Dünya bor rezervinin yüzde 72'sini, yani 851 bin tonunu elinde bulunduran
Türkiye, bor piyasasını ele geçirmek için düğmeye bastı.
TÜBİTAK, Bor
Araştırma Enstitüsü ve üniversitelerde yapılan çalışmalar sonucunda, bor madeninden bor kimyasallarının üretimine geçildi. Birçoğu laboratuvar ortamında başarıyla sonuçlanan projeler tamamlandığında dünyada adeta bor devrimi gerçekleşecek.
BAKAN GÜLER AÇIKLADI
Borla üretilen enerji sayesinde "sessiz
motor"lar hayatımıza girecek. Borlu çimentoyla depreme daha dayanıklı binalar ve
baraj gövdeleri yapılacak. Borun kullanım alanı bunlarla sınırlı kalmayacak; seramikten ilaç sektörüne, enerjiden tarıma kadar hemen her alanda çığır açacak yeni projeler yakında görücüye çıkacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Hilmi Güler'in
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kendi
bakanlığıyla ilgili sunuşunun tutanağına geçen ifadeleri bor konusunda devrim yaşandığını gözler önüne serdi.
PİYASADA BİRİNCİYİZ
Bor piyasasında daha önce dünya ikincisi olduğumuzu hatırlatan Bakan Güler, "Rezervde birinci, piyasada ikinciydik; şimdi dünya piyasasında da birinci olduk. Yeni ürünler geliştirdik. Çalışmaları da yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Borla ilgili yeni ürünler geliştiriyoruz" dedi. İşte,
Enerji Bakanı Hilmi Güler'in borla ilgili geliştirilen ürünlere ilişkin verdiği örnekler:
SESSİZ MOTOR DEVRİMİ:
Sodyum bor hidrürle ilgili yapılan deneyler sonucunda
hidrojen üretildi. Bununla 200 wattlık bir
ampul yakıldı. Ampulün düzgün yanması ve buradan elde enerji sayesinde bir de motor çalıştırıldı. Motor da sessiz çalışıyor, çünkü pistonlu değil. Sessiz motorun askeri amaçlı kullanılması hedefleniyor.
EGZOZDAN DUMAN YERİNE
SU: Bordan hidrojen elde etmek için, ilk defa hidrojen merkezini de Türkiye'de kurduklarını belirten Bakan Güler, "Bunda eğer başarılı olursak, neticede hidrojen yandığı zaman H2O oluyor, su oluyor. Yani, arabanın hidrojenle çalıştığını düşünün, egzozundan su akacak. Yani
hava kirliliği de olmayan bir şey. Bunun teknolojisinde de şu anda dünyada diğer ülkelerden geri değiliz" dedi.
BORLU ÇİMENTO TAMAM:
Borlu çimento için Devlet Su İşleri'nin laboratuvarlarında yapılan deneylerde yüzde 100'lük başarı elde edildi. Borlu çimentoyla, büyük montanlı binalar, baraj gövdeleri gibi yapıları da soğutmaya ihtiyaç olmadan yapmak mümkün olacak. Böylece depreme dayanıklı binaların yapılması sağlanacak.
YOLLARDA BOR DEVRİMİ:
Asfalt yerine borlu çimentoyla yollar
betonlanacak. Böylece, 2.5-3 senede bir
asfaltı yenilenen, bakıma alınan karayollarında 40 yıl dayanabilen beton yollar gerçekleşmiş olacak. Deneyler devam ediyor.
TOPRAKTA VİTAMİN OLACAK:
Bor mikro besleyici olarak kullanılacak. Bor eksikliği olan topraklarda borlu mikro besleyiciler kullanılacak. Başta
buğday ve yonca olmak üzere,
sarımsak, fındık dahil birçok üründe rekolte artışı sağlanacak. İlk deneylerde yüzde 20 ile yüzde 30'a varan rekolte artışları sağlandı.
Konya Ovası bor eksikliği olan yerlerden bir tanesi. Bor sayesinde Konya Ovası'ndaki buğday üretiminde yüzde 30 oranında artış olması planlanıyor.
BUGUN