Suriyeliler’in asgari ücretle çalışmasının önünün açılması Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı 800 binden fazla niteliksiz işsize kapıları kapattı. Bu kişiler herhangi bir mesleği olmadığı için işe girme konusunda Suriyeli sığınmacılarla yarışmak zorunda kalacak. İş arayan sığınmacıların yaş ortalamasının 15-35 arasında olması ve ucuz işgücü nedeniyle patronlar Suriyeli çalıştırıyor.
GÖÇÜ ARTIRABİLİR
İşverenler, beden gücü gerektiren işlerde Suriyeliler’in her türlü işi yapabildiğini belirtirken, "Herhangi bir mesleği olmadığı halde Türkiye'de gençlere iş beğendirmek zor. Suriyelileri kas gücüyle yapılan işlerde tercih ediyoruz" görüşünde birleşti. Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, sığınmacılara verilecek çalışma izniyle ilgili çok önemli bir riskin bulunduğunu belirtti.
DAHA FAZLA GELİR
Öndeş, "Suriye'deki olaylar durulur, ülkesine dönenler döner, kalanlara çalışma izni verilirse sorun yok. Ama Türkiye'de Suriyeliler’e sosyal güvence ve iş verildiğini duyan Suriyeliler’in kalan kısmı da Türkiye'ye göç eder. Bizim korkumuz göçün artırması" diye konuştu. Öndeş, Kilis'te 120 bin Suriyeli yaşadığını bunların 5 bininin inşaatta, fıstık tarlalarında çalıştığını söyledi. Aksiyon İş Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk ise “Patronlar 1 Türk yerine sigortasız 5 Suriyeli çalıştırabilir. İşsizlik yüzde 30’lara çıkar” uyarısında bulundu.
'UCUZ İŞ GÜCÜ KİTLESİ OLUŞACAK'
Bazı sendikacılar ise Türkiye'de çalışacak Suriyeli işçilerin sendikalı olması gerektiği görüşünde. "Türkiye'den giden 5 milyon gurbetçiye hangi çalışma hakları veriliyorsa Suriyeli, Ezidi ve Kürtler’e de bu haklar verilmeli" diyen DİSK Başkanı Kani Beko, Türkiye’de kayıt dışı biçimde, asgari ücretin altında, kölece koşullarda çalıştırılan yüz binlerce göçmen bulunduğunu söyledi. Beko, çalışma izninin sadece Suriyeliler’e yönelik değil tüm göçmen işçilere yönelik olması gerektiği çağrısı yaptı.
İŞSİZLİĞİ PATLATTILAR
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Suriyelilerin ucuz işgücü olarak kullanıldığı şehirlerde işsizlikte patlama yaşandığını söyledi.
TÜİK verilerine göre 2012’den 2013’e işsizlik oranı sırasıyla Diyarbakır’da yüzde 18.7’ye, Şanlıurfa’da 16.3’e, Osmaniye’de 14’e ve Mersin’de 12.4’e yükseldi. Kaçak ve ucuz işgücü ordusunun, sadece bu illerde değil Türkiye genelinde de işsizlik oranının yükselmesine yol açtığını ifade eden Oran şöyle konuştu: “Bu gelişmenin etkilerini TÜİK 2014 verilerini açıkladığında daha net göreceğiz. Bu kitle, “ucuz iş gücü” olarak, iş-aş beklentisindeki milyonlarca yurttaşımıza rakip oldular, işsizlikte patlama yaşanıyor.”
Bugün