başkanları, Türk ve Yunan hükümetlerine
savunma harcamalarını en az iki yıllığına askıya almalarını çağrısında bulundu. Messinia
Ticaret ve
Sanayi Odası Başkanı Yorgos Karabatas, Yunanistan'ın ekonomik krizden geçtiği bir dönemde komşu iki ülkenin birbirine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Karabatas şöyle konuştu: "İki ülke iki yıl için
silah alımını durdursun. Yunanistan, bütçeden yüzde 4,5 oranında silah alımına kaynak ayırıyor. Gerçekte bu rakam çok daha yüksek. Bu konuda adım atılırsa bu Yunanistan için en büyük
hediye olacaktır. Bu hepimizin girişimleriyle mümkün olabilir."
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı
Ekrem Demirtaş ise, "Yunanlı dostlarımızın bize hep söyledikleri "siga siga - yavaş yavaş" dönemi artık bitti. Bugün artık "grigora - hızlı hızlı" dönemi başlamalı." dedi.
Yunan Türk Ticaret Odası Başkanı Panayotis Koutsikos, ise şunları söyledi: "40 yıldır ülkelerimizin hükümetleri konuşuyorlar. Bugüne kadar hep bizi ayıran konuları konuştular.
Papandreu ve İsmail Cem'in girişimiyle siyasi bir
açılım oldu. Bunun verimli meyvelerini alıyoruz. Yunanlı firmaların Türkiye'de 5 milyar doları aşan yatırımı var. Türkiye'nin yatırımı ise 2 milyar dolar civarında. Sizleri yatırıma bekliyoruz. Ticari anlamda önümüzdeki yıllarda büyük bir gelişme kaydedeceğiz."
İki ülke arasındaki ticaret hacmi ekonomik zirvelerin de etkisiyle bu dönemde 20 kat arttı. 1999'da 150 milyon
Euro olan iki ülke ticareti 2008 sonunda 3,5 milyar Euro'yu aştı.
Ekonomik kriz 2009 yılın ticaret hacmini 2,7 milyar dolara geriledi.
(CİHAN)